"Bursa, makine imalatında Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi olabilir"

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, "Türkiye makine imalat sektöründeki hedefe ulaşacak potansiyel güce sahiptir. İhrac

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, "Türkiye makine imalat sektöründeki hedefe ulaşacak potansiyel güce sahiptir. İhracatta İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa, makine imalat potansiyeli bakımından Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi olabilecek durumdadır." dedi.

Mart, MMO tarafından TÜYAP Metal İşleme Teknolojileri Fuarı Mudanya Salonu'nunda 'Saç İşleme Makineleri Sektörüne İlişkin Güncel Mevzuat ve Son gelişmeler' konulu panelde konuştu. İbrahim Mart bilim ve teknolojinin eriştiği düzeye atıfta bulunarak "Günümüzde bilim ve teknolojinin eriştiği düzeyde, dünya üzerindeki bilgi her iki üç yılda bir ikiye katlanmakta. Bilime ve teknolojiye hakim olan güçler dünyayı da egemenlikleri altına almaktadır" dedi.

Ülkelerin bilime ve bilimi teknolojiye dönüştürecek teknik eğitim verdiği önemin her zamankinden fazla olduğunu bildiren Başkan Mart, eğitime yapılan harcama arttıkça küresel rekabete karşı sanayinin korunabilme ve rekabet edebilme olasılığının da arttığına işaret etti. Türkiye'nin eğitime yaptığı harcamanın GSMH'nın yüzde 2,1 gibi çok düşük bir rakam olduğuna değinen Başkan Mart, ihracata dayalı büyüme yolunu tercih eden Türkiye'nin 2023 yılı toplam ihracat hedefinin 500 milyar dolar ve bunun içinde de makine ihracat hedefinin de 100 milyar dolar hedeflendiğini ancak TİM Kasım 2010 verilerine göre son bir yıllık toplam ihracatın ise 112,2 milyar dolar olduğunu, bunun içinde de makine ve aksamları ihracatının 6,2 milyar dolar olduğunu bildirdi. 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için stratejik bir planlamanın yanı sıra eğitime ayrılan payın artırılması gerektiğini bildiren Başkan Mart sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye makine imalat sektöründeki hedefe ulaşacak potansiyel güce sahptir. İhracatta İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa, makine imalat potansiyeli bakımından Türkiye'nin teknoloji üretim merkezi olabilecek durumdadır."