Putin, Gürcü muhalif liderlerle birlikte Saakaşvili'nin yıktığı anıtın Moskova'da açılışını yaptı

Gürcistan'ın Kutaisi kentinde Sovyet askeri anıtının yıkılmasından bir yıl sonra Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Gürcistan muhalif lider Nino Burjanad

Gürcistan'ın Kutaisi kentinde Sovyet askeri anıtının yıkılmasından bir yıl sonra Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Gürcistan muhalif lider Nino Burjanadze ve Zurab Nogaydeli ile birlikte Moskova'da yeni inşa edilen anıtın açılışını yaptı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin doğum günü anısına yıkıldığı iddia edilen anıtın farklı bir versiyonu yine 21 Aralık'ta Moskova'da kuruldu.

Moskova'nın Zafer Parkı'nda yapılan açılış esnasında konuşan Vladimir Putin Gürcü muhalif liderlerin açılışa katılmasını hükümetler arası ilişkilerin normalleşmesi adına sembolik bir değeri olduğunu söyledi. Burjanadze anıtın kurulmasından önce tasarımı konusunda da yardımda bulunmuştu. Anıtta Sovyet askerleri Gürcü Meliton Kantaria ve Rus Mihail Yegorov'un 1945 yılında Brelin'deki Reichstag'ta Sovyet bayrağını dikme anını resmediyor.

İddialara göre Kutaisi'de bulunan II. Dünya Savaşı anıtı Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin 21 Aralık doğum günü anısına yıkılmıştı. Ancak Gürcü hükümeti anıtın Parlamento binasının yapılması için yıkıldığını açıklamıştı. Anıtın mimarı Merab Berdzenişvili ise anıtı yıkmanın II. Dünya Savaşı'nda hayatlarını veren binlerce Gürcü askere karşı saygısızlık ve hakaret olduğunu söylemişti. 46 metre yüksekliğindeki bronz heykelin yıkılması Gürcü muhalefetinin de tepkisine neden olmuştu.

Rusya ile Gürcistan arasındaki ilişkiler, 2003'te gerçekleşen Kadife Devrim sonrası Mihail Saakaşvili hükümetinin başa gelmesinden sonra giderek kötüleşmeye başladı. Rusya Mart 2006'dan itibaren Gürcistan'ın en önemli ihraç ürünü olan şarap, maden suyu ve tarım ürünlerine karşı ambargo uygulamasıyla ikili ilişkiler bozulmaya başladı. 2008 Ağustos ayında Güney Osetya'da yaşanan ve Güney Osetya ile Abhazya'nın bahımsızlığına yol açan savaşın ardından Rusya ile Gürcistan arasında diplomatik ilişkiler tamamen koptu.