Milliyet'te Sedat Ergin dönemi sona erdi

Yaklaşık 4,5yıldır Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği'ni yapan Sedat Ergin görevden alındı

Ergin'in yerine Vatan gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu getirildi. Devecioğlu'ndan boşalan Vatan gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna da gazetenin yazarlarından Mehmet Tezkan atandı.

Operasyonu yakın çalışma arkadaşlarına açıklayan Sedat Ergin'in bir süre izne ayrıldıktan sonra Hürriyet çatısı altında yazarlık yapacağı belirtiliyor. Ergin'in, Hürriyet'in kıdemli başyazarı Oktay Ekşi'nin yerine getirilebileceği de konuşuluyor.

 

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ

Türk basınında son dönemdeki en önemli operasyon özelliğini taşıyan Milliyet ve Vatan tepe yönetimindeki değişim sürecini şekillendiren nedenler şöyle sıralanıyor:

- Milliyet'i birlikte yöneten Umur Talu (Genel Yayın Koordinatörü) ile Yalçın Doğan (Genel Yayın Yönetmeni) ikilisinin görevi, batan Egebank'ın sahibi Murat Demirel ile Cenajans'ın sahibi Nail Keçili'nin yakın ilişkisini gösteren fotoğrafın Milliyet'te yayımlanmasının ardından son buldu. "Bardağı taşıran" bu yayının ardından Milliyet yönetiminden alındıktan sonra bir süre yazarlık yapan Talu ve Doğan'ın daha sonra gazete ile ilişkileri kesildi. Bir süre Cumhuriyet'te yazan Doğan, Hürriyet'te yazarlığa dönerken, Umur Talu Star ve Sabah'ın ardından önceki hafta Habertürk'e geçti.

- Aydın Doğan, Talu ve Doğan'dan boşalan Milliyet yönetimine, gruba ait Simge Yayıncılık çatısı altında Posta, Radikal ve Fanatik gazetelerini çıkaran ve bu yayınlarla hem önemli tiraj kazanan, hem de önemli ağırlık yaratan Mehmet Y. Yılmaz'ı getirdi.

- Hiçbir yakın çalışma arkadaşını yanına almadan Ekim 2000'de tek başına yönetimini üstlendiği Milliyet için temel rotayı "kitle gazetesi" olma yolunda belirleyen Mehmet Y. Yılmaz, gazetedeki yazar operasyonuyla tartışma oluşturdu. Gazetenin eski genel yayın yönetmeni ve kıdemli yazarı Doğan Heper, Yalçın Doğan, Umur Talu, Duygu Asena, Nilgün Cerrahoğlu ve Zeynep Oral bu dönemde gazeteden uzaklaştırıldı. Mehmet Y. Yılmaz'ın, Umur Talu gibi etkili bir yazarın Milliyet'ten ayrılmasını istemediğini, bunu Milliyet adına da yanlış bulduğunu dile getirdiği, ancak patronu ikna edemediği konuşuldu.

- Mehmet Y. Yılmaz'ın, Milliyet yazarları arasına bu dönemde kattığı dikkat çekici isimler Can Dündar, Rıdvan Dilmen ve Ece Temelkuran oldu.

 

MEHMET Y. YILMAZ AYDIN DOĞAN'A RAĞMEN GİTTİ

- Mehmet Y. Yılmaz, halefi Sedat Ergin gibi, yaklaşık 4,5 yıllık görev süresinin ardından, gazetenin tirajı 300 binin üzerindeyken Nisan 2005'te Milliyet Genel Yayın Yönetmenliği'nden alındı. Operasyonun nedeni, ailenin Milliyet yönetimini üstlenen üyesi Hanzade Doğan Boyner'in Yılmaz'la anlaşamaması oldu. Aydın Doğan'ın aslında istemediği bu operasyon, Hanzade Doğan Boyner'ın ısrarı üzerine yapıldı ve gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği'ne Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin atandı.

 

SABAH'IN KAPISINDAN DÖNDÜRÜLDÜ

- Mehmet Y. Yılmaz bu operasyonun ardından Sabah grubu ile anlaştı, hatta Sabah binasına giderek gazetenin yöneticileriyle tanıştı. Ancak Yılmaz'ı kaybetmek istemeyen Aydın Doğan ve Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın ısrarlı girişimleriyle bu anlaşma bozuldu. Mehmet Y. Yılmaz geri dönmeye ikna edildi ve Doğan Burada Dergi Grubu'nun CEO'luğunun yanı sıra Hürriyet'te köşe yazmaya başladı. Doğan Grubu çatısı altında önemli yayınlar çıkarmış bulunan Mehmet Y. Yılmaz'ın rakip bir grupta benzer yayınlarla Doğan Grubu'na tiraj kaybettirme olasılığı da bu formülle bertaraf edilmiş oldu.

