'Türkiye Avrupa'yı bir adım ileri götürür'

Gelecek hafta Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye'nin "İlerleme Raporu" üzerinden yapılacak kritik tartı...


Gelecek hafta Avrupa Konseyi toplantısında Türkiye'nin "İlerleme Raporu" üzerinden yapılacak kritik tartışmalar öncesinde dört üye ülkenin dışişleri bakanından Ankara'ya destek geldi. İsveç, İtalya, Finlandiya ve İngiltere dışişleri bakanları Carl Bildt, Franco Frattini, William Hague ve Alexander Stubb; International Herald Tribune gazetesi için ortaklaşa kaleme aldıkları makalede, Türkiye'nin diğer aday ülkelerden farklı olarak, Avrupa'nın farklı alanlardaki çıkarlarını bir adım ileriye götürebileceğine dikkat çekti.
"Avrupa, tekrar dışarıya bak" başlığını taşıyan makalede bakanlar, ekonomik krizin Avrupa'nın daha büyük bir dinamizme ihtiyaç duyduğunu ortaya çıkardığına dikkat çekerek, "Krizin etkisini üzerimizden atmaya çalışırken, serbest sermaye, ürün, hizmet ve istihdam akışını genişletme fırsatını görmemezlikten gelme gibi bir lüksümüz yok" dedi.

Kendine güvenen ulus
Bazı çevrelerde Türkiye'nin AB üyeliğinin yaratacağı sonuçlara yönelik ciddi endişelerin olduğunu belirten bakanlar, "Bir zamanlar İngiltere'de olduğu gibi büyük ve kendine güvenli bir ulusu AB'ye dahil etme fikri, Birliğin eski üyelerinden ciddi bir muhalefet görüyor. Benzer karşıt sesler, İsveç ve Finlandiya'nın AB kapısını çaldığı zaman da duyulmuştu" dedi.
Türkiye'yle ilgili endişelerin meşru olabileceğini söyleyen bakanlar, buna karşılık yeni üyelerin Avrupa'nın yeniden bir ekonomik dinamizm yakalamasına ve dünyayı ilgilendiren sorunlarda daha fazla söz sahibi olmasına da yardımcı olabileceğini vurguladı.
Türkiye'nin diğer aday ülkelerden farklı olarak Avrupa'nın güvenlik, ticaret, enerji ağları konusundaki çıkarlarını bir adım ileriye götürebileceğini hatırlatan bakanlar; Türkiye'nin AB için avantajlarını ise şu sözlerle sıraladı:
"Türkiye sınıfında tek. Dünya sahnesinin önemli bir oyuncusu ve hatırı sayılır bir nüfuza sahip. Ekonomisinin bu yıl yüzde 5'in üzerinde bir büyümeye imza atması bekleniyor. Euro Bölgesi'nin ortalaması ise yüzde 1 olacak. OECD, 2050'ye kadar Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olacağını öngörüyor. Avrupa'daki Türk girişimciler, 40 milyar euro değerinde bir iş hacmine sahip ve toplamda 500 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. AB'ye dahil bir Türk ekonomisi ihracatçılar ve yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratabilir, bizi Orta Asya ve Yakın Doğu'daki pazarlara ve enerji kaynaklarına bağlayabilir."



 

Değerlerimize sırt mı çevirdik?
AB dışişleri bakanları yarın Brüksel'de düzenlenecek Genel İşler Konseyi toplantısında genişleme sürecini masaya yatıracak. Bu toplantıda Türkiye'nin AB üyelik süreci de ayrıntısıyla ele alınacak.
Bakanların makalesinde, bu toplantılarla ilgili, "Aslında sorulması gereken soru Türkiye'nin Avrupa'ya sırtını çevirip çevirmediğinden çok Avrupa'nın son 50 yıllık entegrasyon sürecine rehberlik eden temel değerlerine ve prensiplerine sırtını çevirip çevirmediği" değerlendirmesi yapıldı. Makalede Türkiye'nin üyelik yolunda yapılması gereken geniş kapsamlı reformların ortasında yer aldığı da belirtildi. Bakanlar, temel insan hakları konusunda adımlar atıldığını, ekonomi reformlarının devam ettiğini görmek istediklerini vurguladı.