Nilüfer'den Engellilere Yönelik İki Proje

Bursa'da engellilere yönelik pek çok ilki hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, şimdi de "Bizim Ev" adıyla hizmete açılacak "Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi" projesi ile Engelli Afet Bilgi Sistemi Projesi'ne imza atıyor

Nilüfer'den Engellilere Yönelik İki Proje
Bursa'da engellilere yönelik pek çok ilki hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, şimdi de "Bizim Ev" adıyla hizmete açılacak "Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi" projesi ile Engelli Afet Bilgi Sistemi Projesi'ne imza atıyor.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi" ve "Engelli Afet Bilgi Sistemi Projesi" hakkında kamuoyuna bilgi verdi. "Bizim Ev" projesinde, 9 yaş üzeri fiziksel, zihinsel, görme ve işitme engellilere randevulu sistemle gündüz bakım hizmeti verileceğini söyleyen Başkan Mustafa Bozbey, "Engelli çocuklarını bırakacak kimse bulamadıkları için alışverişe bile çıkamayan engelli ailelerine önemli destek sağlayan bir merkez olacak. İhsaniye'de açılacak olan ve halen hazırlıkları devam eden bu merkezde, engellilerin becerilerini geliştirecek atölye çalışmaları da yürütülecek. İsteyen görme engellilere bilgisayar kullanımı, baston kullanımı, dış mekânlarda bağımsız hareket edebilme eğitimi, yemek yapma, ütü yapma, yatak toplama gibi eğitimler verilecek. Bizim Ev'de, sadece Nilüfer'de oturan engelliler ile ailelerine ücretsiz hizmet verilecek" dedi.
"Engelli Afet Bilgi Sistemi" projesinin Nilüfer Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Afete Hazırlık Eğitim Birimi ve Bursa İl Afet Acil Durum Müdürlüğü işbirliği ile yürütüleceğini ifade eden Bozbey, "Proje; Nilüfer'deki engellilerin bir afet durumuna karşı eğitilmesi, afet sırası ve sonrasında gerekli olacak bilgilerin toplanması, böylece bir afet durumundaki risklerin azaltılarak sosyal ve psikolojik desteğe hızla ulaşılması hedefleniyor. Nilüfer'deki engellilerin tespit edilmesi ve o engellilerin kişisel bilgilerinin kent bilgi sistemine işlenmesi, öte yandan da her engelli grubu için ayrı ve onlara özel eğitimler verilmesi yönünde çalışmalar yürütülecek. Ayrıca engellilerin ailelerine ve eğitici havuzunda yer alabilecek; belediye personeli, mahalle komiteleri, Nilüfer arama kurtarma ekibi, engelli okul öğretmenleri ile mahalle afet gönüllülerine de eğitim verilecek" şeklinde konuştu.
Projenin zaman içinde 112 acil ve itfaiye gibi ilgili tüm kurumların da sisteme entegre olmasıyla daha verimli kullanılmasını istediklerini söyleyen Bozbey, "Böyle bir çalışmanın sadece Nilüfer değil, tüm Bursa için işler kılınması gerekir. Nilüfer Belediyesi olarak bu proje ile itici bir unsur olmayı amaçlıyoruz" dedi. Nilüfer'de 8 bin civarında engelli vatandaşın yaşadığını tahmin ettiklerini söyleyen Bozbey, "Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde 20 bin civarında insanımızı ilgilendiren bir konudan bahsediyoruz. Bizler, kent hakkı ve temel hak çerçevesinde yürüttüğümüz engellilere yönelik çalışmalarımızla dezavantajlı grupları desteklemeyi hedefliyoruz" dedi.