Gürkan: Kadınlarımız siyasetin kalitesini artırıyor

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, kadınların temsil oranının gün geçtikçe her alanda artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Türk Kadınına Se

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, kadınların temsil oranının gün geçtikçe her alanda artmasının sevindirici olduğunu söyledi. Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 76.yıl dönümü dolayısıyla kadınlarla bir araya gelen Gürkan, "Kadınlarımızın siyasetin kalitesini artırıyor." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun hemen ardından, Atatürk'ün önderliğinde, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olması hedeflendiğini hatırlatan Gürkan, "Bu çalışmalardan biri de Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasıdır. Atatürk'ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapılarak, 1930?da belediye seçimlerinde seçme, 1933?de çıkarılan Köy Kanunu'yla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934?de Anayasa'da yapılan bir değişiklikle de milletvekili seçme ve seçilme hakları tanınmıştır. Bu konuda yapılan yasal düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti'nde toplumsal alanda yapılan en önemli yeniliklerdendir ve birçok Avrupa ülkesinden daha önce gerçekleştirilmiştir. Örneğin Fransa ve İtalya'da kadınlara 1946'da, İsviçre'de ise 1971'de seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır." dedi.

Bugün medeni ve siyasi haklar bakımından Türk kadınının önünde hiçbir hukuki engel bulunmadığını dile getiren Gürkan, son anayasa değişikliği ile kadınlara pozitif ayrımcılık getirildiğini, böylece kadınların her alanda hakları anayasal olarak daha da pekiştirildiğini vurguladı. Kadınlarımızın sosyal ve siyasal alandaki etkinliğini, ideal seviyeye ulaştırmak hedefinde olduklarını aktaran Milletvekili Gürkan, "Onun için de devlet, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar olarak öncelikle kız çocuklarımızın eğitimi, eğitimli kadınlarımızın ise sosyal, siyasi ve iş hayatında eşit düzeyde temsil edildiği bir toplum anlayışına ulaşmak için daha çok çalışmamız gerekmektedir. Türkiye artık, siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel hayatın her alanında sesini duyuran güçlü kadınlarıyla da geleceğe güvenle bakmaktadır." diye konuştu.

KADINLARIMIZIN TEMSİL ORANI HER ALANDA ARTIYOR

Fatoş Gürkan, AK Parti iktidarında her alanda gözlenen gelişmelerin, kadınların siyasette daha aktif rol almasıyla kendini gösterdiğini ifade etti. Gürkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cumhuriyet tarihi boyunca kadınlarımız TBMM' de en yüksek temsil oranına Atatürk döneminde ki yüzde 4,51 oranıyla ulaşmış iken 2007 yılında yapılan genel seçimler de TBMM de Kadın Milletvekilleri oranı yüzde 9 ile Cumhuriyet tarihimizin en yüksek oranına kavuşmuştur. Yerel yönetimlerde ise yine kadınlarımızın temsil oranları her geçen gün artmaktadır. AK Partili Kadın İl Genel Meclis Üyesi sayısı 2004'te 30 iken 2009 yerel seçimleriyle 56'ya yükselmiştir. Yine AK Partiden Belediye Meclis Üyeliğine seçilen kadınlarımızın sayısı 2004 yılında 375 iken 2009 yerel seçimleriyle 667 rakamına ulaşmıştır. Kadınlarımızın temsil oranı gün geçtikçe her alanda sevindirici olarak artmaktadır."