Verim Ve Kaliteyi Üçe Katladılar

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü tarafından Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında pilot köy seçilen Aydoğdu Köyü'nde yapılan yatırımlar meyvelerini vermeye başladı

Verim Ve Kaliteyi Üçe Katladılar
Erzincan Tarım İl Müdürlüğü tarafından Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında pilot köy seçilen Aydoğdu Köyü'nde yapılan yatırımlar meyvelerini vermeye başladı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından köyde birçok hizmete imza atıldı. Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında finanse edilen hizmetlerin Aydoğdu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde hayata geçirilmesinin ardından modern ve bilinçli olarak yapılan süt inekçiliğinde verim ve kalite üçe katlandı.
Aydoğdu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarına ilk olarak finansmanı Tarım ve Köyişleri Bakanlığından karşılanan 50X4 Süt İnekçiliği projesi uygulanarak köydeki 50 aileye dörder ait inek dağıtıldı. İneklerin dağıtımının yapılmasının ardından Erzincan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri köylüleri yoğun bir hayvancılık eğitiminden geçirdi. Bu kapsamda kooperatif ortağı çiftçiler Sütaş firmasının Bursa Karacabey'deki çiftliklerine götürülerek hayvancılığın püf noktalarını görerek öğrendiler. Yapılan teknik gezinin çiftçiler üzerinde büyük bir etkisi oldu. Köylüler hayvancılık yapma noktasında yoğun bir istek duymaya başlarken, hem teknik anlamda hayvancılık yapmaya başladılar hem de Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalara yoğun bir destek sağladılar.
Aydoğdu köyünde çiftçilerin görüş açıları değişirken hayvancılık adına son derece güzel çalışmalara imza atıldı. Erzincan Tarım İl Müdürlüğü ve Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi yetkilileri köylülerin istek ve azimleri karşısında köydeki çalışmaları daha da yoğunlaştırdılar. Finansmanı Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi bütçesinden karşılanmak üzere köyde yeni çalışmalara imza atılması kararlaştırıldı. İlk olarak köyde 400 dekarlık alanda silajlık mısır ekilmesi sağlandı. Ekilen mısırların tohumları ücretsiz olarak halka dağıtıldı. Ardından Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığı'na silaj makinesi, balyalama makinesi ve yem kırma makinesi alındı.
Edinilen bilgiye göre çalışmalar bunlarla sınırlı kalmadı. Finansmanı Sivas-Erzincan Kalkınma Projesinden karşılanmak üzere 2010 yılında köydeki tüm ahırlar tadilattan geçirilerek modern bir görünüme kavuşturuldu. Ardından suni tohumlama sonrası doğan tüm buzağılara ücretsiz buzağı yemi dağıtıldı ve en önemlisi süt üretimi her geçen gün artan köyde üretilen sütün depolanması için soğuk zincir kuruldu.
Aydoğdu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şekip Akcan, yapılan çalışmalarla köyün adeta kaderinin değiştiğini, çiftçilerin son derece mutlu olduklarını, tüm yeniliklere açık olduklarını ve yetkililere sonuna kadar destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Şekip Akcan başta Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek olmak üzere Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi Genel Müdürü Doğan Akar ve diğer yetkililere ve çalışmalarda en başından beri kendilerini yalnız bırakmayan Erzincan Tarım İl Müdürlüğü personeline teşekkür etti.
Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek ise "Gözle görülür elle tutulur çalışmalar yapıyoruz. Köylülerimizdeki azim ve istek bizi daha da heyecanlandırıyor. Her gün çiftçilerimiz için neler yapabiliriz sorusunun cevaplarını arıyoruz. Köyde hayvancılığa dair yapılması gereken ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Biz Aydoğdu köyünü pilot köy olarak seçtik. Burası bizim için model köy olacak. Şu ana kadar son derece başarılı çalışmalar yaptık. Bu köydeki çalışmalarımız devam edecek ve önümüzdeki yıllarda diğer köyler için model oluşturacak. Ben bu noktada tüm köylerimize sesleniyorum. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, çiftçilerimizin daha çok daha kaliteli üretmesi için çalışıyoruz. Devlet ve millet elele vererek her şeyi başaracağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Gelin hep beraber Erzincan tarımını, Erzincan hayvancılığını bölgenin lideri yapalım. Son yıllarda tarım ve hayvancılık sektörüne çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Yaptığımız yatırımların sonuçlarını almaya başladık. Aydoğdu köyünde hayvan başına alınan süt verimi önceki duruma göre 3 kat artış sağladı. Üretilen süt il dışındaki firmalara satılıyor. Erzincan sütünden elde edilen ürünler ülke pazarlarında satılıyor" diye konuştu.