'CHP farkında değil, eriyor'

Demokratik açılımın arkasındaki isimlerden biri olarak gösterilen ABD’li Henri Barkey, bu iddiaları net bir şekilde yalanlayarak, CHP'nin sona ereceğini iddia etti.

'CHP farkında değil, eriyor'
 

Carnegie Endowment adlı Amerikan dü ; şü ; nce kuruluşunda Tü ; rkiye uzmanı olarak ç ; alışan Henri Barkey , demokratik aç ; ılım konusunu değerlendirdi . Bazı ç ; evrelerce aç ; ılımın arkasındaki isimler arasında gö ; sterilen uluslararası ilişkiler uzmanı Berkey , henü ; z planın detaylarının bilinmediğine işaret ederek , ' Tü ; rkiye ' nin buna uzun zamandır ihtiyacı vardı . Şu anda konjonktü ; rel durum dü ; zeldiği ve bir fırsat olduğu iç ; in bence hü ; kü ; met , bu fırsatı kullanmaya ç ; alışıyor . Aynı zamanda sırf hü ; kü ; met değil ordu da , Başbuğ ' un geç ; en nisan ayında dediği gibi tarihi bir fırsat var ' dedi .

&ldquo ; PLAN AMERİKAN Ü ; RÜ ; NÜ ; DEĞİL&rdquo ;
2000 yılında Amerikan Dışişleri Bakanlığı ' nda ö ; nemli gö ; revlerde bulunan Barkey , planın Amerikan ü ; rü ; nü ; olduğu iddialarını da yalanlayarak ' İyi ki bir iki plan ortaya ç ; ıktı . Bunlardan biri de benim . Onlara gö ; re o zaman bu bir Amerikan planı oluyor . Gö ; rü ; nen kö ; y kılavuz istemez . Benim yazdığım , başkasının sö ; ylediği o kadar dü ; şü ; nü ; lmesi zor bir konu değil ' dedi . Kendisinin zaman zaman ABD Dışişleri Bakanlığı ç ; alışanlarına tavsiyede bulunduğunu , bunu Tü ; rk yetkililere de yaptığını anlatan Barkey , en son geç ; en mayıs ayında Tü ; rkiye ' ye gittiğini belirterek , ' Ben devamlı Tü ; rkiye ' den gelen insanlarla gö ; rü ; şü ; yorum . Gerek milletvekili olsun , gerek aydın olsun , gerek gazeteci olsun , gerek Dışişleri Bakanlığı temsilcileri olsun . Bu benim işim . Ben bü ; tü ; n hayatımı Tü ; rkiye ü ; zerine ç ; alışmaya adadım . Dolayısıyla , insanlarla devamlı gö ; rü ; şü ; yorum . Ancak son sü ; reç ; te ise kimseyle gö ; rü ; şmedim ' dedi .

&ldquo ; Ö ; CALAN MUHATTAP ALINMAZ&rdquo ;
PKK elebaşısı Ö ; calan ' ın bu sü ; rece katılımının Tü ; rkiye ' de hazmedilecek bir konu olmadığını dile getiren Henri Barkey , sorunun ç ; ö ; zü ; lmesinin Tü ; rkiye ' ye nasıl bir katkı sağlayabileceği konusunda ise ü ; lkenin ö ; nü ; nü ; n tamamen aç ; ılacağını vurguladı . Barkey , Tü ; rkiye ' yi pranga gibi her yerde zorlayan bir konu varsa onun da iç ; erideki Kü ; rt meselesi olduğunu savunarak , ' Atatü ; rk , ' Yurtta sulh , cihanda sulh ' dedi . Ancak Tü ; rkiye ' de ' yurtta sulh ' olmamıştır bu kadar senedir ' dedi .

&rdquo ; CHP ERİYOR FARKINDA DEĞİL&rdquo ;

Planın başarılı olmasıyla Tü ; rkiye ' nin kazanacağını ifade eden Barkey , CHP ' nin ise sona ereceğini iddia etti . Amerikalı uzman , ' CHP şimdiye kadar hiç ; bir konuda olumlu bir fikir ileri sü ; rmedi . Devamlı muhalefet etti . CHP , kendi eski sö ; ylemlerine karşı ç ; ıkıyor . Bu nasıl bir parti? Bu sü ; reci aslında CHP ' nin ortaya koyması gerekiyor , AK Parti ' nin değil . CHP yakında bitecek ama bunun farkında değil ' diye konuşan Barkey , sü ; reç ; iç ; inde MHP ' nin takınacağı tavra gö ; re genç ; lik tabanının sokaklara ç ; ıkma ihtimaline ilişkin olarak da Devlet Bahç ; eli ' nin gö ; reve gelmesinin ardından bu kesimi kontrol altına almayı başardığına dikkat ç ; ekti . Amerikalı uzman , ' Ancak , ' Eğer gerekirse dağa ç ; ıkarız ' dediler . Bunu yaparlarsa , Tü ; rkiye ç ; ok zor bir duruma girecektir ' dedi .


PKK SİLAH BIRAKMALIDIR
Sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; iç ; in belli başlı adımlarını atılması gerektiğini ifade eden Barkey , bunları Anayasa ' da reform , kü ; ltü ; rel alanda reform , merkezi yö ; netimde değişiklik ve PKK ' nın silah bırakması olarak sıraladı . PKK ' nın dağdan indiği zaman silahlarını teslim etmesi gerektiğini de vurgulayan Henri Barkey , ' Kime teslim edecek? Herhalde Tü ; rk askerine yapmayacak . Kuzey Irak ' taki Peşmergelere de yapmayacak . Burada Amerika ' nın bir rolü ; olabilir ' diye konuştu .

SUİKAST UYARISINDA BULUNDU

Eski CIA gö ; revlisi Graham Fuller ' le birlikte Kü ; rt sorunu kitabını yazan Barkey , sü ; recin ilerlemesi durumunda hü ; kü ; met ü ; yelerine suikast dü ; zenlenebileceğini iddia ederek , ' İzhak Rabin bile İsrail ' de ö ; ldü ; rü ; ldü ; . Mahatma Gandhi de ö ; ldü ; rü ; lmü ; ştü ; . Genellikle barışa gitmek isteyen liderler aşırılar tarafından ö ; ldü ; rü ; lmü ; ştü ; r ' dedi . Barkey , planın Meclis ' ten geç ; mesi durumunda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilme ihtimali bulunduğunu da hatırlatarak , ' Mahkeme , bu aç ; ılımla ortaya ç ; ıkan bazı değişiklikleri bence durduracaktır ' diye konuştu .