Yıldırım, hızlı tren projelerinde de gelinen son noktayı anlattı

2011 bütçesinin görüşüldüğü TBMM'de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin demiryolunda önemli mesafe katettiğini söyledi. Yıldırım, hızlı tren projelerinde de gelinen son noktayı anlattı.

Yıldırım, hızlı tren projelerinde de gelinen son noktayı anlattı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hızlı tren projelerinin toplam yatırım bedelinin 18 milyar TL olduğunu belirterek, hızlı tren hatları tamamlandığında, bu demiryollarında yılda 40 milyon yolcu taşınacağını ve 2,3 milyar TL gelir elde edileceğini bildirdi.

Ulaştırma Bakanlığının 2011 yılı bütçesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Denizcilik Müsteşarlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün de bütçelerinin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sürüyor.

Bakan Yıldırım, buradaki sunumuna başlamadan önce öğretmenlerin Öğretmenler Gününü kutladı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ulaştırma Bakanlığına bağlı ve ilgili kuruluşların faaliyetleri hakkında bilgi veren Yıldırım, Bakanlığına 2003-2010 yılları arasında 92 milyar TL'lik yatırım yapıldığını, bunun yüzde 60'ının karayolları, yüzde 20'sinin demiryolları, yüzde 13'ününü haberleşme, yüzde 5'inin havayolları ve yüzde 2'sinin denizyolu yatırımlarından oluştuğunu ifade etti.

Kamu yatırımları içerisinde Ulaştırma Bakanlığının payının yıllar içerisinde önemli oranda arttığını belirten Yıldırım, Bakanlığının kamu yatırımları içerisindeki payının 2003'te yüzde 21, bu yıl yüzde 43 olduğunu kaydetti.

Yıldırım, şunları söyledi:

''2011 bütçesine bakıldığında 13.45 milyar TL tutarında Bakanlığın bağlı, ilgili, ilişkili kuruluşlarının bütçesi var. Bütçenin 8,77 milyar TL'si, yani yüzde 59'u yatırımlara ayrıldı. Bakanlığımıza bağlı KİT'lerin de, TCDD, PTT, DHMİ gibi kuruluşların da 2011 bütçesi dikkate alındığında 2011 yılında Bakanlığımızın 20 milyar TL civarında bir bütçesi olduğu ortaya çıkıyor. Bu rakamın yüzde 48'i yatırımlara ayrılmış durumda.''

''MARMARAY, EKİM 2013'TE HİZMETE GİRECEK''

Bakan Yıldırım, Marmaray Projesi'nin bütün tünellerinin gelecek yıl mart ayında tamamlanacağını, üst donanım ve elektrifikasyon çalışmalarına başlanacağını ve Ekim 2013'te hizmete gireceğini bildirdi.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin Eskişehir-İstanbul kesiminin de 2013 yılında hizmete gireceğini belirten Yıldırım, Ankara-Konya hattında gelecek ay test sürüşlerinin başlayacağını anlattı.

Bakü-Kars-Tiflis Demiryolu Projesi'nin 2012 yılında tamamlanmasının planlandığını açıklayan Yıldırım, Ankara-Kayseri Hızlı Tren Projesi'nin hazırlandığını söyledi.

Yıldırım, ''Hızlı tren projelerinin toplam yatırım bedeli 18 milyar TL. Hızlı tren hatları tamamlandığında bu demiryollarında yılda 40 milyon yolcu taşınacak ve 2,3 milyar TL gelir elde edilecek'' diye konuştu.

TCDD Genel Müdürlüğünün Ankara ve İstanbul'daki banliyö trenlerinin önemli bir kısmını yenilediğini de anlatan Yıldırım, ''TCDD'nin hedeflediğimiz projeleri gerçekleştirmek için 2023'e kadar 60,8 milyar doları bulacak. 2023-2030 yılları arasında da 72,6 milyar dolar yatırım yaptığımızda demiryollarında yolcu pazar payını yüzde 2'den yüzde 10'a çıkarmış olacağız. Böylece karayolu ağırlıklı yolcu taşımacılığımız demiryoluna kaymış olacak'' dedi.

Yıldırım, karayolunda da bundan bölünmüş yol inşaatının yanı sıra sıcak asfalt karışımlı yol yenilemeye önem vereceklerini dile getirdi.

