'500 Sigara İzmariti Getir, 5 Tl'yi Götür' Kampanyası Başladı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Çevre Koruma Derneği, Ayvalık Belediyesi'nin de desteğiyle geri dönüşüm ve çevre temizlik kampanyası başlattı.

'500 Sigara İzmariti Getir, 5 Tl'yi Götür' Kampanyası Başladı
Projenin ilk etabında 5 yüz sigara izmariti getirene 5 lira ödenmesinin yer alırken, kampanya kapsamında şişe mantarı, pil, cam, naylon torba, plastik şişe ve süt kutusu gibi geri dönüşümlü evsel atıkların toplanmasının yanı sıra kentin, sağa sola atılan sigara izmaritlerinden de temizlenmesi hedeflendiği belirtiliyor. Ayvalık Çevre Koruma ve Ayvalık'ı Güzelleştirme Derneği'nin, çevre bilincini arttırmak ve daha temiz bir Ayvalık için dün saat 13.00'de Cumhuriyet Meydanında başlattığı kampanyayı halka tanıttı.
Dernek başkanı Nuray Özer'in öncülüğünde, dernek yöneticileri; Övünç Uğuz, Mehvar Farahi, Zehra Edil, Kafiye Özer, Kadriye Erkıpçak ve Belediye Meclis üyeleri Hatice Arga ile Arif Tünek tarafından yürütüleceği öğrenildi. ÇEKODER'in projesi olduğu öğrenilen sigara izmaritlerinin toplanması ile başlayan çevre temizlik kampanyasının uygulama bölümünün perakende sebze hali üzerinde bulunan dernek binasında yapılacağı belirtilirken, kampanyanın 01-31 Aralık tarihleri arasındaki bir aylık süre ile sınırlı olduğu kaydedildi.
İlçede başlatılan geniş kapsamlı geri dönüşüm ve çevre temizliği kampanyası ile ilgili görüşlerini aldığımız Ayvalık Kent Konseyi ve Çevre Derneği Başkanı Nuray Özer, kampanya kapsamın en çok ilgi gören '500 sigara izmaritini getir, 5 TL'yi götür' etabının kısa adı ÇETKODER olan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği'nin hazırladığı bir proje olduğunu belirtti.
ÇETKODER'in, Güneydoğu Anadolu il ve ilçelerinde uyguladığı ve beklenenin üzerinde başarılı sonuçlar aldığı kampanyayı Ayvalık'ta uygulamaya çalıştıklarını ifade eden Özer, "Ayvalık Çevre derneği olarak mali durumumuz pek parlak olmadığı için sigara izmariti toplama kampanyasını uzun soluklu yapabilme şansımız yok. Ama yinede ekonomik gücümüz elverdiği ölçüde sigara izmariti getirenlere 5 TL ödemeyi yapacağız" dedi.

KAMPANYAYA 18 YAŞIN ALTINDAKİLER KATILAMAYACAK
İzmarit toplayacak vatandaşlara eldiven dağıtıklarını vurgulayan Nuray Özer, sigara tiryakilerinin sigara içme alışkanlıklarını önleyemeyeceklerini ama hiç olmazsa içtikleri sigaranın izmaritini yerlere atmamaları bilincini topluma aşılamanın gayretinde olduklarını kaydederek, "Ayvalık Belediyesi'nin desteğiyle yürütülecek. Sigara izmariti toplama projemize 18 yaşın altındakiler kesinlikle katılamayacaktır. Bir defada en fazla 500 sigara izmariti kabul edilecek ve vatandaşlar tarafından toplanan izmaritler, kampanya süresince Pazartesi ve Perşembe günleri saat 11.00-15.00 arasında, Perakende Sebze Hali üzerinde bulunan Çevre Koruma ve Ayvalık'ı Güzelleştirme Derneği binasında teslim alındıktan sonra toplanan izmaritler Ayvalık Belediyesi ile birlikte imha edilecektir" dedi.
Cumhuriyet Meydanı'nda açtıkları stantta önümüzdeki pazartesi uygulamaya koyacakları kampanyayı tanıtmaya çalıştıklarını anlatan Özer, kampanyayla birlikte cadde ve sokaklarda sigara izmaritlerinin yerlere atılmasının önüne geçmeyi amaçladıklarını vurguladı.

KESEKAĞIDI İLE, NAYLON POŞETTEN VAZGEÇİLMESİ HEDEFİ
Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sunulacak diğer bir projelerinin ise,okullarda eski gazetelerden kese kağıdı yapımı kursu olduğunu söyleyen Özer, "İlköğretim öğrencilerine teknoloji tasarım dersinde hem zahmetli hem de pahalı abuk ödevler veriliyor. Çoğunlukla bu ödevleri aileler yapmak zorunda kalıyor. Onun yerine dernek olarak okullarda eski gazete kâğıtlarından kese kâğıdı yapımı kursu vermek istiyoruz. Elde edilen kese kâğıtları esnafa dağıtılacak. Böylelikle naylon torba kullanımının da önüne geçilecek. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün projemizi benimseyerek, destekleyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.