Türkiye'nin Önünde 6 Tahkim Davası Var Ankara

-TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE 6 TAHKİM DAVASI VAR ANKARA (A.A) - 02.06.2010 - TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE YAKLAŞIK 34 MİLYAR DOLAR TUTARINDA 6 TAHKİM DAVASI BULUNUYOR.

 

-TÜRKİYE ' NİN ÖNÜNDE 6 TAHKİM DAVASI VAR

ANKARA ( A . A ) - 02 . 06 . 2010 - Türkiye ' nin önünde yaklaşık 34 milyar dolar tutarında 6 tahkim davası bulunuyor .

CNBC-e Busıness dergisinin Haziran sayısında , Türkiye aleyhine açılmış tahkim davaları ile bunların tutarları araştırıldı . Buna göre , Türkiye aleyhine bugüne kadar açılan tahkim davalarının büyüklüğü 51 , 5 milyar dolara ulaştı . Bunun 47 milyar dolarlık kısmı bir dönem Uzan Grubu bünyesinde yer alan şirketlerle ilgili .

Uluslararası ticaret ve yatırım anlaşmalarına bakıldığında , ICC , UNCITRAL ve ISCID adlı 3 tahkim müessesesi öne çıkıyor .

ICC tahkim komisyonu Uluslararası Ticaret Odası bünyesinde , UNCITRAL Birleşmiş Milletler çatısı altında çalışıyor . ISCID ise Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları için Çözüm Merkezi adıyla Dünya Bankası bünyesinde yer alıyor .

Bunların dışında Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ' nün ( WIPO ) , Avrupa Birliği ' nin ( AB ) ve örneğin İstanbul Ticaret Odası gibi çeşitli kuruluşların tahkim müesseseleri de mevcut ama Türkiye ' nin de dahil çoğu ülkenin en sık kullandığı tahkim müesseseleri ICC , UNCITRAL ve ISCID .

Bu üç müessesede Türkiye aleyhine bugüne kadar 17 tahkim davası açıldı . Bu davalarda Türkiye ' den talep edilen toplam tazminat bedeli ise yaklaşık 51 , 5 milyar dolar oldu . Şimdiye kadar bu 17 davadan 12 ' si sonuçlandı .

Bunlardan dördünde Türkiye haklı bulundu ve toplam büyüklüğü 8 , 8 milyar dolar civarında olan tazminat talebi reddedildi .

Geriye kalan sekiz davadan altısında ise Türkiye 250 milyon dolar civarında tazminat ödedi , iki davada da Türkiye davacı tarafla uzlaştı . Bu uzlaşmalarda Türkiye 1 , 5 milyar doların üzerinde ödeme yaptı .

-UZLAŞMALARIN İLKİ MOTOROLA VE NOKİA İLE-

Uzlaşmaların ilki Motorola ve Nokia ' nın açtığı tahkim davalarında yapıldı . İki şirket Telsim ' den 2 , 5 milyar doları bulan alacaklarına karşılık 4 , 8 milyar dolarlık tahkim davası açtı .

Müzakereler sonucunda Motorola , Telsim ' in satışından elde edilecek gelirin yüzde 20 ' sini , Nokia ise yüzde 7 , 5 ' ini almaya razı olarak davadan vazgeçti . Bu anlaşmayla Türkiye Motorola ve Nokia ' ya toplam 1 , 2 milyar doların üzerinde ödeme yaptı .

İkinci uzlaşma ise Aria ' nın açtığı 2 , 5 milyar dolarlık davada gerçekleşti . Türkiye , Aycell ' in borçlarını sıfırlayıp birleşme sonucu ortaya çıkacak AVEA ' ya 300 milyon dolar aktarmayı kabul etti ve Telekom Italia ile uzlaştı .

02 . 06 . 2010 10 : 51 : 52