Giriş sınavlarında son 3 yılın şampiyonu Burdur, LYS'de sınıfta kaldı

Ortaöğretim kurumlarına giriş sınavlarında kitlesel başarıda son 3 yılın Türkiye şampiyonu olan Burdur Lisans Yerleştirme Sınavları(LYS)'nda umduğunu

Ortaöğretim kurumlarına giriş sınavlarında kitlesel başarıda son 3 yılın Türkiye şampiyonu olan Burdur Lisans Yerleştirme Sınavları(LYS)'nda umduğunu bulamadı. Burdur LYS'deki MF puan türünde 42, TM puan türünde 31 ve TS puan türünde de 79. sırada yer aldı. Bu sıralamaya göre Burdur TS puan türünde Türkiye'nin en başarısız 3. ili oldu.

Ortaöğretim kurumlarına giriş sınavlarında aldığı başarılarla eğitim kenti olarak anılan Burdur'dan LYS'de beklenen başarı gelmedi. Burdur, ÖSYM'den açıklanan sonuçlara göre Türkiye'deki birçok ilin gerisinde kaldı. Matematik- Fen puan türünde ortalama 281,879 ile 42 ve Türkçe-Matematik puan türünde 273,492 ile 31. sırada yer alan Burdur, Türkçe-Sosyal puan türünde ise 259,354 puanla Türkiye'nin en başarısız 3. ili oldu.

Bireysel başarı alarak Burdur'dan Türkiye'de ilk 10'a giren öğrenciler olduğunu belirten Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, üniversite sınavlarında başarı tespit sistemi illerin başarısını net olarak yansıtmadığını kaydetti. Yiğit, "Bir ilde sınava giren adaylar üzerinden değerlendirme yapılıyor. Ancak iller arasında ve öğrenciler arasında sirkülasyon var. Yani Burdur'daki öğrenci Antalya'da sınava girebiliyor. Ya da bunun tam tersi. Başka illerde sınava giren adaylar var." dedi.

ÖSYM'nin ortaya koyduğu hesaplama türünün ise gerçek sıralamayı yansıtmadığı bildiren Yiğit, "MF bölümünden sınava giren öğrenci TS bölümünden sınava girmiş gibi de puanı hesaplanarak il başarısına yansıtılıyor. Durum böyle olunca illerin gerçek başarı sıralamasını anlayamıyoruz. Bu kapsamda Burdur'un sıralamasının da gerçeği yansıtmamaktadır."

Türk Eğitim-Sen Burdur İl Temsilcisi Orhan Akın, Burdur'da SBS'ye giren öğrencilere uygulanan projelerin LYS'ye giren öğrencilere uygulanmadığını söyledi.

"Bu öğrencilere masa başında projeler üretildi." diyen Akın, şöyle devam etti: "Bu projeler üretilirken sendikalarla gerekli toplantılar yapılmadı. Vakit kaybetmeden toplantılar yapılıp LYS için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ve bu toplantılara sendika temsilcilerinde katılması gerektiğini düşünüyorum."

2004 ve 2008 yılları arasında ÖSS'deki başarı sıralaması düzenli olarak artan Burdur'un son iki yıldır yaşadığı düşüş şehirde hayal kırıklığı yaşattı. Burdur, 2004 ÖSS'de Türkiye 47.'si, 2005'de 23.'sü 2006'da 11.'si 2007'de 8.'si 2008'de 5'si olmuştu. Burdur'un 2008'e kadar düzenli olarak artarak devam eden başarı grafiği geçen yıl bozulmuştu. Burdur 2008'de ÖSS'de ilk beşin içinde yer alan Burdur, 2009'da da 14. sıraya gerilemişti. Bu seneki sıralamalar ise Burdur'un ÖSS yarışından tamamen kopmasına neden oldu.

Geçen yıl yapılan değerlendirmede ise düşüşün sebebi Burdur'daki başarılı öğrencilerin başka illerde sınava girmesine ve ÖSYM'nin başarı sıralamasını okullar üzerinden yapmamasına bağlanmıştı.