Balıkesir Belediye Meclisi Son Defa Toplandı

Balıkesir Belediye Meclisi 2010 yılının son toplantısını yaptı. Meclis yeni yılın ilk toplantısını ise 5 Ocak'ta yapacak.

Balıkesir Belediye Meclisi Son Defa Toplandı
Belediye Meclis Salonu'nda toplanan meclise Belediye Başkanı İsmail Ok başkanlık etti. Yoklamanın ardından geçilen gündem maddelerinde 3 ve 10 Kasım tarihli meclis tutanak özetleri oylandı. Görüşülüp karara bağlanacak evrakların ilk maddesinde yer alan belediyedeki sözleşmeli personelin 2011 yılında da aynı şartlarda çalıştırılmasıyla ilgili teklif oy birliği ile kabul edildi. Maddenin toplam 89 sözleşmeli personeli kapsadığı bildirildi.

MECLİSTE İLGİNÇ DİYALOGLAR
Ancak, Balıkesir Belediye Başkanlığı'nda 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 49. maddesine göre tam zamanlı çalıştırılacak sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesi usul ve esaslarını yeniden düzenleyen yönetmeliğin hazırlanması AK Parti ve MHP grubunu karşı karşıya getirdi. Oylamaya sunulan maddenin içerdiği yeni yönetmelikle alakalı söz alan AK Parti Grup sözcüsü Zafer Çakır, bunun kabul edilemez bir şey olduğunu belirtti. Balıkesir Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğin yasal olmayacağını ileri süren Zafer Çakır, "Anayasal bir suç işliyorsunuz. Konuyla ilgili yönetmelikler varken Balıkesir Belediyesi olarak biz kafamıza göre yönetmelik çıkaramayız. Bu boş zaman kaybıdır, yok hükmündedir" diyerek, daha önce alınan sözleşmeli personelin feshine yönelik keyfi bir düzenleme olduğunu iddia etti. AK Parti'nin muhalefet görüşüne karşılık MHP Grubu'ndan Mustafa Bilsem, belediyelerin yönetmelik hazırlama yetkilerinin olduğunu belirterek Zafer Çakır'ın konuyu araştırmasını tavsiye etti. MHP'li meclis üyesi Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Özenç söz alarak Zafer Çakır'ın eleştiri ve iddialarına cevap verdi. Özenç, hazırladıkları yönetmeliği okumadan anlamanın mümkün olmadığını söylerken, önceki personellerin tasfiyesine yönelik iddiaları da yalanladı. Özenç, 2Biz kimsenin feshetmedik, sadece yenilemedik. Mahkeme kararı ile gelenleri de tekrar işlerine başlattık. Bizim böyle bir amacımızın ve çalışmamızın olması mümkün değil. Türkiye Belediyeler Birliği'ne (TBB) görüş sorduk ve yönetmeliğimizle ilgili TBB'nin hukuk işlerinden olumlu görüş geldi" dedi.
Bu arada, Belediye Başkanı İsmail Ok da yönetmelikle ilgili AK Parti sözcüsünün taşıdığı endişenin kaynağının belediyede AK Parti döneminde alınan sözleşmeli personellerin işten çıkarılma korkusu yaşamasından kaynaklandığını ancak bunun boş ve yersiz olduğunu söyledi. Başkan Ok'a konuşamayacağını söyleyen AK Parti sözcüsü Çakır ile meclisin de başkanı olan İsmail Ok arasında gerginlik yaşandı. Başkan Ok, "Meclis başkanı olarak konuşmak için sizden mi izin alacağım?" diye çıkışırken Çakır'ın karşılıklı konuşması havayı gerginleştirdi. Belediye Başkanı İsmail Ok, meclis çalışma yönetmeliğini okuyarak Zafer Çakır'a meclis başkanının yetkilerini hatırlattı. Bu gergin andaki konuşmalar sırasında Başkan İsmail Ok'un Zafer Çakır'a dili sürçüp, "Taksi bey" diye hitap etmesi meclis üyelerini güldürdü. Bir sonraki gündem maddesinde taksi dolmuşlarla alakalı yazıdan kaynaklanan dil sürçmesini Başkan ok kendisi de tebessümle karşılarken düzeltip Zafer Çakır'a ismiyle hitap edip uyarıda bulundu. Belediye Başkanı İsmail Ok, sözleşmeli personel için var olan boşlukların doldurulması amacıyla bir yönetmelik hazırladıklarını söyledi. Ok, Zafer Çakır'ın okumadığı yönetmelikle ilgili hüküm verdiğini belirterek eleştirdi. İsmail Ok, "AK Parti gelir gelmez belediyedeki sendikalı işçilerin işlerine son verdi. Şimdi bizi de kendileri gibi sandılar. Eski sözleşmelilerin içerisinde bir tane gariban yok. AKP yöneticilerinin birinci derece yakınları var. Dolayısıyla Zafer Çakır bundan endişeli. Saygı duyuyoruz, burada demokrasi var. Herkes hakaret etmeden görüşlerini açıklayabilir" diye konuştu.

