Depremzedeler Ankara'ya yürüyor

Kocaeli'nde deprem konutlarından çıkarılan depremzeler Ankara'ya yürüyor.

Kocaeli'nde, 17 Ağustos Marmara depremi sonrası kimsesiz ve kalıcı konutlardan hak sahibi olmayan depremzedeler için Irak hükümetinin yardımıyla yaptırılan Arızlı konutlarından çıkmak istemeyen bir grup depremzede, “barınma hakları” ile ilgili mevzuat hazırlanması talebini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletmek amacıyla Kocaeli'den Ankara'ya yürüyüşe başladı.

Türk bayrakları ve “halkın barınma hakkı var” yazılı dövizler taşıyan bir grup depremzede, Kocaeli Merkez Bankası önünde toplanıp, “barınma haktır engellenemez” yazılı pankart açtı.

Burada, Arızlı Konutları’nda oturan depremzedeler adına “Arızlı'dan Kocaeli Halkına Mektup” başlıklı açıklamayı okuyan Çisem Uğur, çektikleri sıkıntıları anlatmak ve taleplerini birinci ağızdan duyurmak amacıyla yazı yazdıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Bizler ne işgalciyiz ne de başkasının hakkını yiyoruz. Bizler sadece en temel hakkımız olan barınma hakkımızı istiyoruz. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde sağ annelerin, çocukların cansız bedenleri başındaki haykırışları hala kulaklarımızda çınlıyor. Babaların çaresizce süzülen gözyaşları hala kurumadı. Enkaz altında 'sesimizi duyan yok mu?' diye bağıran kişiler biziz. Hepimiz yakınımızı, evlerimizi kaybettik. Psikolojik olarak büyük darbeler aldık.”

Yaşadıkları acıların üzerine Arızlı konutlarına yerleştirildiklerini bildiren Uğur, şöyle dedi:
“Bizler birinci derecede yakınlarını kaybeden, kiracı olup evleri yıkılan depremzedeleriz. Birçoğumuz depremde yaşamlarını yitiren yakınlarımız dolayısıyla aldığımız 530 TL maaşlarla geçiniyoruz. Bu sıkıntılarımızı rağmen Kocaeli Valiliği evlerimizi elimizden almak istiyor. Yerlerimize üst düzey bürokratlar, Valilik çalışanları ve polis memurları yerleştirilmeye çalışılıyor.”

Konuşmanın ardından slogan atıp ıslık çalan depremzedeler, güvenlik güçleri eşliğinde Hürriyet ve Cumhuriyet caddeleri arasından yürüyüşe başladı. Bazı vatandaşlar, arabalarının kornalarına basarak depremzedelere destek verdi. Anıtpark'a gelen depremzedelerden bazıları, taleplerini içeren açıklamalar yaptı.
Uğur, burada yaptığı konuşmada ise Kocaeli Valiliği’nin aslı olmayan açıklamalar yaparak depremzedeleri “işgalci ve bedavacı” olarak nitelendirdiğini öne sürdü.

BARINMA HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Ardından polis ekipleri eşliğinde Ak Parti Kocaeli İl Başkanlığı’na yürüyen depremzedeler, yol boyunca alkışlar eşliğinde hükümeti eleştiren sloganlar attı.
Polisin güvenlik önlemi aldığı Ak Parti İl Başkanlığı önünde de açıklama yapan Çisem Uğur, depremzedelerin taleplerini şöyle sıraladı:
“Bizler en temel haklarımızdan biri olan barınma hakkımızı, depremi yaşamış en küçük birey dahil olmak üzere konutlarda oturan bütün depremzedelerin barınma hakkının güvence altına alınmasını istiyoruz. 8 yıldır ödediğimiz aidatların nerelere harcandığının yazılı olarak açıklanmasını talep ediyoruz. Kocaeli halkından depremzedelere sahip çıkmalarını istiyoruz. Haksızlığa ve zulme 'hayır' diyen Kocaeli'yi yanımızda olmaya ve sesimize ses katmaya çağırıyoruz.”

Recep Uğur ise CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan taleplerini iletmek için randevu aldıklarını söyledi.
Konuşmanın ardından, 11 depremzede, yakınlarıyla vedalaştıktan sonra yaya olarak Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı.