Kaymakam Balcı Toplantıda, 27 Muhtara Hitap Etti

Balıkesir'in Havran Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan Köylere Hizmet Götürme Birliği olağan toplantısında Birlik Başkanı Kaymakam Orhan Balcı önemli açıklamalarda bulundu.

Kaymakam Balcı Toplantıda, 27 Muhtara Hitap Etti
Kaymakam Orhan Balcı, 27 Köy Muhtarına şunları söyledi, "Tüm köylerimizin kamu kurumlarına olan borçlarını araştırdım. Çok az köyümüzün borcu çıktı. Bu tablo beni endişelendirdi. Kaymakamlık olarak Köy Muhtarlıkların gayrimenkullerini satmalarına engel olma yetkisi var gereksiz harcamalar için muhtarların köy tüzel kişiliğine ait gayrimenkullerini sattırmam."
Kaymakam Balcı sözlerine şöyle devam etti, "Yeni köy kanunu ile ilgili bir tasarı var, şu an yürürlükte, yeni çıkacak olan Köy kanunu ile 85 yıllık yürürlükte olan köy kanununa son verilecek köylere ve hizmet birliklerine nüfusa göre para gönderilecek. İller Bankası'ndan aynen belediyelere olduğu gibi, köylere de nüfusa göre bir para gönderilmesi planlanıyor. Köy Kanunu, bir hayvana götüremeyeceği kadar yük yüklettirmemek gibi görev yüklenirken, köy muhtarı çıkan kanunları köylülere anlatmakla sorumlu tutuluyor. Nüfusu 2 binin altında olan yerleşim yerlerinin köy olarak tanımlandığı kanunda, muhtarlar ise 'köyün başı' olarak tanımlanıyor. Tüm köylerimizi göreve geldiğim günden beri geziyorum maalesef bazı köylerimiz çok pis çevre kirliliği gözüme çarptı çözüm olarak iki adet çöp toplama kamyonu alalım belli günlerde ekiplerimiz çöpleri toplasın fikrine köy muhtarları ve il genel meclis üyeleri maliyeti yüksek olur diyerek karşı çıktı."
Kaymakam Balcı'nın, "Birliğimize ait araçlar eskidi. Makam aracı dahi diğer araçlarımızı satalım. Yenisini alalım" fikrine İl Genel Meclis Üyeleri karşı çıktı. Toplantı genelinde gerginlik hakim olurken, Köy Muhtarlarının bazıları borçlanma konularında görüşlerini aktardılar. Tarlabaşı Köy Muhtarı İsmail Dündar ve Çamdibi Köy Muhtarı Halil Türkoğlu sebeplerini anlattılar. Tarlabaşı Köy Muhtarı İsmail Dündar, "Benden önceki Muhtar ormana kesim işi vermiş. Kesim işini alan kişi köyü dolandırmış köy. Olarak bu borcu ödememiz mümkün değil" derken, Çamdibi Köy Muhtarı Halil Türkoğlu ise, "Hırsızlık olaylarında bizim köy bekçimiz hırsızları yakalıyor. Jandarmaya teslim ediyor. Ancak hırsızlar adliye binasından jandarmadan önce çıkıyor" diyerek düşüncelerini sundu.

