İlaç satımında yeni dönem başlıyor

İlaç satımında 'karekod' dönemine geçiliyor.

  Ç ; alışma ve Sosyal Gü ; venlik Bakanı Ö ; mer Dinç ; er , yıl başından itibaren ilaç ; sektö ; rü ; ve eczacılarla ilişkilerde karekod denilen yeni bir uygulamaya geç ; meye başladıklarını sö ; yledi .

Dinç ; er , ilaç ; sektö ; rü ; nde ' ' karekod ' ' uygulamasına geç ; ileceğini belirterek , ' ' Karekod sistemiyle Tü ; rkiye ' de ü ; retilen ve ithal edilen herhangi bir ilaç ; ü ; retildiği andan itibaren bir kimlik numarasına sahip olacak . Karekodsuz ilacın piyasaya verilmesini Mayıs ayından itibaren yasaklayacağız ' ' dedi .

Dinç ; er , Grand Cevahir Oteli ' nde gazetecilerin sorusu ü ; zerine , yıl başından itibaren ilaç ; sektö ; rü ; ve eczacılarla ilişkilerde karekod denilen yeni bir uygulamaya geç ; meye başladıklarını sö ; yledi .

Tü ; rkiye ' de ilaç ; sanayini daha rasyonel bir zemine oturtmak , ilaç ; sektö ; rü ; ndeki kayıt dışılığı ve yolsuzluğu ö ; nlemek iç ; in bir ç ; aba iç ; erisine girdiklerini anlatan Dinç ; er , karekod uygulamasının vatandaşların ilaç ; ve tedavi gü ; vencesini sağlama alacağını vurguladı .

Ç ; alışma ve Sosyal Gü ; venlik Bakanı Dinç ; er , şö ; yle konuştu :

' ' Karekod sistemiyle Tü ; rkiye ' de ü ; retilen ve ithal edilen herhangi bir ilaç ; ü ; retildiği andan itibaren bir kimlik numarasına sahip olacak . Şimdiye kadar ilaç ; larda barkod sistemi ya da ilaç ; fiyat kupü ; rü ; bulunuyordu veya her ikisi beraber vardı . Karekod , barkod bilgilerini , kimlik numaralarını , ü ; retim seri numaralarını ve ü ; retim tarihini iç ; ine alan bir muhteviyata sahip . Kimlik numarası olmayan hiç ; bir ilaç ; eczanelerde satılamayacak . İlaç ; , depolara giderken kimlik numarasıyla gidecek , bu numara ile eczane rafına konacak ve tü ; keticinin eline geç ; ecek ve o kimlik numarasıyla başka bir ilaç ; satılamayacak . Bu aç ; ıdan bakıldığında ç ; ok ö ; nemli ve ciddi bir tedbir aldık . Yoğun bir şekilde tü ; m Tü ; rkiye ' de eczacılarla bu sistemi uygulamaları konusunda gö ; rü ; şmeler yaptık ve yapıyoruz . ' '

ECZACILARA ERKEN Ö ; DEME

Karekod sistemine geç ; en eczacıların ü ; cretlerini bir ay ö ; nce ö ; deme taahhü ; dü ; nde bulunan Dinç ; er , ' ' Bunun da gerekç ; esi şu ; karekod sistemine geç ; mek iç ; in az da olsa yatırım yapmak gerekiyor . Yatırımları finanse etmek iç ; in ek para ö ; deme imkanı yok , ama alacaklarını daha erken ö ; deyerek onlara bu fırsatı vermek istiyoruz . Buradan bü ; tü ; n eczacılardan , ilaç ; deposu işletenlerden ve ilaç ; sanayicilerinden bu konuya destek vermelerini istiyorum ve daha gü ; venli bir sektö ; r oluşturmak iç ; in yardım etmelerini bekliyorum ' ' dedi .

Bir gazetecinin , ' ' Eczacıların karekod sistemine geç ; mesi zorunlu mu? ' ' sorusu ü ; zerine Dinç ; er , şu anda bir yaptırım dü ; şü ; nmediklerini , eczacaları sadece teşvik ettiklerini belirtti .

' ' Karekodsuz ilacın piyasaya verilmesini Mayıs ayından itibaren yasaklayacağız ' ' diyen Dinç ; er , şu anda ilaç ; sanayinin karekodlu ilaç ; ları eczanelere gö ; ndermeye başladığını , Mayıs ayına kadar da barkodlu ve fiyat kupü ; rlü ; ilaç ; ların piyasaya sunulmasına izin verileceğini bildirdi .

Dinç ; er , ' ' Tü ; rkiye ' de 2010 yılından sonra hiç ; bir şekilde karekodsuz ilaç ; satılmayacak ' ' dedi .

Bir gazetecinin , karekod sisteminin eczacılara maliyetini sorması ü ; zerine Dinç ; er , ' ' 300 ile 1000 lira arasında maliyet olacak . Eczacıların sadece karekod okuyacak bir makineye ihtiyaç ; ları olacak . Bilişim altyapısını Sosyal Gü ; venlik Kurumu karşılayacak ' ' diye konuştu .

Dinç ; er , sistemle , hasta sağlığını teminat altına almayı ve denetimden ç ; ıkmamış hiç ; bir ilacın satışına izin vermemeyi hedeflediklerini ifade etti .