Kiğı Kalesi'nde İnceleme Yapıldı

Bingöl'ün Kiğı İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, baraj sahası içinde bulunan Kiğı Kalesi'nde inceleme yaparak çalışmalardan dolayı kalenin herhangi bir tahribata uğratılmadığını söyledi.

Kiğı Kalesi'nde İnceleme Yapıldı
İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, bir süre önce bazı medya kuruluşlarında yer alan 'Tarihi Kiğı Kalesi yıkılıyor' haberlerinin üzerine bölgede yapımı devam eden Kiğı Hidro Elektrik Santrali (HES) Barajı sahasında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerini tamamlayan Kaymakam Tekbıyıkoğlu yaptığı açıklamada, baraj çalışmaları dolayısıyla Kiğı Kalesi'nin tahribata uğratılmadığını söyledi. Tekbıyıkoğlu, "Bingöl Valiliği'nin bu konuda izin ve olurlarıyla İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri gerekli inceleme yaparak 1. derece arkeolojik sit alanı olan Kiğı Kalesi'nde herhangi bir tahribat yapılmadığı şeklinde rapor verdiler. Bunun üzerine bende bizzat olay yerine gelerek incelemelerde bulundum. Yaptığımız incelemeler ve yetkililerden aldığımız bilgiler doğrultusunda kalede tahribat olmadığını tespit ettik" dedi.
Kiğı HES Barajı yetkilileri de yaptığı açıklamada tarihi kalenin dokusunu bozmadıklarını belirterek, çalışmaların yasal olarak kalenin 100-150 metre aşağısında yapıldığını dile getirdi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemelerin ardından tutulan raporda ise herhangi bir ihlal veya tahribat olmadığının tespit edildiği belirtildi. Raporda, "Bingöl Valiliği izin ve olurlarıyla 7 Mayıs 2010 tarihinde söz konusu alanda incelemeler yapılmıştır. Teknik heyet tarafından yapılan incelemelerde Kiğı Kalesi'nin de yer aldığı 1. derece arkeolojik sit alanı sınırları içerisinde, yakın geçmişe ait insan eliyle veya iş makineleri kullanılmak suretiyle yapılmış herhangi bir tahribat veya kaçak kazı izine rastlanılmamıştır. İlgili firma tarafından yapılan baraj inşası için taş alma çalışmalarının ise üzerinde kalenin yer aldığı doğal kayalık tepenin batı, güney ve kuzey alt kısımlarında sürdürüldüğü, bu alanların mevcut sit koruma alanları sınırlarına ortalama 50 ile 100 metre uzaklıkta olduğu görülmüştür. Dolayısıyla sit ve koruma alanlarına herhangi bir zarar verilmediği tespit edilmiştir. Konunun ayrıca değerlendirilmesi için hazırladığımız raporun bir örneği Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'ne gönderilmiştir" denildi.