Günay'dan 'siyasi' diyenlere yanıt geldi

Katıldığı bir televizyon programında kendisine sorulan soruları yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ergenekon ve Balyoz operasyonlarıyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunurken 'Operasyon siyasi' diyenlere bu cevabı verdi.

  Balyoz operasyonu kapsamında halasının oğlu Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına ' nın da gö ; zaltına alındığını sö ; yleyen Gü ; nay , bu durumun gö ; zaltıları hü ; kü ; met yaptırıyor diyenlere de yanıt teşkil ettiğini sö ; yledi .

Haksız gö ; zaltı ve tutuklamalara isyan eden Gü ; nay ' ın aç ; ıklamaları şö ; yle :

Eski aletlerle yeni bir sitem kurmaya ç ; alışıyoruz , ondan kaynaklanan sorunlar oluyor . Tü ; rkiye bir konuyu sorgularken sorgulama yö ; ntemleri eskimiş . Ö ; rneğin Emniyet ' in ya da hukukun kullandığı yö ; ntemler artık bu ç ; ağda biraz terkedilmesi gereken daha ö ; zenle davranılması gereken yö ; ntemler var .

Ergenekon , Balyoz operasyonları iç ; in mi sö ; ylü ; yorsunuz?

Evet şu an iç ; in sö ; ylü ; yorum . Ç ; ok ö ; nemli bir yargılama sü ; recinden geç ; iyoruz ç ; ok ö ; nemli bir araştırma ama bu sü ; re geç ; mişteki hukuksuzlukların geç ; mişteki yanlışlıkların sorgulanması ise o gö ; rü ; ntü ; ler vermemeye ö ; zen gö ; stermesi daha dikkatli bir yö ; ntem uygulamak gerekir . Osmanlıda bir sö ; z vardır ' Kö ; tü ; aletle iyi iş yapılmaz ' .

Nedir sizi rahatsız eden Emniyet ve yargının yö ; ntemlerinde?

Herkesin biraz daha ö ; zenli , yaşadığımız dö ; nemin kritik olduğunun farkında ve Tü ; rkiye ' yi iyiye gö ; tü ; rme gayretimiz olduğunu bilerek biraz daha dikkatli olmasının altını ç ; izmek istiyorum . İnsanlar iç ; in bir saat haksız gö ; zaltı , bir gü ; n haksız gö ; zaltı , bir ay haksız tutukluluk ç ; ok ö ; nemlidir . Bunu ancak yaşayanlar bilir . Yaşamayanlar ' Ne var canım bir gü ; nde ' diyebilir . Evet olağanü ; stü ; bir dö ; nem yaşıyoruz ama hukuk devleti iç ; inde saydamlaşmaya demokratikleşmeye yö ; nelik bir genel kavram olarak olağanü ; stü ; lü ; k yaşıyoruz . Yoksa hukuk sistemi , anayasa , yasalar hepsi olağan şekilde işleyecekse o zaman herkesin daha yumuşak daha uyumlu bir ü ; slup , daha spekü ; lasyona meydan vermeyecek bir zamanlama gayreti gö ; stermesi gerekecek . Ö ; zenle sö ; zcü ; k kullanmaya ç ; alışıyorum ç ; ü ; nkü ; Tü ; rkiye ' de yasama yü ; rü ; tme yargı diye bir sistem var . Yasama ve yü ; rü ; tme genelde iç ; iç ; edir ama yargı gerç ; ekten Tü ; rkiye ' de bağımsızdır . Sanıyorlar ki Tü ; rkiye ' de hakim ve savcıları hü ; kü ; met atıyor hatta Adalet Bakanlığı atıyor , en kü ; ç ; ü ; k bir etkisi yok sadece bir kurula başkanlık ediyor Adalet Bakanı dışardan zannediyorlar ki hakim bağımsızlığı zedelendi . Onların alanına giren hiç ; bir sö ; z sö ; ylemek istemiyorum ama Tü ; rkiye ' nin bü ; tü ; n kurumların bu olağan ü ; stü ; geç ; iş dö ; nemin demokratikleşme ve saydamlaşma dö ; neminde hiç ; bir şekilde en kü ; ç ; ü ; k şekilde tartışmaya aç ; mayacak şekilde hareket etmeleri lazım .

Balyoz ' da gö ; zaltına alınan Hava Kuvvetleri Eski Komutanı İbrahim Fırtına halanızın oğlu . Operasyonları hü ; kü ; met yaptırıyor gibi bir algı var kamuoyunun bir bö ; lü ; mü ; nde . Aileden sizi arayan , ne yapıyorsunuz diyen oldu mu?

En azından bö ; yle bir olayla , gö ; zaltıları hü ; kü ; metin yapmadığını anlamak mü ; mkü ; n . Sayın Fırtına hem akrabam , hem uzun yıllardır tanıdığım ç ; ok saygı değer devlet adamı . Elbette herkesin mevcut bir siyaset durumu ile ilgili tartışmaları , eleştirileri olabilir ama ben demokrasiye karşı bir girişimi olmadığını yıllardır bu yana sü ; rdü ; ğü ; m ilişkiden biliyorum . Benim siyasi gö ; rü ; şü ; m karşısında takındığı tavırdan biliyorum . O yü ; zden bu sorgulamanın sonucunda serbest kalacağını biliyordum ama bu kadar uzun sü ; rmesi ü ; zdü ; beni .

Siyasi tercihinize takındığı tavır nedir , yani Ak Partiye katılmanızı destekledi mi?

Evet destekledi , hizmet yapmanın iş yapmanın doğru ve dü ; rü ; st yapacağımı biliyordu . Bö ; yle bir olayın iç ; inde olan bir insanın siyasi harekete karşı komplonun iç ; inde olan insanın mü ; samakar bir tavır alması beklenebilir mi? Tabii bunlarda yargının tartıştığı konular .

Sağlık durumunu sizden ö ; ğrenebiliriz o zaman? Geç ; miş olsun demişsinizdir , arayıp&hellip ;

Evet , son derece uygar şartlarda misafir edildiler , o konuda bir sıkıntı olmadı .