Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın Açıklamaları

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Hükümetin krizi atlatmaya yönelik onlarca değişik tedbirleri, dünyada krizi en az hasarla geçiren ülke olmamıza yol açtı" diyerek, "Yüzer gezer milyar dolarların Türkiye'ye geleceğini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Hükümetin krizi atlatmaya yönelik onlarca değişik tedbirleri, dünyada krizi en az hasarla geçiren ülke olmamıza yol açtı" diyerek, "Yüzer gezer milyar dolarların Türkiye'ye geleceğini ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı ile birlikte ziyaret eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı.
Çağlar, "Dünyada sıkıntı yaşandı. Türkiye, aldığı tedbirler, finans sektörünün sağlamlığı işimize yaradı. Hükümetin krizi atlatmaya yönelik onlarca değişik tedbirleri, dünyada krizi en az hasarla geçiren ülke olmamıza yol açtı. ABD ve Avrupa hala ciddi sorunlarla uğraşıyor. Ancak Türkiye'nin son iki çeyrekte ki büyüme rakamlarına şahit olduk. Bu sene muhtemelen yüzde 7 gibi büyüme olacak"diyerek, daha sonra özetle şunları belirtti: "Türkiye artık ayrışıyor. Türkiye bunu fırsat olarak kullanabilirse,
dünya durmuşken, dünya geriye giderken Türkiye bunu fırsata çevirebilirsek, ki bunu fırsata çevirebildiğini görüyoruz. Dünyada krizin giderilmesi için çok para dolaşıyor. Bu paranın adresi olarak Türkiye ve birkaç ülke gösteriliyor. Yüzer gezer milyar dolarların Türkiye'ye geleceğini ümit ediyoruz. İşadamlarımız da buna hazırlıklı olmalıdır. Özellikle iş adamlarımızın yabancılar tarafından çalınacağını biliyoruz. İşadamları işlerini çok daha büyük planlıyor olmaları lazım".
Çağlar, "Krizin en derin olduğu zaman, 2008'in son çeyreği ile 2009'un ilk yarısında Türkiye ve dünya için de böyle idi. O tarihte 49 bankanın kullandırdığı krediler 7,5 milyar TL artmışken, bunun 5 milyar TL'si sadece Ziraat Bankası tarafından kullandırıldı" diyerek, çiftçinin yanı sıra KOBİ'lere de her zaman destek verdiklerini bildirdi.
"En fazla Türk lirası kredisi kullandıran bankayız. 2003'te 1,4 milyar TL kredi kulladırılmışken bugün 50 milyar TL'ye ulaştı" diyen Çağlar, her hafta 1 milyar TL kredi kullandırdıklarını vurguladı.
Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı ise "Türkiye finansal yapı sayesinde krizden çok fazla etkilenmedi. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bütün dünya dururkun, bizim kalkınmamız gerekiyor"diyerek, daha sonra özetle şunları belirtti: "Özellikle Anadolu'nun sınai ve iktisadi kalkınması KOBİ'lerden geçiyor. KOBİ'leri desteklemek bizim gündemimizde önemli yer işgal ediyor. Anadolu zaten hiçbir zaman gündemimizden çıkmadı".
MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, Ziraat Bankası'nın Malatya'ya Bölge Müdürlüğü açması ile Tapu Müdürlüğü'ne Ziraat Bankası görevlesinin görev yapması taleplerini iletti ve Malatya ekonomisiyle ilgili bilgiler aktardı.
Konuşmalardan sonra, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Çağlar ve Karslı'ya tepside kuru kayısı hediye ederken, Erkoç'a da Ziraat Bankası'nın plaketi sunuldu.