Alman devlet bankası, Türk yargıçlara rüşvet vermekle suçlanıyor

Alman kamuoyunda sık sık skandallarıyla gündeme gelen Schleswig Holstein ve Hamburg eyaletlerinin sahibi olduğu HSH Nordbank, bu kezde Türk yargıçlara

Alman kamuoyunda sık sık skandallarıyla gündeme gelen Schleswig Holstein ve Hamburg eyaletlerinin sahibi olduğu HSH Nordbank, bu kezde Türk yargıçlara rüşvet teklifiyle gündeme geldi. Alman Süddeutsche gazetesinin haberine göre HSH Nordbank, kendilerine karşı tazminat dava açan Türk armatöre karşı davayı kazanmak için Türk yargıçlara rüşvet teklif etti. Banka, 7 yıl önce ismi açıklanmayan bir Türk armatöre kredi verdi. Ancak Türk armatör kendine yeni bir filo kurmasına rağmen borçlarını zamanında geri ödemedi. Banka da bunun üzerine filoya el koyarak parasını geri aldı. Bu gelişmeler üzerine Türk armatör olayı mahkemeye taşıdı.

İddialara göre banka, Türkiye'de yakından tanıdığı ve iyi ilişkilere sahip olduğu Prevent AG adlı güvenlik şirketi ile irtibata geçerek, davanın kendileri lehlerine sonuçlanması için para teklif etti. Bu teklifin ardından Türkiye'de bir üst mahkemede görülen dava HSH Nordbank lehine gelişti.

Rüşvet olayı, müfettişlerin bankayı mercek altına almasıyla, havale nedeni belirtilmeden 5 milyon Euro'luk meblağın adı geçen şirkete havale edildiğini tespit etmesi üzerine ortaya çıktı. Bunun üzerine Alman savcılığı da harekete geçti. Savcılık şimdi Türk yargısının rüşvet olayına nasıl karıştığını araştırıyor.

Gelişmeler hakkında HSH Nordbank Yönetim Kurulu herhangi bir açıklama yapmadı.

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Schleswig Holstein Eyalet Meclis Grub Başkanı Wolfgang Kubicki, gelişmelerin "kabul edilemez" olduğunu belirterek, "Yavaş yavaş kriminal bir suç işlendiği izlenimine varabilirsiniz." dedi.

Geçtiğimiz yıl Schleswig Holstein eyaletinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon hükümetinin de dağılmasına neden olan HSH Nordbank, yolsuzluk iddiaları ve skandalları ile gündemden düşmeyen bir banka. Ekonomik kriz ile birlikte devlet yardımları ile iflastan kurtulan banka, özellikle denizcilik alanında yaptığı yatırımlarla sektörün en büyük finansman kaynaklarından biri olarak biliniyor.

Hamburg ve Schleswig Holstein eyaletlerinde bankayı araştırmak için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Her iki eyalette de Banka Yönetim Kurulu Dirk Jens Nonnenmacher görevden alınması tartışılırken, Focus dergisinde yer alan haberde Nonnenmacher ayrılmak için 4,8 milyon Euro tazminat istediğine yer verildi.