Nato-rusya Konseyi'nden 'İşbirliğinin Güçlendirilmesi' Kararı Çıktı

NATO Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen NATO-Rusya Konseyi toplantısından genel anlamda işbirliğinin güçlendirilmesi kararı çıktı.

Başta Afganistan olmak üzere, terörizm ve korsancılık faaliyetleri konularında daha geniş çaplı işbirliğine karar veren NATO-Rusya Konseyi, füze savunma sisteminde de birlikte çalışma noktasında prensipte anlaştı. Herhangi bir anlaşmanın veya protokolün imzalanmadığı veya imzalanması için de tarih verilmediği konsey toplantısı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev'in NATO'nun önerisini memnuniyetle kabul ettiğini ve füze savunma sistemleri
konusunda operasyonlardaki askerleri korumaya yönelik işbirliğinin hemen başlayacağını ifade ederek, yakın gelecekte de uzun menzilli füzeleri havadayken vurma konusunda da birlikte hareket edilebileceğini belirtti. Rasmussen şöyle konuştu:
"Afganistan konusunda zaten işbirliği yaptığımız Rusya ile çok daha geniş bir işbirliğine gidiyoruz. Bundan böyle bölgedeki malzemelerimizin taşınmasından bilgi alışverişine kadar pek çok konuda çok daha derin işbirliği yürüteceğiz. Füze savunma sistemlerine gelince Rusya bilecek ve emin olacak ki bu sistem hiçbir zaman kendisini hedef almayacaktır. NATO-Rusya konseyindeki var olan anlaşmazlıklarımız devam ediyor. Özellikle Gürcistan'da olanlar bizim için hala talihsiz bir olaydır. Var olan çerçeve
içerisinde Gürcistan meselesini konuşmaya devam edeceğiz. Abhazya ve Güney Osetya bölgelerini tanımama politikamız devam etmektedir. Öyle inanıyorum ki, NATO-Rusya ilişkileri geliştiği ölçüde Gürcistan-NATO ilişkileri de güçlenecektir."