Kaynarca'da ilk ev tipi biyogaz tesisinde gaz üretimine başlandı

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde hayvan gübresinden biyogaz elde edilmesine yönelik hazırlanan proje kapsamında kurulan tesiste üretim başladı. 10 büyük

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde hayvan gübresinden biyogaz elde edilmesine yönelik hazırlanan proje kapsamında kurulan tesiste üretim başladı. 10 büyükbaş hayvanın gübresi kullanılarak kurulan, 5 metreküp depolama kapasitesine sahip tesis bir evin günlük ocak ihtiyacını karşılayacak.

Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi Dede ve SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir tarafından Kayacık Topçu köyünde Salih Özdemir'in ahırındaki 10 büyükbaş hayvanın gübresi kullanılarak kurulan ev tipi tesiste gaz üretimine başlandı. Nisan ayında yapımına başlanan ve 4 bin liraya maledilen tesiste gazın sürekli yanışı gerçekleşti.

Prof. Dr. Özdemir, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, kaymakamlığın desteklediği projede pilot olarak seçilen tesiste biyogaz üretimine başlandığını söyledi. Ev tipi tesisin 5 metreküp gaz depolama kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Özdemir; "Tesiste üretilen biyogaz bir evin günlük ocak yakıt ihtiyacını karşılıyor. Yeterli görüldüğü taktirde ısınma amaçlı da kullanılabilecek. Elde edilen gaz, doğalgazın kullanıldığı her alette kullanılabilecek. Şu an elde edilen gaz ocakta bir gün yetiyor. Kış aylarında soğuğa bağlı olarak gaz oranı düşüyor. Bunun için farklı tedbirler alacağız. İzalasyon yapılacak. Tesiste bir yıl boyunca gözlemleme yapacağız. Projede bir sıkıntı yok. Proje 1 yıl işletildikten sonra optimum koşullar belirlenecek ve işletme el kitapçığı hazırlanacak." dedi.

Ev tipi tesislerin en az 10 adet büyükbaş hayvan olduğu durumda verimli olarak kullanılabildiğini anlatan Özdemir, şunları dedi:

"Hayvancılık ağırlıklı olan bölgemizde küçük ölçekli işletmeler gaz ihtiyaçlarının tamamını yıl boyu bu tesislerden sağlayabilir. Büyük işletmeler ise üretilen atığın karakteri ve miktarına bağlı olarak enerji ihtiyacını bile bu tesislerden karşılayabilir. Biyogaz tesislerinin yapılması konusunda pek çok girişim olmakla birlikte tesisin işletme bilgisi konusunda yetersizlikler yaygınlaştırılmasının önünde engel oluşturuyor."

Kaynarca Kaymakamı Ersin Emiroğlu da bölge için önemli olan tesisin örnek alındığı taktirde tasarruf kapısı olacağını söyledi. Projenin hayvancılık potansiyeli yüksek olan ilçe için önemli olduğuna dikkati çeken Emiroğlu; "Hedefimiz, kırsal kesimdeki ailelerin ısınma ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak. Bu açıdan alternatif enerji kaynakları büyük önem taşıyor. Yerel imkanlarla desteklediğimiz ev tipi tesiste biyogaz üretimine başlandı. Tesis 8-10 adet büyükbaş hayvanı olanlar için ideal. Tanıtımı yapılacak. Örnek alınırsa yöre içinde tasarruf kapısı olacak. Bugün bir aile mutfak tüpüne yılda 650 lira ödüyor. Böyle bir tesis ailenin ocak giderini karşılayacak. Herkes kendi ağırından çıkan gübre ile kendi enerji ihtiyacını karşılayacak." diye konuştu.

Tesisin yapımında çiftçiye kredi desteği sağlanması amacıyla bir banka ile görüştüklerini vurgulayan Emiroğlu, bu konuda girişimlerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.