Üstün yetenekli gençler eğitilecek

GAP Kültür Birliği kapsamındaki illerde, lise çağındaki 144 üstün yetenekli gence, aralarında yazar, sanatçı ve bilim adamlarının bulunduğu 40 kişilik ekip tarafından eğitim verilmesi amacıyla oluşturulan ''Akademi-GAP'' törenle açıldı.

Üstün yetenekli gençler eğitilecek
Mardin Valiliği, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Eğitimciler Derneğinin katkılarıyla GAP Kültür Birliğince düzenlenecek iki haftalık yaz kampında, lise öğrencileri arasından yarışmalarla seçilmiş üstün yetenekli 144 öğrenciye edebiyat, düşünce, güzel sanatlar, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere altı ayrı alanda eğitim verilecek.

GAP Kültür Birliği Başkanı ve Mardin Valisi Hasan Duruer, Akademi-GAP'ın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'de ilk defa 40 sanatçıyı, farklı yetenekli öğrencilerle buluşturduklarını söyledi.

Her hafta bir sanatçıyı Mardin'e getirerek sürekli eğitim vermeyi düşündüklerini belirten Vali Duruer, bunu büyük bir fırsat olarak değerlendirdiğini, gençlerin de bu fırsatları çok iyi değerlendireceklerine inandığını kaydetti.

GAP Kültür Birliği'nin 2006 yılında kurulmasına rağmen bazı nedenlerden dolayı birliğin aktif hale gelmediğini belirten Duruer, ''Biz, bu geçen yılın başlarında birliğimizi aktif hale getirme düşüncesiyle bu işi profesyonelce yapmamız gerektiğini düşündük ve bunun için daha önce yüzlerce başarılı çalışmalara imza atan Adapazarı Kültür Müdürü emeklisi Fahri Tuna ile çalışmak istedik. GAP bölgesi terörle veya barajlarla anılıyordu. Türkiye'nin belki en zengin kültürüne ve tarihi yapılarına sahip bir bölge çünkü Mezopotamya'da sayısız medeniyet gelmiş geçmiş. Artık Mardin Kültür ve sanatla anılacak'' dedi.

-3 HEDEF-

Vali Duruer, Mardin'in sayısız medeniyete ev sahipliği yaptığını, Türkiye'de kimliğini muhafaza eden ender yerlerden birinin Mardin olduğunu ifade ederek, ''Belki 50 yıl önce de her taraf Mardin gibiydi. Maalesef Mardin örnek olarak kaldı. Belki Hatay'ı da buna ilave etmemiz gerekir. Mardin dünyaya örnek olacak ender yerlerden bir tanesidir. Bizim bütün hedefimiz çocuklarda ve gençlerde bir takım farkındalıklar meydana getirebilmek. Bu farkındalıklarla onları geleceğe hazırlamak istiyoruz'' diye konuştu.

''Tarihi Dönüşüm'' adı altında bir takım çalışmalar yaptıklarını bildiren Duruer, şehrin mimari dokusunu, kimliğini muhafaza etmek istediklerini söyledi.

Mardin'de kanalizasyon kazıları sırasında bile Kırk Haramilerin hazinesi çıkacak kadar zengin bir kültürün bulunduğunu kaydeden Duruer, ''2023 yılınca Cumhuriyetin 100. yılında taçlandırmak için söylüyoruz. 3 hedefimiz var; Mardin'in UNESCO'nun tarihi miras listesi, Avrupa Kültür Başkenti, yıllık 5 milyon turist. Türkiye'de tarihi mirası bu kadar zengin başka bir yer bilmiyorum. Burası Amerika'nın keşfinde önce 25 medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetleri kültürleri kendi medeniyetimiz olarak kabul ediyoruz'' şeklinde konuştu.

-EĞİTİM, 2 HAFTA SÜRECEK-

Şair, yayıncı ve edebiyat atölyesi hocası Ömer Erdem de Mardin'de bulunmanın bir şair için heyecan verici olduğunu belirterek, duygularını dile getirdi.

Tiyatro oyuncusu ve tiyatro atölyesi sorumlusu Nejat Birecik ise bu tür çalışmaların toplumsal dönüşümün önemli etkinlikleri olduğunu söyledi.

Düşünce atölyesi hocası Ahmet Turan Alkan da Mardin'e gelme fikri ortaya çıktığı zaman iki sebepten dolayı tereddüt etmeden koşa koşa geldiğini ifade ederek, Mardin'in Türkiye'nin en fantastik şehirlerinden biri olduğunu, Güneydoğulu öğrencileri tanıyarak onlara yardım etme fırsatı bulacağını kaydetti.

Daha sonra Vali Duruer, sanatçılara katkılarından dolayı plaket verdi. Hakkari'de askerlerin şehit düşmesi nedeniyle mahalli sanatçıların vereceği konser iptal edildi.

Açılışa Duruer'in yanı sıra GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Sadettin Karahocagil ile eğitim verecek sanatçılar, kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Mardin Tekke Medresesi ve Sabancı Kent Müzesinde iki hafta sürecek atölye eğitimlerinin, Ömer Erdem, Bejan Matur, Cüneyt Suavi, Doğan Hızlan, Sezgin Çevik, Fahri Tuna, Mehmet Doğan, Ali Çolak, Ahmet Turan Alkan, Ahmet Kot, Prof. Dr. Hacı Duran, Prof. Dr. Hakan Poyraz, İsmet Yedikardeş, İbrahim Zaman, Servet Sezgin, Osman Suroğlu, Hikmet Barutçugil, Yard. Doç. Dr. Hakan Çiloğlu, Ahmet Özceyhan, Zeki Alasya, Mehmet Tahir İkiler, Cihat Zafer, Nejat Birecik, Sedat Bora Seçkin, M.Nurullah Tuncer, Elif Baysal,Mesut Uçakan, Bahadır Karataş, Aybars Bora Kahyaoğlu, Hidayet Pelit, Hasibe Eren, Oya Pelit, Erkan Oğur, İ. Hakkı Demircioğlu, Yasemin Göksu, Suavi, Tarık Aslan ve Seyithan Kızıl tarafından verileceği bildirildi.

AA