Hocalı Şehitleri Keçiören'de Anıldı

Hocalı Şehitleri Ankara'nın Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen törenlerle anıldı.

Hocalı Şehitleri Keçiören'de Anıldı
18 yıl önce 25 Şubat 1992'de tarihlere 'Hocalı Katliamı' olarak geçen ve Karabağ'ın Hocalı kentinde Ermenilerin, çocuk, genç, yaşlı demeden yüzlerce Azeri'yi katlettikleri olayların yıldönümünde Keçiören'de anma programı düzenlendi. Azerbaycan Büyükelçiliği, Keçiören Belediyesi ve Haydar Aliyev Vakfı tarafından düzenlenen programa Azerbaycan Büyükelçisi Zakir Haşimov, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan ve Keçiören Belediye Başkanı yardımcısı Reşat Özcan'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da panele bir telgraf gönderdi. Estergon Türk Kültür Merkezi'nde Hocalı katliamını anlatan resimlerden oluşan serginin açılışının ardından Hocalı anıtına çelenk konularak, şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu.

Estergon Türk Kültür Merkezi'ndeki programın ardından Huzurevi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen "Hocalı'yı Unutmayalım, Unutturmayalım" konulu panelde de Hocalı'da yaşananlar akademisyenler tarafından çeşitli boyutlarıyla ele alındı.
Panelin açış konuşmasını yapan Belediye Başkan yardımcısı Reşat Özcan, Keçiören Belediyesi olarak düzenledikleri programlarla uluslararası alanda birçok olayı gündeme getirdiklerini belirterek, "Hocalı'da yaşananlar gibi insan hakları ihlallerini ve toplu katliamları biz başka yerlerde de yaşadık, gördük. Bize düşen bu olayları unutturmamak ve bir daha bunların yaşanmamasını sağlamaktır" dedi.

Azerbaycan Büyükelçisi Zakir Haşimov da yaptığı konuşmada Hocalı'da yaşananların Türk dünyasının acı günlerinden biri ve dünya insanlığının bir ayıbı olduğunu vurguladı.
Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı da konuşmasında Hocalı'daki katliamın benzerlerinin Anadolu'nun çeşitli kentlerinde geçmişte yine Ermeniler tarafından yapıldığına dikkati çekerek, "Hocalı sadece Azerbaycan'ın değil, hepimizin ortak meselesidir ve ortak acısıdır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Azerbaycanlı kardeşlerini yalnız bırakmamıştır, bırakmayacaktır. Dünya ne derse desin, 24 Nisan'a umut bağlayanlar Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını, hiçbir
baskının netice vermeyeceğini ve Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında durduğunu gördüler ve görmeye devam edecekler" şeklinde konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haydar Çakmak'ın yönettiği panele konuşmacı olarak katılan Giresun Üniversitesi Rektör yardımcısı Doç. Dr. Aygün Attar, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Sarıahmetoğlu ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol da Hocalı katliamı ve yaşanan süreci anlattılar.

Ermenilerin tarih boyunca Hocalı'daki katliamın benzeri katliamları gerçekleştirdiğinin altını çizen konuşmacılar, bütün bunlara rağmen Ermenilerin hala dünyada masum rolü oynadıklarına dikkati çekerek, Ermenilerin hayali soykırım iddialarıyla dünyayı ayağa kaldırdıklarını, buna karşılık somut gerçeklerin dünyaya anlatılamadığını vurguladılar. Türk dünyasının başka gündemlerle meşgul olduğunu belirten konuşmacılar, Hocalı benzeri soykırımların yaşanmaması için başta Türkiye olmak üzere Türk dünyasında gerçek gündemin oluşturulması ve buna göne yol haritasının belirlenmesi gerektiğini ifade ettiler.