Muharrem orucunu birlikte açan Aleviler ve Sünniler: 'Bizi kirli senaryolarınıza alet edemeyeceksiniz' mesajı verdi

Ordu'nun Ünye ilçesi Üçpınar Alevi Köyü, son yıllarda özlenen bir tabloya ev sahipliği yaptı. Köyde bir araya gelen Alevi-Sünni vatandaş, birlikte Muh

Ordu'nun Ünye ilçesi Üçpınar Alevi Köyü, son yıllarda özlenen bir tabloya ev sahipliği yaptı. Köyde bir araya gelen Alevi-Sünni vatandaş, birlikte Muharrem orucu açtı.

Programda konuşan herkes birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaparak, "Bizi birbirimize düşürmek için senaryo yazanlar bunu asla başaramayacak." mesajı verdi.

Ünye'nin Üçpınar Alevi köyü, kaymakamından belediye başkanına, müftüsünden siyasi parti ilçe başkanlarına, esnafından iş adamlarına kadar, Alevi-Sünni yüzlerce Ünyeliyi bir araya getirdi. Sabahtan itibaren kurulan kazanlarda yemekler pişirildi. İlköğretim okulunun salonlarına sofralar kuruldu. Akşam ezanının okunması ile birlikte camide kılınan namazının ardından birlikte iftar sofrasına oturularak oruç açıldı. İftar sofrasında Alevi adetleri eksiksiz yerine getirildi. Yemeklerde et kullanılmadı, ekmekler sofraya bütün getirildi, su yerine ayran içildi. Bıçak kullanılmadı.

Neşeli bir sohbet eşliğinde yapılan iftardan sonra ilk konuşmayı mahalle muhtarı Ali Ordulu yaptı. Ordulu, "Üçpınar'da böyle beraber oruç açma ile bir ilki gerçekleştirdik. Günümüzde bazı kesimler tarafından Alevi-Sünnî çatışması çıkartılmak isteniyor. Bu tür senaryoların perde arkasında yazıp çizen, kimliklerini göstermeyen senaristlere bundan sonra biz de böyle bir senaryo yazacağız. Bize çok kızacaklar ama bizler Alevi-Sünnîler olarak el ele verdiğimiz sürece inşallah hiçbir şey yapamayacaklar." dedi.

ALEVİ DEDESİ ÇOLAK: MUHARREM HEM KURTULUŞ HEM ÇİLE AYIDIR

Alevi dedelerinden Emrah Çolak ise düzenlenen iftar programının bundan sonraki yıllarda da devam ettirileceğini kaydetti. "Muharrem ayı hepinizin bildiği üzere bütün peygamberlerin hem çile ayı hem de kurtuluş ayı olmuştur." diyen Çolak, Muharrem ayı hakkında şu bilgiyi verdi:

"Adem ile Havva'nın tövbesinin kabul edilmesi, İbrahim peygamberin Nemrut'un ateşinden kurtuluşu, Yusuf peygamberin babasına kavuştuğu gün, Musa peygamberin Firavun'u alt ettiği gün Muharrem ayına denk gelir. Yine Hz. Peygamberimiz'in (SAS) sevmeye, öpmeye doyamadığı Kerbela Sultanı, Şehitler Serdarı İmam-ı Hüseyin'in şahadet şerbetini içmesi de Muharrem ayındadır."

Bundan sonra tüm Muhammed ümmetine, tüm dünya insanlarına Kerbela Hadisesi'nin yaşatılmaması temennisinde bulunan Çolak, "'Gelin sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz' diyen Yunus gibi hareket edelim. Bir olmaktan, iri olmaktan, diri olmaktan başka çözüm, çıkış yolu asla yoktur." çağrısında bulundu.

CHP İLÇE BAŞKANI BEŞLİOĞLU: BU YAPILANLAR ALLAH KATINDA ZAYİ OLMAYACAKTIR

İftar programına siyasi parti temsilcileri de katıldı. CHP Ünye İlçe Başkanı İrfan Yıldız Beşlioğlu, düzenlenen iftarın ve sergilenen birlikteliğin büyük anlam ifade ettiğini dile getirdi.

"Bu programı düzenleyerek insanları bir araya getirmeniz, umut ediyorum ki sizin bu saf düşünceleriniz Allah katında zayi olamayacaktır." diyen Beşlioğlu, çünkü verilen birliktelik mesajlarıyla bir çok olumsuzluğun kırıldığını kaydetti. Beşlioğlu, şöyle dedi: "Siz böyle bir etkinlikle en halisane, en yüce duygularla 'biz biriz, iriyiz, diriyiz' düsturunu göstermiş oldunuz. Biz Anadolu insanı olarak inancını yerine getiren, getirmeye çalışan bir toplumuz. Bu nedenle bizi birbirimizden ayrıştırmaya, bölmeye çalışanlara işte bu tablo bir cevaptır."

MÜFTÜ BİLGİÇ: VERDİĞİNİZ BİRLİK MESAJIYLA OYUNLARI BOZDUNUZ

İftar programında bir araya gelen Alevi ve Sünnilerin birlik ve beraberlik adına en güzel mesajları verdiğini dile getiren Ünye Müftüsü Mustafa Bilgiç de Üçpınar halkına ve iftar programını düzenleyenlere teşekkür etti.

Bilgiç, "Siz bugün burada bir iftar vermekle kalmadınız. Bir ilki gerçekleştirdiniz. Bazı kimliği belirsiz senaryo yazanların oyunlarını bozdunuz. Siz, Allah'ın razı olduğu bir şeyi yaptınız. Siz kendinizi, ben yok, sen yok, biz varız kanısına bir ispat yolu yaptınız. Allah sizlerden razı olsun. Ama bütün bunları yeterli görmeyin. Daha da iyiye, daha güzele gideceğiz." diye konuştu.

Üçpınar Köyü muhtarı ve köy imamının tertip ettiği iftar programına Ünye Kaymakamı Dr. Osman Günaydın, Ünye Müftüsü Mustafa Bilgiç, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Fahri Şahin, AK Parti Ordu İl Genel Meclis Üyesi ve Sanayi Sitesi Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Özkan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çamyar, MHP İlçe Başkanı Nedim Can, CHP İlçe Başkanı İrfan Yıldız Beşlioğlu, Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak, daire amirleri ve çok sayıda alevi dedesi, cami imamları ve mahalle sakinleri katıldı.