Rusya DTÖ üyeliği için bir yıl daha bekleyecek

Rusya 17 yıldır beklediği Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği için bir yıl daha bekleyecek. 2011'de üyelik bekleyen Moskova'ya ABD Başkanı Barack Obama

Rusya 17 yıldır beklediği Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği için bir yıl daha bekleyecek. 2011'de üyelik bekleyen Moskova'ya ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanı Lawrence H. Summers'dan 12 ay sonra açıklaması geldi.

Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov'la görüşmesinin ardından basının sorularını yanıtlayan Summers, Gürcistan'la yaşanan sorunlara farklı bir çözüm yolu bulunarak üyeliğin gerçekleşebileceğini söyledi. Moskova'da Amerikalı iş adamları ile bir araya geldiğini ve onların Rusya'nın DTÖ üyeliğini çok fazlası ile teşvik ettiğini ifade eden Amerikalı yetkili, "Rusya'nın DTÖ üyeliği Obama'nın ihracatın ikiye katlanması hedefine yardımcı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın DTÖ üyeliği önünde önemli engellerden biri de Amerikan tavuk şirketlerinin Rusya pazarına girişine yasak getirilmesi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin gelecek yıldan itibaren dışarıdan tavuk ithaline gerek kalmayacak açıklaması ile yabancı firmalara yol göstermiş oldu.

RUSYA TEK BAŞINA ÜYELİK TALEP ETMELİ

Summers Rusya'nın DTÖ üyeliği için Kazakistan ve Belarus'la oluşturduğu gümrük birliği çerçevesinde değil, tek başına başvurması gerektiğini söyledi. Washington'ın Moskova'dan bir kısım sözler almak istediğini kaydeden Amerikalı yetkili, henüz imzalanan bir belge olmadığını da hatırlattı.

Rusya ve ABD arasında ticari ilişkilerin teşvik edilmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Summers henüz zafer kutlamak için erken olduğu uyarısı yaptı. Amerikalı yetkili, "Moskova diğer ülkelerde henüz müzakerelerini sürdürüyor. Buna Gürcistan da dahil. Tiflis gümrük memurlarının ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'ya girmesine izin vermeden Moskova'nın DTÖ üyeliğini desteklemiyor" dedi. Summers farklı bir çözüm bulunarak Gürcistan'ın Rusya'nın DTÖ üyeliği önünde engel olmasının önünün açılması gerektiğinin altını çizdi.

Rusya henüz Avrupa Birliği ile de görüşmeleri tamamlamış değil. Rusya'nın DTÖ müzakerelerinden sorumlu baş müzakereci Maksim Medvedkov AB ile müzakerelerin bir kaç hafta içinde tamamlanabileceği bilgisini verdi. AB ile görüşmelerde temel sorun Rusya'nın kereste ihracat vergilerinde koruyucu yaklaşımını sürdürmek istemesi olarak değerlendiriliyor.

RUSYA YABANCI YATIRIMLAR İÇİN CAZİP HALE GELECEK

Rusya'nın örgüt üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda dış pazarla entegrasyonu artacak. Yabancı yatırımlar için daha cazip hale gelmesi beklenen Rusya pazarında yerli üreticilerin rekabet potansiyellerini yükseltmeleri gerekiyor.

Rusya'nın dış piyasalara ürün satışlarında avantaj kazandıracak üyelik sonrası, tarım ve enerji alanındaki sübvansiyonların azaltılması gerekecek. Fikri mülkiyet ve telif hakları ile ilgili yeni düzenlemelerin de üyelik sonrası uygulamaya konması bekleniyor.

Ay başında telefonda bir görüşme gerçekleştiren Medvedev ve Obama Rusya'nın DTÖ üyeliği ile ilgili sürecin tamamlandığı konusunda mutabakat sağlamıştı. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin de üyelik sürecinin 2-4 aylık bir dönemde tamamlanabileceğini söylemişti.

Rusya'da ekonomi çevreleri örgüte üye olan ülkelerin ortalama 5-7 yıl içinde süreci tamamladıklarını, Rusya'nın 17 yıldır bekletilmesinin arkasında siyasi bir gerekçe olduğunu savunuyor. 153 ülkenin üye olduğu örgüte girebilmek için Rusya 60 ülke ile ikili görüşmeleri tamamlamış durumda.