SHÇEK bütçesi 8 yılda 2 milyar 374 milyona çıkarıldı

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun (SHÇEK) 2002'de 121 milyon TL olan bütçesinin her yıl belirli oranda artırılarak 2 milyar 374 milyon lira

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun (SHÇEK) 2002'de 121 milyon TL olan bütçesinin her yıl belirli oranda artırılarak 2 milyar 374 milyon liraya çıkarıldığı bildirildi.

AK Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, SHÇEK'in çocuk, yaşlı, özürlü gibi toplumun dezavantajlı bütün bireylerine ulaşma çabasında olduğunu söyledi. Kurumun 8 yıl önce 121 milyon TL olan bütçesinin her yıl belirli oranda artırılarak 2 milyar 374 milyon liraya çıkarıldığını anlatan Ölmeztoprak, bütçedeki bu artışın hizmet yelpazesi yansıdığını, bunun en basit örneğinin evde bakım ücreti ödemeleri olduğunu ifade etti. Engelli çocuk ve yaşlılara bakan birinci derecedeki yakınlara her ay para ödendiğini anımsatan milletvekili, bu ödemeden yararlanan kişi sayısının 250 bini bulduğunu kaydetti.

Önceden 20-30 özürlüye bir bakıcı hizmet ederken, günümüzde bu sayının 6'ya kadar gerilediğini dile getiren Ölmeztoprak, şunları söyledi: "Daha önce kurum bakımında olan çocuk sayısı 24 bin civarındaydı, şimdi bu sayı 10 bine kadar düştü. Burada da sevindirici bir düşüş var. Eve Dönüş Projesi ile çocuklarımıza kendi ailelerinin yanında bakım imkanı sağlanmaktadır. Malatya'da 12 koruyucu aile yanında 15 çocuğumuz bulunmaktadır. Çünkü ne kadar güzel mekanlarda, ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin bir çocuğun ailesinin yanında büyümesi çok daha değerlidir. Kurum yerine ailesinin yanında bakılan çocuklara yapılan aylık ödemeler okul dönemi ve dışında farklılık gösteriyor. Ortalama alındığında ise aylık 380 TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu çocukların yanı sıra, yaşlılıktan ya da engelinden dolayı kendi kendine bakacak durumda olmayanlara da 'evde bakım ücreti' adı altında ayrıca asgarî ücret düzeyinde birinci derecede yakınlara ödeme yapılmaktadır. Çünkü bir yaşlıya ya da özürlüye kendi ailesinden daha iyi kimse bakamaz. Verilen bu para bir ücret değil aslında bir destek mahiyetindedir."

Malatya'da Kasım ayı sonu itibariyle özürlü bakım ücreti alan toplam 2 bin 366 vatandaşa aylık 1 milyon 281 bin 727 lira bakım ücreti ödendiğini belirten Ölmeztoprak, 100 bakıma muhtaç özürlünün özel bakım merkezine yerleştirildiğini, ayrıca bu yıl 218 ailenin 819 bin 952 TL ayni ve nakdi yardımla desteklendiğini aktardı. Ölmeztoprak, Malatya'da 16 dönümlük bir arsa üzerine 60 kişilik Engelsiz Yaşam Merkezi kurulması çalışmasının da devam ettiğini sözlerine ekledi.