12 yaşındaki çocuk doğumda öldü

Aşiret geleneklerinin toplumsal hayata hakimiyetiyle çocuk yaşta evliliklerin yaygın olduğu Yemen'de, 12 yaşındaki bir çocuk doğum yapmaya çalışırken öldü.

12 yaşındaki çocuk doğumda öldü
 

Yerel insan hakları ö ; rgü ; tü ; Siyac ' ın aç ; ıklamasına gö ; re , başkent Sana ' nın 223 kilometre batısındaki Hudayda vilayetindeki el Zehra bö ; lge hastanesinde 3 gü ; n boyunca doğum yapmaya ç ; alışan 12 yaşındaki Fevziye Abdullah Yusuf , ö ; lü ; doğum sırasında şiddetli kanamadan hayatını kaybetti .

En yoksul Arap ü ; lkesi olan Yemen ' de ç ; ocuk haklarının geliştirilmesi iç ; in ç ; alışan ö ; rgü ; t , Fevziye ' nin , babası tarafından , Suudi Arabistan ' da ç ; iftç ; ilik yapan 24 yaşındaki biriyle evlendirildiğinde sadece 11 yaşında olduğunu belirtti . İnsan hakları ö ; rgü ; tü ; , her yıl ne kadar ç ; ocuk yaşta evlilik yapıldığı konusunda sağlıklı istatistik veri olmadığından yakınırken , Sosyal İşler Bakanlığı ' nın son raporuna gö ; re ü ; lkedeki kızların 4 ' te biri 15 yaşından ö ; nce evlendiriliyor .

Yemen ' de ç ; ocuk gelinler sorunu ö ; zellikle 2 yıl ö ; nce , 8 yaşındaki bir kız ç ; ocuğunun 30 yaşındaki bir adamla evlendirilmesi ü ; zerine mahkemeye boşanmak iç ; in başvurmasıyla uluslararası gü ; ndeme gelmişti . Ç ; ocuğun en sonunda davayı kazanmasının ardından bazı milletvekilleri de bu uygulamanın ö ; nü ; nü ; kesmek iç ; in ç ; alışmalar yü ; rü ; tmü ; ştü ; . Parlamentodan şubat ayında evlenme yaşının en az 17 olması gerektiği yö ; nü ; nde bir yasa geç ; erken , bazı milletvekilleri ise hala , ' İslama karşı ' diye nitelediği bu yasayı değiştirmek iç ; in uğraşıyor . Yasa devlet başkanının onayından ö ; nce bu milletvekillerinin girişimiyle yeniden değerlendirilmek ü ; zere parlamento anayasa komisyonuna geri gö ; nderildi .

Yemen ' deki kadar yaygın olmasa da ç ; ocuk yaşta evliliklerin petrol zengini Arap ü ; lkesi Suudi Arabistan ' da da bulunduğu belirtiliyor .