1 MİLYON 266 BİN TL BORÇ MASAYA YATIRILDI
Havran Köylere Hizmet Götürme Birliği Toplantısı, Havran Kaymakamı Orhan Balcı başkanlığında toplandı. Havran Köy Muhtarlarının toplam 1 Milyon 266 bin borcu masaya yatırıldı. Kaymakam Balcı, tüm köy muhtarlarını uyardı. Balcı, "Köy tüzel kişiliğini borçlandırmayın. Köy mallarını satmayın. Devletin 1 metresini sattırmam diyerek Havran Köy Muhtarlarının borçlarını gerekli kurumlara bir an önce ödemesi gerekli" diye konuştu.
Kaymakam Balcı, Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısında tek tek köy muhtarları ile tokalaşarak onları selamladı ve sözlerine şöyle devam etti,
"Ziraat Bankası'na bloke olan köyler var. Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlar yığılmış vaziyette. Havran Köylerinin toplam borcu 1 trilyon
266 milyar lira. Tapuya haciz olan 4 köy var, Çamdibi 4 tane, Eğmir1 tane, Fazlıca 1 tane, İnönü köylerinin 4 tane haczi var. Köy tüzel kişilikleri olarak bence bu durumlar hoş değil. Bu borçları bir an önce sıfırlayın. Ben Havran ilçesinde görev yaptığım sürece hiçbir kimse köy tüzel kişiliğine ait olan malları satamaz. Sattırmam. Benden önce bir şekilde size karışılmamış olabilir. İşte ben karar aldım. Kimse benim yetkime karışamaz diyemezsiniz. İlçe Kaymakamı köy yarına olmayan köy kararlarını bozabilir. Gayrimenkul satmaya izin vermem" dedi.
Kaymakam Balcı, "Köy tüzel kişiliğini borçlandıracak fiil, eylem ve davranışlara girmeyin. Ben köylere hizmet götürme birliğinin başkanıyım. Ben Köylere Hizmet Götürme Birliği'ni hesapsız kitapsız bir şekilde borçlandırsam olur mu? Şu an elimde tüm köylerin resmi kurumlardan almış olduğum borçları var. Ben hiç kimseyi suçlamıyorum. Bu borçlar sizin veya sizden önceki muhtarlardan kalmış olabilir. Ancak, ilçe kaymakamı olarak köy tüzel kişiliğinin menfaatine olmayan kararları bozma yetkisini kanun bana vermiş. Sizin amiriniz olarak söylüyorum, bu tür hesapsız kitapsız işler yapmayın. Sonra muhtarlık seçimlerinde veya köyde başka bir şekilde husumet oluşuyor. Bundan sonra köy mallarını karar aldım sattım olayı olmayacak. Kararsız kitapsız yaparsanız cezai bir sorumluluk getirir. Bana bu konuda bir şikayet gelirse değerlendiririm. İlçe kaymakamı olarak benim devletin 1 metrekare yerini satma yetkim yok. Kaymakamın onayı olmadan Ziraat Bankası'ndan para çekmek, köy tüzel kişiliğini borçlandırma işlerine girmeyin. Ama köye yapılan bağışları istediğiniz gibi kiraya verip ihale edebilirsiniz. İzinsiz bankadan kredi çekeni, veya köy tüzel kişiliğini borçlandıranlara hukuki işlem başlatırım. Hiçbir sosyal güvenlik kurumuna borç istemiyorum. Her köyün binlerce TL elektrik borcu var. Bunlar içme suyu ise köylülerden su paraları ile bunları tahsil edin. Veya bana deyin ki, Kaymakam bey bu borçlar hiç hoş değil bunları sıfırlayacağız sözü verin" diyerek köy muhtarlarına gerekli talimatları verdi.

ETNOGRAFYA MÜZESİ İÇİN DESTEK İSTEDİ
Havran Kaymakamı Orhan Balcı, Havran'daki tarihi Hoca Zade
Konağı'nın müze yapılması kararını verdi. Havran Etnografya Müzesi için, müzeye Havran tarihi ve kültürünü yansıtan eserlerin gün ışığına çıkması amacıyla Havran 27 köy muhtarını toplayarak, köylerden ve Havran halkından yeni kurulacak müze için seferber olmalarını istedi.
Kurtuluş Savaşı'ndan kalma fotoğraf, eşya, Havran'da yıllar önce kurulmuş olan musiki cemiyetine ait enstrümanlar, eski taş baskı zeytinyağı fabrikalarında kullanılan eski aletler, dibek taşları, tarıma yönelik eski sabanlar, antika eşyalar, Havran yaşam ve kültürünü anlatan geleneksel kıyafetler gibi eşyalar Kaymakamlık komisyonu huzurunda teslim alınacak ve tarihi eşyaları hediye edenlerinde isimleri bir bir yazılacak. Toplantıda, Havran Köy muhtarları aracığıyla Havran halkından etnografya müzesine destek istendi.
Müzenin alt katı ise. lokanta ve kafeterya olarak kiraya verilecek. İkinci ve üçüncü katı Çanakkale Kahramanı Koca Seyit'e ait olacak. Çanakkale Savaşları'nı anlatan materyaller ve mumya heykeller ile güzel bir konsept kurulacak ve müze Türk turizmine kazandırılacak.
Kaymakam Balcı, "Havran Kocaseyit Köyü'ne gelen turistleri de müze vasıtası ile ilçemiz de tutmayı daha kolay başaracağız" diyerek, Havran'ın kültür turizmine katkı sağlayacak olan Hoca Zade konağı'nın etnografya müzesi yapılması startı da verilmiş olundu.
Toplantıya, ilçeye bağlı 27 köy muhtarı İl Genel Meclis Üyeleri Emin Ersoy İbrahim Yılmaz Duman Birol Yıldırım, Özel İdare Müdürü Selçuk Uçalak katıldı.