The Economist: Gazze'ye yapılan askeri operasyon, Türkiye-İsrail ilişkilerinde dönüm noktası oldu

Türkiye-İsrail ilişkilerini mercek altına alan The Economist, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği askeri operasyonun iki ülke ilişkilerinde dönüm noktasını

  Türkiye-İsrail ilişkilerini mercek altına alan The Economist , İsrail ' in Gazze ' ye düzenlediği askeri operasyonun iki ülke ilişkilerinde dönüm noktasını oluşturduğunu yazdı .

Dergi , Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ' nde İran ' a uygulanmak istenen yaptırımlara karşı oy kullanmasının , Türkiye ' nin Doğu ' ya kaydığı iddialarını güçlendirdiğini öne sürdü .

Avrupalılardan bir kısmının Türkiye ' yi kaybetmekten korktuğunu vurgulayan derginin haberinde , ABD Savunma Bakanı Robert Gates ' in bu konuda AB ' yi suçladığını hatırlattı .

" Mavi Marmara , Türkiye ' nin eksen değişikliğinin bir başka delili . Türkiye ' yi suçlayanlar , yadım gemisini engelleme konusunda Türkiye ' nin daha aktif olabileceği görüşünde . " diyen dergi , son 90 yılda Arap dünyası ile ilişkilerini ihmal eden Ankara ' nın bunun yerine NATO ve AB üyeliklerine odaklandığını ve İsrail ' le güçlü ilişkiler kurduğunu ifade etti .

The Economist , Türk dış politikasının olumlu olduğunu ve AK Parti ' nin hiç bir iktidarın bugüne kadar yapamadığı reformları hayata geçirdiğinin de altını çizdi .

A B üyeliği için çıkarılan reformlar sayesinde ' her şeye karışan ' Türk generallerin artık daha az ses çıkardıklarına işaret eden dergi , kötü komşu ülkelerden şikayet eden eski Türkiye ' nin de artık ' komşularla sıfır problem ' politikasını sürdürdüğünü yazdı .