Koşulsuz olarak serbest bırakmasını istedi

İrlanda Başbakanı Brian Cowen, Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırı düzenleyen İsrail'den, gözaltında tuttuğu İrlandalıları ''bir an önce ve koşulsuz olarak'' serbest bırakmasını istedi.

  Başbakan Cowen , Mecliste yaptığı konuşmada , İsrail ' de alıkonulan İrlanda vatandaşlarının en kısa zamanda serbest bırakılmasını umduklarını belirterek , ' ' Ancak şunu belirtmeliyim ki eğer vatandaşlarımıza herhangi bir zarar gelirse bunun ç ; ok ciddi sonuç ; ları olur ' ' diye konuştu .

Dışişleri Bakanı Micheal Martin de konuşmasında , yardım filosundaki sivillere askeri gü ; ç ; kullanarak mü ; dahale edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek , gemidekilerin İsrail ' e giriş yapmaya zorlandıklarını , buna rağmen ü ; lkeye yasadışı giriş yaparak suç ; işlediklerini kabul etmelerinin istendiğini sö ; yledi .

Bu konuyu İsrail ' in Dublin Bü ; yü ; kelç ; isi Zion Evrony ' ye ilettiğini bildiren Martin , bazı İrlandalı milletvekillerinin konvoyda yer almayı istediğini hatırlatarak , tü ; m bu insanlara ' ' terö ; rist ' ' damgası vurulmasının haksız bir yaklaşım olduğunu ifade etti .

' ' RACHEL CORRİE ' YE YOL VERİN ' '

Martin , İsrail ' den , konvoya katılmak ü ; zere İrlanda ' nın Dundalk Limanı ' ndan Mayıs ayı ortasında demir alan ve halen yoluna devam ettiği bildirilen ' ' Rachel Corrie ' ' isimli geminin engellenmemesini istedi .

Gemide bulunan eski BM yetkilisi Denis Halliday ile temas kurduğunu da bildiren Martin , ' ' Aç ; ıkcası dü ; nyanın geri kalanı gibi biz de durumu ç ; ok yakından izliyor olacağız . Bu konuda , İsrail ' in daha fazla kan akmasına neden olacak bir eylemde bulunmaması hayati ö ; nem taşımaktadır ' ' diye konuştu .

Martin , ' ' İsrail ' in hayatta kalma ve kendini savunma hakkının bulunduğunu ancak bunun başkalarının haklarının ç ; iğnenmesi anlamına gelmediğini ' ' de vurgulayarak İsrail ' in Gazze ' de ö ; zellikle sivillere yö ; nelik askeri gü ; ç ; kullanımını da eleştirdi ve Gazze ' nin abluka altında tutulmasının kabul edilemeyeceğini sö ; yledi .

Dışişleri Bakanı Martin , ' ' Rachel Corrie ' ' gemisindekilerin yanı sıra , ' ' Challanger 1 ' ' adlı gemide dö ; rt , bir başka gemide de ü ; ç ; İrlandalının bulunduğunu belirterek , bu kişilerden ikisinin sınır dışı edilmek ü ; zere Ben Gurion Havalimanı ' na gö ; tü ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; , beşinin ise hala gö ; z altında tutulduğunu bildirdi .

Kaynak : AA