 

NEDEN HÜRRİYET YÖNETMENİ OLAMAYAK

- O güne kadar Ertuğrul Özkök sonrası Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği için adı geçen Sedat Ergin, Derya Sazak'ın ardından Ankara Temsilciliği'nden bu göreve getirilen ikinci isim oldu. Başarılı Ankara Temsilciliği yıllarının ardından yapılan bu atama, medya içinde, "Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin'in neden Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni olamayacağını Milliyet'in başına getirerek gösterecek" iddialarına da neden oldu.

-  Nisan 2005'te Genel Yayın Yönetmenliği'ne getirilen Sedat Ergin döneminde Milliyet'e katılan başlıca isimler Semih İdiz, Rıza Türmen ve Mehmet Y. Yılmaz döneminde de Milliyet'te çalışan Devrim Sevimay oldu.

 

159 BİN’E DÜŞEN MİLLİYET 9'UNCU OLDU

- Tartışma oluşturmak ve gündeme ağırlığını koymaktan uzak bir pozisyon belirleme, Sedat Ergin döneminde Milliyet'in çizgisindeki en belirgin özellik olarak öne çıktı.

- AKP hükümetinin Doğan grubunu hedef alan icraatına da rastlayan bu dönem Milliyet'i de sıkıntılı bir sürece soktu. Bu sırada Milliyet, Sedat Ergin'in selefi Mehmet Y. Yılmaz döneminden sonra düzenli biçimde tiraj kaybı yaşamaya başladı. Ergin döneminde tirajdaki erime Milliyet'i önce "200 bin satan gazeteler" liginden uzaklaştırdı. Milliyet Ergin yönetimindeki 4,5 yıllık süreçte 190 bin’li tirajlar için kullanılan "200 bin altı" bölgesinden de uzaklaşmaya başladı. Reklam verenler için önemli bir çıta olan bu bölgeden uzaklaşma, geçen hafta Milliyet'in ortalama tirajının, ilk kez -promosyon dahil- 159 bin 609'a kadar inmesiyle sonuçlandı.

- Türk basınının Hürriyet ve Sabah ile birlikte "üç büyükler"inden biri olan Milliyet, bu özelliğini Sedat Ergin'den daha önce yitirmişti. Ancak Ergin döneminde Milliyet tiraj sıralamasında dokuzunculuğa kadar düştü. AK Parti Hükümeti döneminde muhalif çizgi izleyen grubun uhdesindeki Vatan gazetesi, Milliyet'in üzerine yerleşmeye başlarken, ayrı bir kümenin yayını olarak görülen Akşam'ın Milliyet'le arasındaki tiraj farkı geçen hafta (14-20 Eylül 2009) bin'in altına indi.

 

ZAFER MUTLU'NUN AĞIRLIĞI

- Sonuç olarak Doğan ailesi, yıllardan beri "satıldı satılacak" söylentileri arasında yayın yapan Milliyet'te bir kez daha operasyon yaptı ve Sedat Ergin'i Genel Yayın Yönetmenliği'nden uzaklaştırdı.

- AK Parti'nin "hazzetmediği" gazeteler arasında bulunduğu kesin olan Milliyet'teki operasyonu, tiraj ve etki kaybını ihmal ederek salt hükümet etkisine bağlamanın gerçekçi olmadığı belirtilirken şu yorum yapılıyor: "Vatan, ana sayfasında ve başlıklarında Milliyet'ten çok daha belirgin şekilde muhalif bir tavır sergiliyordu. Vatan Genel Yayın Yönetmeni'nin Milliyet'in başına getirilmesi, Ergin'in uzaklaştırılmasında tiraj ve etki kaybının öne çıktığını gösteriyor."

- Operasyon, Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın'dan boşalan ve Milliyet, Posta, Radikal ile Fanatik'i çatısı altında bulunduran Doğan Gazetecilik A.Ş'nin CEO'luğu için aylardır adı konuşulan Zafer Mutlu'nun grupta kazandığı ağırlığı da gösteriyor. Devecioğlu'nun Milliyet Genel Yayın Yönetmenliği'ne getirilmesinde, yıllardır kendisiyle çok yakın çalışan ve aralarında büyük bir güven ilişkisi bulunan Zafer Mutlu'nun etkili olduğu biliniyor.

 

MİLLİYET VE VATAN NE OLACAK

- Tepe yönetimleri değişen Milliyet ve Vatan'ın bundan sonraki geleceği de medya çevrelerinde konuşuluyor. İki gazetenin yola nasıl devam edeceği, Doğan Grubu'nun çatısı altında kalıp kalmayacağı bundan sonraki dönem için önemli sorular. Doğan ailesinin yıllardır aklında olan "Milliyet'i satma" düşüncesinin yeni dönemde tekrar gündeme gelip gelmeyeceği, medyanın yeni kompozisyonu açısından büyük bir önem taşıyor.