Gama ile General Electric bir haftada 2 elektrik santrali açtı

Geçtiğimiz hafta Rusya'da Shatura Elektrik Santrali'ni hizmete sunan Gama ile General Electric, İrlanda'daki Whitegate Elektrik Santrali'ni de tamamla

Geçtiğimiz hafta Rusya'da Shatura Elektrik Santrali'ni hizmete sunan Gama ile General Electric, İrlanda'daki Whitegate Elektrik Santrali'ni de tamamladı. Konsorsiyum, bir hafta içinde 2 büyük elektrik santralini açmış oldu.

İrlanda Cumhuriyeti'nin en büyük ikinci kenti olan Cork'un güneyindeki Whitegate şehrinde yapımı tamamlanan 450 megawatt gücündeki kombine çevrim elektrik santrali faaliyete geçti. Gama yöneticileri, İrlanda Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Michael Martin ve büyükelçi Altay Cengizer'in katıldığı törenle, Whitegate Elektrik Santrali İrlanda'nın tek doğalgaz dağıtım ve tedarik şirketi (ve projenin işvereni) Bord Gais Eirann'a devredildi.

Ağustos 2007'de imzalanan bir anlaşmayla yapımına başlanan ve anahtar teslimi inşa edilen santral, yaklaşık 300 milyon euro sözleşme bedeline sahip olup İrlanda'nın kurulu gücünün yüzde 10'u oranındaki enerji ihtiyacını karşılayacak.

Ülkenin doğalgaz ile çalışan ilk elektrik santrali olan Whitegate Elektrik Santrali, Avrupa Birliği normları çerçevesinde en yüksek iş güvenliği standardlarında gerçekleştirilerek resmi makamlar tarafından iş güvenliği konusunda ödüle lâyık görüldü. Gama tarafından İrlanda'da tamamlanan beşinci enerji santrali olan Whitegate'in devreye girmiş olmasıyla, firmanın inşa ettiği santraller ülke elektriğinin yüzde 30'unu karşılayacak

Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ergil Ersü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, daha önce Gama'nın İrlanda'da pek çok iş tamamladığını, bunların en büyüğünün Whitegate Santrali olduğunu ifade etti. Ergil Ersü, Gama'nın İrlanda'da konut, otoyol, ofis binası ve elektrik santralleri yaptığına ve başarıyla tamamladığına işaret ederek, son dönemde ekonomik kriz sebebiyle gündemde olan ülkede Gama'nın kurulu güç toplamının bin 500 megawatt büyüklüğüne çıktığını belirtti.

Konsorsiyum ortağı General Electric projenin ana güç bloğundaki gaz türbini, buhar türbini ve jeneratör ekipmanlarının tedarikini, Gama Güç Sistemleri ise enerji santralinin inşaat ve montajı, mühendisliği ve ana güç bloğu haricindeki tüm ekipmanların tedarikini yaptı.