MECLİS ÜYESİNDEN TACİZ İDDİASI
Bu arada, AK Parti Grup Sözcüsü Zafer Çakır ile Belediye Başkanı İsmail Ok arasındaki karşılıklı atışmaların sona erdiği konuşmanın ardından söz alan bir meclis üyesi ise tacize uğradığını iddia etti. Mecliste bir anda soğuk rüzgarların estiği iddianın sahibi AK Partili Hazım Köse, MHP'li bir meclis üyesi tarafından tacize uğradığını iddia etti. Hazım Köse, "Sayın başkanım, ben tacize uğradım. Sizin Belediye Meclis Üyeleri bunu iyi bilirler. Ancak, hatalar, yanlışlar olmuştur. Bunları geriye bırakıp işimize bakalım" diyerek gergin havayı yumuşatmak isterken taciz iddiasıyla kafalarda soru işareti bıraktı. "Gerici laflardan vazgeçelim" diyen AK Partili Hazım Köse, Belediye Başkanı İsmail Ok'un taciz iddiasına inanmayan tavrına karşılık, "Fırıncılar Odası Başkanı burada ben de buradayım. Taciz konusunu kendisine sorabilir, öğrenebilirsiniz" diyerek kendisini belediyede taciz eden kişinin MHP Belediye Meclis Üyesi olan aynı zamanda Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç olduğunu ileri sürdü. MHP'li Tunç ise taciz iddiasıyla ilgili bir açıklama yapmadı. Belediye Başkanı İsmail Ok, Hazım Köse'ye, "Bu kadar güzel sözleriniz var peki bunları niye arkadaşlarınıza yöneltmiyorsunuz. Neden müdahalede bulunmuyorsunuz?" diyerek mecliste Başkan'a karşı sergilenin tavırların siyasi ihtirastan kaynaklandığını ancak bunların yanlış olduğunu söyledi. Başkan İsmail Ok, "Balıkesir halkının iradesine saygı duyulacak" dedi.
Yönetmeliğin kabulüyle ilgili madde AK Parti'nin ret MHP ve CHP'nin kabul kullanması sonucu oy çokluğu ile kabul edildi. Daha önceki maddelerden polis Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin okuldan şehir içine kadar kişi başı taşıma ücreti sivil ve öğrenci için tek fiyat 1,20 TL olması kararlaştırıldı.

ESKİ HAYVAN PAZARI FUAR ALANI OLACAK
Belediye Meclisinde görüşülen bir başka madde ise mevcut hayvan pazarının taşınması halinde yerinin tarım, hayvancılık fuarı ve rekreasyon merkezi olması o birliğiyle kabul edildi. Hayvan pazarının yakın zamanda Kepsut yolu üzerinde planlanan ve çalışmaların sürdüğü yeni yerine taşınmasının ardından Belediye Mezbahane arkasındaki eski yerin fuar alanı olarak düzenleneceği bildirildi. Bu arada, Belediye 2011 mali yılında esnafa zam yapmayacak. Belediye Gelirleri Kanunundaki vergi, resim, harç ve isteğe bağlı hizmetler karşılığında alınacak ücretlerle ilgili hiçbir şekilde zam yapılmaması kararlaştırıldı. Tarife ve Mesai Komisyonu'nda oy birliği ile alınan bu karar mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre, özellikle esnaf teşkilatı 2011 yılında 2010 yılındaki eski fiyatlara muhatap olacak. Belediye Meclis Toplantısı'nı Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Hüseyin Yurdakul ile bazı oda başkanları da izledi. Balıkesir Belediye Meclisi'nin bir sonraki toplantısı 5 Ocak 2011 tarihinde yapılacak.