Karadeniz'de 2 yeni alabalık türü keşfedildi

Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan çalışma sonucunda iki yeni alabalık türünün keşfedildiği belirtildi.

Karadeniz'de 2 yeni alabalık türü keşfedildi
Rize Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Turan, Yrd. Doç. Dr. Semih Engin ile İsviçreli bilim adamı Maurice Kottelat'ın Karadeniz bölgesinde uzun bir çalışma programı yaptıkları belirtildi.

Yapılan çalışmalar sonucunda Doğu Karadeniz'de iki yeni alabalık türünün keşfedildiği ifade edilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

''Salmo rizeensis (Rize) türü Güney ve Güney Doğu Karadeniz kıyılarındaki akarsuların yukarı kısımlarında, Salmo coruhensis (Çoruh) türü ise aynı bölgedeki akarsuların aşağı ve orta kısımlarından dünya faunası için yeni tür olarak tanımlanmıştır. Salmo rizeensis türü küçük boylu kuyruk harici boyu 250 milimetredir. Gözün gerisinde belirgin ve büyük bir leke bulunmaktadır. Siyah benekler sırtta ve sırta yakın bölgede dağılım göstermekte ve 200 milimetreden büyük örneklerde vücudun yanlarının orta kısmında siyah benekler bulunmamaktadır.''

Salmo coruhensis türünün diğer türlerden büyük boylu olduğu vurgulanan açıklama, şunlar kaydedildi:

''Maksimum boyu en az kuyruk hariç 800 milimetredir. Gözün gerisinde 200 milimetreden büyük örneklerde 4-17 siyah benek bulunmakta, siyah benekler vücudun yanlarında ve sırtta dağılım göstermektedir. Siyah beneklerin sayısı boy ile artış göstermekte, kırmızı lekeler vücudun orta bölgesinde dağılım göstermekte ve bu lekelerin etrafında büyük düzensiz şekilli halkalar bulunmaktadır.

İki tür bir çok nehir sisteminde farklı farklı bölgelerde, çok nadir olarak da aynı bölgede dağılım göstermektedir. Moleküler ve morfolojik analizler iki türün farklı soya ait olduğunu gösteriyor.''

Açıklamada, çalışmanın su ürünleri açısından çok önemli bir gelişme niteliğinde olduğu da vurgulandı.