Pierre Loti'nin Komşusu Eyüp'ü ziyaret etti

Pierre Loti'nin doğduğu Fransa'nın Rochefort kentinde yaşayan ve köklerinin Türkiye'ye uzandığı bilgisine ulaşan gazeteci Lionel Serik ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu'yu ziyaret etti.

Yıllar önce yolu İstanbul'a düştüğünde Eyüp'teki Haliç manzarasına hayran olan ve sık sık tepedeki kır kahvesini ziyaret eden Pierre Loti'nin, Fransa Rochefort'ta ailesiyle komşu olduğunu belirten Lionel Serik, İstanbul'un ardından Antalya'ya geçerek Serik'te köklerini araştıracak. Anne-babasını kaybettikten sonra soyağacını araştırdığını ve atalarının Antalya Serik'te yaşadığını öğrendiğini belirten Lionel Serik şunları söyledi:

"Soyadımın da Serik olması tesadüf değil... Fransa'da yaptığım araştırmalar beni Türkiye'ye sürükledi. Gelmişken tüm Fransızlar için çok önemli bir yazar, ressam olan Pierre Loti'nin uzun yıllar gelip güzel saatler geçirdiği tepeyi, kahveyi ziyaret etmek istedim. Gerçekten de üstad haklıymış. Çok beğendim... Büyüleyici bir manzarası var."

"Rochefort-Eyüp Arası Kültür Köprüsü Kuralım..."
Rochefort'ta Pierre Loti'nin resimlerinden oluşan bir sergi açmayı planladıklarını anlatan Lionel Serik, Başkan İsmail Kavuncu'ya, Eyüp'le Rochefort'un kardeş şehir olması yolunda gerekli girişimlerde bulunmaya hazır olduğunu söyledi... Pierre Loti'yle ilgili ülkesinde ve Rochefort'ta yapılan etkinlikler hakkında bilgi veren Serik, açacakları sergiye Eyüp, Haliç ve Pierre Loti Tepesi'yle ilgili resimlerin konulmasının da kendilerini çok memnun edeceğini söyledi.

İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçildiği 2010 yılında Eyüp'le Rochefort arasında Pierre Loti aracılığıyla bir kültür köprüsü kurulabileceğinin altını çizen Gazeteci Lionel Serik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rochefort Belediye Başkanı ile de görüştüm... Kendisi Eyüp'le Rochefort arasında yapılacak her türlü kültürel, sanatsal aktivitenin içerisinde severek yeralacaklarını söylediler. Sergi bir başlangıç olur... Rochefort da aynen Eyüp gibi çok eski tarihi bir yerleşim yeri... Şu anda Pierre Loti'nin evi müze olarak kullanılıyor... Her gün yüzlerce kişi burayı ziyaret ediyor. Pierre Loti'nin hayranı olduğu bir ilçenin Eyüp'ün, onun doğduğu şehirle kardeş şehir olması bizler için büyük onur olacaktır. "

Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu da Fransız Gazeteci Lionel Serik'e Pierre Loti'nin doğduğu şehir Rochefort'la ikili kültürel ilişkilere sıcak baktığını söyledi. Başkan, Lionel Serik'e Eyüp ve Pierre Loti Tepesi'nden Haliç manzarasının yeraldığı bir çini tabak, Lionel Serik ise şehrinde dostluğun işareti olarak kabul edilen kaya tuzunu hediye etti. Başkan Kavuncu ayrıca İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'a da çini tabak verdi.