''ÇAĞRI MERKEZLERİ DOĞU VE GÜNEYDOĞU İÇİN İSTİHDAM ALANI''

Bakan Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının üniversitelere uzaktan İngilizce eğitime imkan veren bir altyapının kurulması için çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Acil Güvenlik Haberleşme Sistemi'ne yönelik hazırlıkların da sürdürüldüğünü ifade eden Yıldırım, bu sistemin afet ve felaket durumlarında iletişim sağlayacağını bildirdi.

Finansmanı Evrensel Hizmet Fonundan sağlanacak ve özel bir bant üzerinden iletişim kurulmasını sağlayacak bu sistem sayesinde Başbakanın direkt olarak ilgili kurumlarda çalışan personelle görüşme yapabileceğini dile getiren Yıldırım, sistemle acil durumlarda sürecin iyi yönetilmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Yıldırım, ortak anten kulesi yapım sürecinin, İstanbul ve Çanakkale'de başlatıldığını anımsatarak, bu illerde başarılı olması durumunda benzer projelerin diğer illerde de hayata geçirilebileceğini kaydetti.

Türkiye'de çağrı merkezi sektörünün bir istihdam alanı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yayılmasını istediklerini dile getiren Yıldırım, bu konuda dünyada önemli bir pazara sahip olan Hindistan'ın çağrı karşılamada Avrupa'nın yüzde 75'ine, ABD'nin ise yüzde 80'ine hizmet verdiğini belirtti.

Türkiye'de 45 bin baz istasyonu bulunduğunu da ifade eden Yıldırım, baz istasyonu sayısında Avrupa ülkeleriyle önemli bir fark bulunmadığını, ancak Türkiye'de gerekli yasal düzenleme en başından yapılmadığı için her operatörün farklı baz istasyonu kurduğuna dikkati çekti.

DİYARBAKIR HAVAALANINA SİVİL YOLCU TERMİNALİ

Bakan Yıldırım, Türkiye'de elektronik hizmetlerin yaygınlaşmasının bazı PTT hizmetlerinin aleyhine etki yarattığına değinerek, ''Bunları dikkate alarak PTT ya dükkanı kapatacak ya da yeni iş alanları bulacaktı. Nitekim yeni iş alanları belirledi. Çünkü PTT'de 35-40 bin çalışan bulunuyor'' diye konuştu.

PTT Genel Müdürlüğünün kargo işine 2008 yılı ortalarında başladığını ve 1,5 yılda yüzde 10 pay elde ettiğini anlatan Yıldırım, PTT Kargo'nun bu yıl hacıların bin 500 ton eşyasını kendileri yurda dönmeden Türkiye'ye getirdiğini kaydetti.

Yıldırım, TÜRKSAT A.Ş'nin de uydu yapım çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ederek, kuruluşun 2015 yılında yerli bir uyduyu yapacağını anımsattı.

e-Devlet Kapısı'ndan 196 hizmetin sunulduğunu belirten Yıldırım, sistemin 600 binin üzerinde sertifikalı kullanıcısı, 2 milyondan çok ziyaretçisi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin Akdeniz'de yat bağlama kapasitesinin artırılması için çalışmalarına devam ettiklerini de bildiren Yıldırım, bu sektörden Türkiye'nin aldığı payı 4 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Sivil havacılık sektörüne ilişkin çalışmalara da değinen Bakan Yıldırım, Zafer Bölgesel Havaalanının yapımına bir ay içerisinde başlanacağını duyurdu.

Çukurova Havaalanı ile Ordu ve Giresun arasına yapılacak OR-Gİ Havaalanının inşaatına gelecek yıl başlanacağını söyleyen Yıldırım, Diyarbakır Havaalanına da sivil bir terminal inşa edileceğini, böylece askeri-sivil kullanımlarından kaynaklanan sorunların ortadan kalkacağını ifade etti.

Hakkari Yüksekova'ya yapılacak havaalanının 2012 yılında tamamlanmasının planlandığını dile getiren Yıldırım, havacılıkta güvenliğin sağlanması için yapımı devam eden SMART Projesi'nin gelecek yıl mart ayında devreye gireceğini bildirdi.

Yıldırım, iktidarları döneminde Türkiye sivil havacılık sektörünün cirosunun 2,2 milyar dolardan, 12 milyar dolara çıktığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA