Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Üç İnceleme Raporunu Görüşerek Kabul Etti

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Van'ın Özalp ilçesindeki Mustafa Muğlalı Kışlası'nın adının değiştirilmesi ve kışlaya yeniden Kazım Özalp ismi verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Orada yaşayan insanlarla Silahlı Kuvvetlerimiz arasında yanlış değerlendirmelere yol açabilecek bazı hususlar varsa bunların giderilmesinde

  Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül , Van ' ın Özalp ilçesindeki Mustafa Muğlalı Kışlası ' nın adının değiştirilmesi ve kışlaya yeniden Kazım Özalp ismi verilmesi gerektiğini söyleyerek , " Orada yaşayan insanlarla Silahlı Kuvvetlerimiz arasında yanlış değerlendirmelere yol açabilecek bazı hususlar varsa bunların giderilmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz . Orada halk arasında bir sıkıntının varlığı gözleniyor " dedi .
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu , AK Parti Mersin Milletvekili Üskül başkanlığında dönemin son toplantısını gerçekleştirdi . Toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Üskül , ellerinde bulunan üç alt komisyon raporunu görüştüklerini ifade etti . Üskül , Mersin ' de SHÇEK ' e bağlı kurumlarla YİBO ' da yapılan incelemelere ilişkin inceleme raporunun kabul edildiğini belirterek , Mersin ' de bu kurumlarda çok önemli bir sorun olmadığının tespit edildiğini ifade etti .
Polisin 17 Aralık 2009 ' da Sıhhiye meydanında Tekel işçilerine yönelik müdahalesiyle ilgili inceleme raporunun 70 sayfadan oluştuğunu kaydeden Üskül , bu incelemede güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandıkları sonucuna ulaşıldığını ve suçlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasının talep edildiğini söyledi . Üskül , polis müdahalesinde biber gazına maruz kalan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ' ın alt komisyon üyelerine ve raportöre teşekkür ettiğini bildirdi .
Van ' ın Özalp ilçesinde Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası ' nın bitişiğinde top oynayan çocukların patlamamış mühimmatla oynadıkları sırada yaşanan patlamayla ilgili incelemenin de tamamlandığını açıklayan Üskül , 2 uzmanın olayla ilgili yerinde inceleme yaptığını söyledi . Patlamada bir çocuğun öldüğünü , 5 çocuğun ise yaralandığını hatırlatan Üskül , Türkiye ' nin bu tür olaylarda çok sayıda çocuğu kaybettiğine işaret etti . Bu tür müessif olayların yaşanmaması için gereken her türlü tedbirlerin alınmasının
zorunluluk olduğunu vurgulayan Üskül , hazırlanan raporda , Özalp ' taki kışlada alınması gereken önlemlerin de tespit edildiğini söyledi . Üskül , bu konuda devam eden soruşturmanın takipçisi olacaklarını dile getirdi . Raporda , kışlanın içinde atış yapılan yerlerin , yerleşim yerlerinden daha uzağa kaydırılması gerektiğinin ortaya konduğunu belirten Üskül , patlamamış mühimmatın titiz bir şekilde izlenmesinin gerekliliğine işaret edildiğini kaydetti .
Üskül , açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı . Hazırlanan raporda Özalp ' taki Mustafa Muğlalı kışlasının isminin değiştirilmesi yönünde bir önerinin yer aldığının hatırlatılması üzerine Üskül , Özalp ilçesindeki kışlanın isminin daha önce Kazım Özalp kışlası olduğunu hatırlattı . Üskül , " Silahlı Kuvvetler bizim silahlı kuvvetlerimiz . Orada yaşayan insanlar da bizim insanlarımız . Orada yaşayan insanlarla Silahlı Kuvvetlerimiz arasında yanlış değerlendirmelere yol açabilecek bazı hususlar
varsa bunların giderilmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz . Orada halk arasında bir sıkıntının varlığı gözleniyor . Bu kışlanın adının eskiden olduğu gibi Kazım Özalp Kışlası olarak değiştirilmesinde , o yanlış anlamaların ortadan kaldırılabilmesi bakımından komisyonumuz yarar olduğunu düşünüyor " diye konuştu .
Üskül , bu raporların Meclis Başkanlığı yoluyla tüm kurumlara gönderildiğini , Milli Savunma Bakanlığı ' na da gönderileceğini söyledi .
Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ' nın , Güneydoğu ' dan ikinci eş alınmasının terör sorununun çözümüne katkı yapacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Üskül şöyle konuştu :
" Ortada önemli bir sorun varsa , bu sorunu ciddiye alarak , üzerinde enine boyuna tartışarak çözüm yollarını geliştirmek gerekir . Sorunların çözümünü ciddi olmayan önerilerle sulandırmak çözüme katkı sağlamaz . Bu konuda yerel yönetimlerin de yapabileceği şeyler olabilir . Örneğin değişik kökenden gelen , değişik inançta olan insanların barış içinde , birlikte yaşamasını sağlayacak projeler üretebilirler . Ama bizim yasalarımıza da aykırı bazı öneriler ortaya koyarak toplumun bir kesiminin rahatsız edilmesi
sonucunu doğuracak açıklamalardan kaçınmak gerekir . Bu konuları ciddiye almak ve dikkatli olmak gerekir . "
Üskül , bir soru üzerine Sıhhiye ' de Tekel işçilerine orantısız güç kullanımıyla ilgili bu gücü kullananlar , bu gücün kullanılmasını emredenler ve talimatı verenler hakkında veya orantısız güç kullanımını önleyebileceği halde önlemeyenler hakkında gereken soruşturmaların açılmasını istediklerini söyledi . Üskül , bu kişilerin başta dönemin Ankara Valisi Kemal Önal ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir olduğunu belirtti .