Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden Huzur Toplantısı

Mardin'in Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliği'nce huzur toplantısı gerçekleştirildi

Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden Huzur Toplantısı
Mardin'in Kızıltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Büro Amirliği'nce huzur toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda sivil toplum örgütleri, esnaf ve vatandaşlardan oluşan katılımcılara polisin çalışma metotları hakkında bilgi verilirken katılımcılar da karşılaştıkları sıkıntıları aktardılar.
Kızıltepe Terörle Mücadele Büro Amiri Hasan Güngör tarafından organize edilen huzur toplantısına İlçe Emniyet Müdürü Hakan Halit Avcılar, İlçe Emniyet Amiri ve Müdür yardımcısı Alper Özdemir, İlçe Emniyet Amiri Turan Şahin ve diğer görevliler katıldı. Büro Amiri Hasan Güngör'ün yönetiminde yapılan toplantıda Mardin Terörle Mücadele Şube Müdürü Ergün Dağıstanlı anne ve babalara çocuklarına sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Dağıstanlı, "Temel suç örgütleri 14-25 yaş gruplarını kandırmaktalar.
Uyuşturucunun da, mafyanın da terörün de insan kaynağı aynıdır, çocuklarımızdır. Buna engel olmak için toplum olarak savunma mekanizmamızın sağlam olması gerekir. Onun için de aileler çocuklarına sahip çıkmalıdır. Yoksa mahalle baskısı dediğimiz olay devreye girer ve çocuğunuz top oynamak yerine taş atmaya gider. Çünkü gitmezse onu içlerine almaz, dışlarlar. Her şey küçük bir eylemle başlar ve sonra suç örgütlerinin eline düşer" dedi.
İlçe Emniyet Müdür yardımcısı Alper Özdemir, "Birçok çalışma yöntemimiz var. Suç işleyenlerden yakaladığımız ve yakalayamadığımız da var. Biz kendimizden çok siz ne düşünüyorsunuz, bize ışık tutacak öneri ve eleştiriniz, sevdiğiniz-sevmediğiniz yönlerimiz varsa vatandaş olarak polisten beklentileriniz nelerdir, fikriniz bizimle paylaşın" açıklamasında bulundu.
Bunun üzerine söz alan Koçhisar Mahallesi Muhtarı Zeynettin Kalkan'ın, lastiklerin çocuklardan parayla toplanması önerisine Terörle Mücadele Büro Amiri Güngör şu karşılığı verdi:
"21 Mart Nevruz bayramı yaklaşmakta. Biz vatandaşın Nevruz'u kutlamasına karşı değiliz, ancak hava kirliliğine neden olan lastiklerin yakılmaması için toplama yoluna gideceğiz. Ateş yakmak için odun yakabilirler."
Ersoylu Mahalle Muhtarı Hatip Şeren de, "İlçemizde son dönemlerde hırsızlık artmış durumda. İlçe dışından gelip hırsızlık yapıp gidiyorlar, buna bir tedbir alınmasını istiyoruz. Baliciler ve sokaklarda yaşayan özürlüler için belediye ile işbirliğine gidip bir çözüm bulunmaya çalışılabilir. Yeşil kart ve 65 yaş dosyalarının daha erken sonuçlanması talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Emniyet Müdürü Hakan Halit Avcılar bunun üzerine şunları söyledi:
"Çalışma sistemleri değişti, insan haklarına, hukuka ve yasalara dayalı bir şekilde görev yapmaktayız. Diğer olaylarda olduğu gibi hırsızlık olaylarında delilden suçluya yöntemiyle çalışmaktayız. Savcılık izni olmadan kimseyi alamıyoruz. Her şey hukuk çerçevesi içinde cereyan etmekte. İnsan hakları her şeyin önünde, hırsız olsun terörist olsun önce insan olarak bakıyoruz. Ayrıca vatandaş da duyarlı olmalı. Çarşı ortasında camı kırılan araçtan hırsızlık yapanları kimse görmüyorsa tanıklık yapmıyorsa,
savcılıkta şikayetinden vazgeçiyorsa polisin yapabileceği fazla bir şey kalmıyor. Yeşil kart ve 65 yaş dosyaları ise eleman yetersizliği olmasına rağmen başka yerlerde haftada 150 dosya işlem görürken biz 600 dosyayı teslim ediyoruz."
İlçe Emniyet Amiri Turan Şahin de, "Hırsızlık olayları ortak çalışmayla aşılabilir. Şikayetçi olunmaması ya da vazgeçilmesi ve tanıklık yapılmaması çalışmalarımızı sekteye uğratıyor. Bir örnek olarak söyleyeyim, mala karşı işlenen suçlardan 130 dosyadan 46'sı savcılıkça işleme kondu. Ancak yerleştirdiğimiz 30 mobose kameraları ile daha iyi sonuçlar alacağımızı umuyoruz" dedi.
Terörle Mücadele Büro Amiri Hasan Güngör, sokak olayları ile ilgili bir soruya şu açıklamayı getirdi:
"Basın açıklamalarında ve yürüyüşlerde polise, vatandaşa fiili bir saldırı olmadıkça, vatandaşın işyerlerine veya kamuya ait yerlere zarar verilmedikçe müdahale etmiyoruz. Suç unsuru varsa savcılığa sevk ediyoruz, aldığımız çocukları da genelde ailesi ile görüşüp onlara teslim ederek topluma kazandırmaya çalışıyoruz. İlköğretim okullarından 3 bin öğrenciyi önümüzdeki günlerde Mardin'e götürüp gezdireceğiz. Liseler arası futbol turnuvaları düzenleyip polisin çalışmalarını anlatıyoruz. Çocukları cezaevine
göndermekten çok, olay yerinde sorunu çözmeye çalışıyoruz. Hiçbir güç ve tahrik çocuklarımızın üzerine panzer sürdüremez. Hiçbir güç ve tahrik yaşlı analarımıza kadınlara müdahale etmemizi sağlayamaz."
Söz alan Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkan yardımcısı İsa Tunç da, "Daha önceleri kolluk kuvvetleri halka farklı yaklaşımlar içinde bulunmuşlar. Son yıllarda ise kolluk kuvvetlerinde çok değişiklikler yaşandı. Atanan müdür, amir ve görevliler daha eğitimli ve kültürlü insanlar, çok yerinde ve başarılı çalışmalar içindeler" şeklinde konuştu.
Sanayi Mahallesi Muhtarı Şehmus Aydın ise muhtar heyeti olarak buğday pazarında bir balici ile görüşüp ikna ederek topluma kazandırdıklarını belirterek, "Biz Çanakkale'de beraber savaştık, inşallah yakında huzur bulacağız" dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zeynettin Ayav ise, "İlçenin ipek yolu üzerinde bulunması nedeniyle bir cazibe merkezi konumunda olmasından dolayı 80 sonrası yaşanan göçün yanı sıra 90'lı yıllarda yaşanan terör dolayı göç çoğalmasıyla belediye olsun, emniyet olsun, odalar olsun hiçbiri buna hazırlıklı olmadığından, bir sel felaketi gibi üzerimize geldi. Trafik kargaşası, eğitimdeki sorunlar, istihdam sorunu tümü bundan kaynaklanmakta. İstihdam sorunu çözülürse sıkıntılar hafifler. Tarımda mevsimlik
işçi dışında şu anda istihdam ortamı yok. Sağlık ve eğitimde son yıllarda gelişmeler yaşandı, işbirliği içinde olursak sorunları daha kolay çözeriz" görüşünü dile getirdi.
Terörle Mücadele Bürosu Amiri Güngör, toplantıya katılanlara teşekkür etti.