'Tsunami uyarıları dikkate alınmalı'

ABD Başkanı Barack Obama, Şili'de meydana gelen depremin ardından Amerikalıları tsunami uyarılarını dikkate almaları konusunda uyardı.

  Şili ' de 8 . 8 bü ; yü ; klü ; ğü ; nde meydana gelen depremin ardından tsunami dalgalarının Amerika sahillerine ulaşması beklenirken , ABD Başkanı Barack Obama , Havai , Amerikan Samoası ve Guam ' da yaşayan halktan yetkililerin talimatlarına uymalarını istedi . Obama ayrıca , Amerika ' nın batı sahillerinde yaşayan halkın da tehlikeli dalgalara karşı hazırlıklı olmalarını istedi .
ABD Başkanı Obama , Şili hü ; kü ; metinin yardım talep etmesi durumunda ABD ' nin yardım ve kurtarma ekiplerinin Şili ' ye gö ; nderileceğini belirtti . Obama , ' İlk belirlemelere gö ; re Şili ' de yü ; zlerce insan hayatını kaybetti ve hasar ağır oldu . Amerika halkı adına ben ve eşim Michelle , Şili halkına en derin taziyelerimizi bildiririz ' dedi .

Ö ; LÜ ; SAYISI EN AZ 147
Ö ; te yandan Şili ' deki depremde ö ; lü ; sayısının en az 147 olduğu aç ; ıklandı . Depremin ardından oluşan tsunami dalgaları Şili ' nin 643 kilometre aç ; ıklarındaki Juan Fernandez adasını vururken , adanın Valisi Ivan De La Maza dev dalgalar sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 10 kişinin kayıp olduğunu aç ; ıkladı .
Tsunami dalgalarının ise TSİ 23 . 19 ' da Havai ' ye ulaşması bekleniyor . Georgia Tech ' den Jeoloji Profesö ; rü ; Kurt Frankel , tsunami dalgalarının saatte 650-800 kilometre mesafe alabileceğini aç ; ıklarken , bunun bir jet uç ; ağının hızına eşit olduğu bildirildi .