İzka'dan Birgi'ye Turizm Desteği

İzmir Kalkınma Ajansı'nın 2009 yılı Mali Destek Programları kapsamında yürüttüğü Tarım ve Kırsal Kalkınma, Turizm ve Çevre Mali Destek Programları için sunulan projelerin değerlendirme süreci tamamlanarak sonuçlar açıklandı

İzka'dan Birgi'ye Turizm Desteği
  İzmir Kalkınma Ajansı ' nın 2009 yılı Mali Destek Programları kapsamında yürüttüğü Tarım ve Kırsal Kalkınma , Turizm ve Çevre Mali Destek Programları için sunulan projelerin değerlendirme süreci tamamlanarak sonuçlar açıklandı .
Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında sunulan 207 projeden kar amacı güden kuruluşların sunduğu 40 proje , kar amacı gütmeyen kurumların sunduğu 25 proje asıl listede yer alırken , tahsis edilen bütçenin tamamının kullanılması nedeniyle 65 ve üstü puan almasına rağmen kar amacı güden kuruluşların sunduğu 20 proje , kar amacı gütmeyen kurumların sunduğu 11 proje yedek listede yer aldı . Turizm ve Çevre Mali Destek Programı kapsamında da sunulan 128 projeden 37 adedi asil listede yer aldı . Bütçenin tamamının kullanılması nedeniyle 65 ve üstü puan almasına rağmen 21 proje yedek listeye dahil edildi .

ÖDEMİŞ BELEDİYESİ , BİYOGAZ TESİSİ İÇİN DESTEK ALACAK
İZKA ' ya 4 proje ile başvuran Ödemiş Belediyesi bu projelerden " Atık Su Arıtma Tesisi Çamuru İçin Biyogaz Tesisi " projesi Turizm ve Çevre Mali Destek Programı kapsamında 600 . 000 TL hibe desteği alarak asil listede yer aldı . Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Ödemiş Belediyesi ' nce sunulan Et Kombinası " projesi bütçenin tamamı kullanıldığı için başarılı bulunmasına rağmen yedek listede yer aldı . Asil listede destek almaya hak kazanan kuruluşlar kriterleri yerine getirmezse yedek listede yer alan başarılı projeler destek almaya hak kazanacak . Belediyenin sunmuş olduğu Çöp Deponi Alanı ve Çöp Transfer İstasyonu projeler İZKA ' dan destek alamadı . Atık Su Arıtma Tesisi ' ne ait çamurlar ile mandıra artıklarını ve hayvan gübrelerini kullanarak elektrik enerjisi üretecek olan Biyogaz Tesisi konusunda 600 . 000 TL hibe desteği aldıklarını kaydeden Ödemiş Belediye Başkanı Keskin , " Bu tesis Ödemiş Belediyesi şantiyesi ve atık su arıtma tesisinde kullanılacak elektriği üretecek . Dolayısıyla belediyemiz ayda 80 bin TL elektrik parası ödemek yerine kar edecek . Maliyetinin 2-3 Milyon TL arasında olacağını düşündüğümüz biyogaz tesisinin 600 . 000 TL ' lik kısmı için alınan desteği kullanacağız . Havzamızda önemli bir sorun olan hayvan gübreleri ile peynir altı sularını kullanarak hem çevreyi koruyacağız , hem de ucuz bir şekilde elektrik enerjisi elde edeceğiz . Biyogaz tesisi ile çevreye olan sorumluluğumuzu bir nebze de olsa yerine getirmiş olacağız " dedi . Et kombinası projesinin başarılı bulunmasına karşın bütçe yetersizliği nedeniyle yedekte beklediğini ifade eden Keskin , " İlçemizin önemli bir eksiği olan modern et kombinası ile ilgili yaptığımız başvuru başarılı bulundu . Buna karşılık bütçenin tamamının kullanılması nedeniyle yedek listeye alındı . Eğer kriterleri yerine getirmeyen kurumlar olursa bu projemiz o kurumların yerine destek alacak " ifadelerini kullandı .

BİRGİ ' YE TAM DESTEK
Birgi Belediyesi tarafından İZKA ' ya sunulan tek proje olan " Birgi Kültür Yolu Projesi " İZKA ' dan yaklaşık olarak 225 bin TL destek alacak . Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener , proje çerçevesinde önceki projelerde olduğu gibi , sokak veya cadde iyileştirmesi bulunmadığını belirterek , " Bu sefer farklı bir proje hazırladık ve İZKA , projemize tam destek oldu " dedi . Proje gereğince , Birgi ' nin tarihi dokusuna uygun çeşitli faaliyetlerde bulunacaklarını söyleyen Şener , " Beldemizin tarihi dokusuna uygun kamera sistemi , gelen konuklar için gezi traktörü ve römorkörü , yürüyüş parkurları , 10 bin adetlik fotoğraf CD ' si , tanıtım filmi , katalog , ulusal düzeyde yapılacak reklam giderleri , minyatür hediyeliklerin yapımı , ışıklı ve ışıksız levhaların dikilmesi gibi çalışmalar var . İZKA ' ya desteği için teşekkür ederiz " dedi .

BEYDAĞ ' DA " KANALİZASYON PROJESİ " KİRAZ ' DA " BİYOLOJİK ARITMA " DESTEK ALDI
İZKA ' nın Turizm ve Çevre Mali Destek Programı kapsamında seçilen 37 asil projenin arasında Beydağ ' dan ve Kiraz ' dan projeler de yer aldı . Beydağ Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ' nin " Alakeçili Köyü Kanalizasyon Projesi " destek almaya hak kazandı . Kiraz ' da ise Kaymakamlığın ve Belediyenin birer projeleri hibe desteğinden yararlanacak . Kiraz Belediyesi ' nin Küçük Menderes Nehri ' ne soluk aldıracak olan " Uçsun Kuşlar , Ölmesin Balıklar , Susuz Kalmasın Çocuklar " adını taşıyan biyolojik arıtma tesisi projesi destek alacak . Bu projenin yanında Kiraz Köylere Hizmet Götürme Birliği ' nin " Yenişehir Köyü Doğal Arıtma Tesisi Projesi " de bu destekten faydalanacak .
Kiraz Belediyesi ' nce İZKA ' ya sunulan " Rekreasyon Alanı Projesi " ise başarılı bulundu . Fakat yeterli bütçe olmaması nedeniyle yedek listeye alındı . Kiraz İlçe Garajı ' nda Kiraz Sahası ' na kadar Küçük Menderes Nehri kenarındaki alanın yeniden değerlendirilmesini kapsayan proje asil listede yer alan projelerden birinin hayata geçirilmemesini bekleyecek .

PROJE SAHİPLERİNE TOPLANTI
2009 Yılı Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı ile Turizm ve Çevre Mali Destek Programları kapsamında başarılı olan proje sahiplerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapılacak . Çarşamba günü 14 . 00-17 . 00 saatleri arasında İESOB 4 . Kat Toplantı Salonu ' nda düzenlenecek olan toplantıda , projenin yürütülmesi süreci ile ilgili temel kavramlar , proje ile ilgili hak ve yükümlülükler gibi temel konularda yararlanacak olan proje sahiplerine bilgi verilecek .