Kapadokya Havalimanı'nda uçak yangını tatbikatı

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde bulunan havalimanında çıkabilecek yangınlara karşı önlem durumu ve araçların yeterliliklerinin ö

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde bulunan havalimanında çıkabilecek yangınlara karşı önlem durumu ve araçların yeterliliklerinin ölçülmesi için uçak yangını ve kurtarma tatbikatı yapıldı.

Tatbikat, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)'ne bağlı Nevşehir Kapadokya Havalimanı Başmüdürlüğü koordinatörlüğünde Havalimanı Yangınla Mücadele ve Kurtarma birimi, Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis ve UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi), Nevşehir ve Gülşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kurtarma ekipleri tarafından yürütüldü.

Tatbikat senaryosuna göre Türk Hava Yolları'na ait Airbus A 310 tipi yolcu uçağı içerisinde bulunan 160 yolcu ve 5 mürettebatla acil iniş talebinde bulundu. Senaryoya göre, kuleden aldığı izinle piste 750 mesafe kala zorunlu iniş yaptığı esnada uçakta yangın çıktı. Kuleden yapılan yangın alarmı sonrasında alana giden ekipler yangına su, köpük ve kimyasal söndürücü ile müdahalede bulundu ve yangını kısa sürede kontrol altına aldı. Uçağın yere çakılmasından sonra çıkan yangın sonrasında 2 kişi hayatını kaybederken 20'si ağır 143 kişi de hafif yaralı olarak kurtarıldı. Tatbikata katılanlara sertifika verildi.

Tatbikatı, Gülşehir Kaymakamı Mesut Yakuta ve Kapadokya Havalimanı Başmüdürü Ali Şerit'de izledi.