Benzeri görülmemiş teşvik paketi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, finansal sisteden para çekip faizleri artırarak ABD ekonomisine katkıda bulunmaya çalışacak.

Benzeri görülmemiş teşvik paketi
Bernanke, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi oturumu için hazırladığı konuşmasında, ''Her ne kadar şu anda ABD ekonomisi oldukça uyumlu para politikaları desteğine ihtiyaç duysa da belli bir noktada FED'in finansal koşulları sıkılaştırmaya gereksinimi olacak'' dedi.

Fed'in, bankacılık sistemine verilen büyük miktarlardaki rezervleri çekmek için bankaların zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz oranı ve ters repo işlemleri gibi araçları kullanmaya başlayabileceğini ifade eden Bernanke, Fed'in, ayrıca iskonto faiz oranını artırmak dahil, kriz öncesi normlar için acil borçlanma önlemlerine döneceğini ve acil borçlanma penceresinde kredilerin süresini kısaltacağını ifade etti.

Fed'in, faiz oranlarını ''uzunca bir süre'' rekor seviyelerde düşük tutma sözünü yineleyen ancak, eninde sonunda, enflasyonist baskıları azaltmak için faiz oranlarını artırmaya ihtiyacı olacağı uyarısında bulunan Bernanke, bankaların zorunlu karşılıklarına uygulanan faiz oranı artırılmadan önce iskonto faiz oranının artırılabileceğini kaydetti.

Fed'in iskonto faiz oranınında ''makul'' bir yükselişi düşünmesini beklediğini belirten Bernanke, bunun, hane halkları ve işletmeler için faiz oranlarını artırmayacağını ve faiz oranı politikasında herhangi bir değişiklik sinyali olmayacağını bildirdi. İskonto faiz oranı şu anda yüzde 0,50 seviyesinde ve gösterge faiz oranı ise yüzde 0-0,25 aralığında bulunuyor.

Fed'in yakın vadede elindeki gayri menkulleri satmasını beklemediğini belirten Bernanke, ekonomideki düzelme ilerlediğinde ve daha fazla sıkılaştırma politikası gerektiğinde Fed'in bu gayri menkulleri satabileceğini, bu satışların muhtemelen aşamalı olacağını ve piyasaların yeterli uyarıyı alacağını ifade etti.

Fed'in, tutsat (mortgage) faiz oranlarının düşük olması ve konut piyasasını desteklemek için devletin denetimindeki tutsat kuruluşları Fannie Mae ve Freddie Mac'den 1.25 trilyon dolara kadar tutsata dayalı menkul kıymet satın alım programı ile bu kuruluşlardan 175 milyar dolarlık tahvil satın alma programı 31 Mart 2010 tarihinde sona eriyor.

Fed, finansal krizle mücadele etmek için gösterge faiz oranını neredeyse sıfıra çektikten sonra ekonomiye 1 trilyon dolardan fazla miktarda para desteği verdi.