Abd Savunma Bakanı Gates, Çin'e Kırıldı Singapur

-ABD SAVUNMA BAKANI GATES, ÇİN'E KIRILDI SİNGAPUR (A.A) - 03.06.2010 - ABD SAVUNMA BAKANI ROBERT GATES, ÇİN HÜKÜMETİNİN BU ÜLKEYE YAPACAĞI ZİYARETİ İ

 

-ABD SAVUNMA BAKANI GATES , ÇİN ' E KIRILDI

SİNGAPUR ( A . A ) - 03 . 06 . 2010 - ABD Savunma Bakanı Robert Gates , Çin hükümetinin bu ülkeye yapacağı ziyareti iptal etme kararından " hayal kırıklığına " uğradığını söyledi .

Güvenlik konulu bir konferansa katılmak üzere Singapur ' a gelişinden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Gates , Çinli askeri yetkililerin ABD ile diyalog konusunda çekingeli davrandığını kaydetti .

Gates , ' Çin ordusunun bu ilişkinin güçlendirilmesiyle ülkenin siyasi liderlerinden daha az ilgilendiği açık ' ifadesini kullandı .

Çin , geçen hafta Tayvan ' a Amerikan silah satışını kınamıştı . Gates , Tayvan ' a silah satışını da savunarak , satışın yeni olmadığını ve Pekin ile siyasi ve ekonomik ilişkileri etkilemediğini söyledi .

Gates , bu silah satışının tarihinin aslında 1970 ' de Çin ile ABD arasında ilişkilerin normalleşmesinin başlangıcına kadar uzandığını kaydetti .

ABD ' nin iki ülke arasında askeri diyaloğun güçlendirilmesine ilişkin çağrılarının ardından Çin ordusunun iki numaralı ismi General Xu Caihou , Gates ' i 2010 ' da ülkesine davet etmişti .

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Amerikalı savunma yetkilisi , dün , Gates ' in ziyaretinin Çin tarafından engellendiğini söylemiş ve ' Çinliler seçilen zamanın kendileri için uygun olmadığını bildirdi ' demişti .

Çin Dışişleri Bakanlığı da ABD Savunma Bakanı Robert Gates ' in Çin ' i ziyaret planıyla ilgili henüz bir karar alınmadığını bildirmişti .

03 . 06 . 2010 16 : 27 : 25