Çiftçiye Bayram Süprizi

Kayseri Şeker Fabrikası'nın en büyük yatırımlarından bir tanesi olan ve çiftçi açısından çok büyük önem taşıyan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi, Amerika'dan yola çıkan ve bugün Türkiye'ye ulaşan 900 adet damızlık süt düvesi ile bugün ilk misafirlerini ağırladı

Kayseri Şeker Fabrikası'nın en büyük yatırımlarından bir tanesi olan ve çiftçi açısından çok büyük önem taşıyan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi, Amerika'dan yola çıkan ve bugün Türkiye'ye ulaşan 900 adet damızlık süt düvesi ile bugün ilk misafirlerini ağırladı.
Kayseri İli, İncesu İlçesi Sultansazlığı/Yavaş mevkiinde 605 bin 780 metrekare arazi üzerinde kurulu olan İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'nde üretilmesi planlanan 900 adet Holstein Freisian ırkı damızlık süt düvesi, bugün Mersin Limanı'ndan yola çıkarak Kayseri'ye ulaştı.
600 adedi gebe ve 300 adedi boğa altı düve olan 900 büyükbaş hayvan, dün itibariyle denizyoluyla Amerika Birleşik Devletleri'nden Mersin Limanı'na, oradan da özel araçlar ile Kayseri Şeker Fabrikası'na ait Pandoğa çatısı altındaki İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'ndeki yerlerine yerleştirildi. ABD'de cinsiyeti belirlenmiş spermalarla tohumlanmış olan gebe düvelerin, Aralık 2010 â€" Şubat 2011 arasında doğumlarını tamamlamaları planlanmakla beraber, bu doğumlardan yaklaşık % 90 oranında dişi buzağı elde edilmesi beklenmektedir. Cinsiyeti belirlenmiş spermalarla yapılacak tohumlamalar neticesinde, 2013'ten itibaren çiftçiye tosun ve damızlık düve temin edilmeye başlanılacak ve hedeflenen 2400 sağmal inek sayısına 2015 yılında ulaşılacaktır.
Türkiye'nin et ve süt üretimi noktasında sıkıntılı günler geçirdiği şu günlerde sektöre adeta doping etkisi yapan Pandoğa çatısı altındaki İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesisi'nin yakın dönemde çiftçi açısından çok önemli bir gelir kapısı haline dönüşeceğini belirten Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Matur, "Artık bizlere ve çiftçimize tarımın ve hayvancılığın gelişimi noktasında çok önemli sorumluluklar düşüyor" şeklinde konuştu.
Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın, hayvanların Amerika'dan sipariş edilmesinden yolculuk safhasına, Türkiye'ye getirilişinden Kayseri'ye ulaştırılmasına kadar geçen tüm aşamalarının, bizzat kendisi tarafından takip edildiğini de belirten Matur, şöyle devam etti. "Değerli Yönetim Kurulu Başkanımız Vedat Ali Özışık, bugün Kayseri'ye ulaşan 900 adet damızlık süt düvesinin çiftçiliğimize ulaşana dek geçirdiği tüm aşamaları bizzat takip etmiştir. Özellikle hayvanların Mersin'de teslimatı noktasında çok hassas davranmış ve özel donanımlı gemiler ve araçlar ile sağlıklı bir şekilde çiftliğimize ulaşabilmesi için büyük gayret göstermiştir. Bu noktada kendisine teşekkürü bir borç biliyoruz. Tarım ve Hayvancılık sektörünün gelişimi ve özellikle de çiftçimizin ek gelir sağlayabilmesi açısından çok büyük önem arz eden bu projemizin hayata geçirilmesi ile çok büyük bir mutluluk yaşamaktayız. Canlı hayvan, et ve süt üretimi noktasında sıkıntılı günler geçiren ülkemize böyle bir zamanda bu tür bir yatırım ile destek olabildiğimiz için ayrıca gururluyuz. Gebe Düvelerin tesisimize gelişi ile birlikte hız kazanacak, Yem Fabrikası, Süt Ürünleri Üretim Tesisi, Besi Çiftliği, Kesimhane ve Et Ürünleri Tesisi, Biyogaz ve Gübre Üretim Tesisleri ile birlikte ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlayacağımızdan eminiz"
Proje kapsamında 2 bin sağmal inek mevcuduna ulaşılması hedeflenen tesiste, ayrıca yapılacak ek tesisler ile bu rakamın 2 bin 400'e ve toplam hayvan mevcudunun ise 9 bine ulaşması hedeflenmektedir. Bugün itibariyle projenin hayvancılık bölümünün üçte biri tamamlanmış oldu.
Bu arada Gebe düveler ilk meyvesini verdi. Amerika'dan başlayan yolculukları esnasında yolculuk ettikleri gemide ilk yavrusunu dünyaya getiren bir ineğin buzağına Okyanus ismi verildi. Okyanus'ta gözlerini dünyaya açtığı için ismini buradan alan minik buzağı, bundan sonra hayatını devam ettireceği İncesu Gebe Düve ve Süt Üretim Tesis'lerindeki özel barınağına taşındı. Henüz 10 günlük olan ve erken doğum olması nedeniyle özel olarak beslenen minik okyanus, veterinerler tarafından 24 saat gözlem altında tutuluyor.