Hafıza durumunuz klavyenizle ölçülebilir

Uzmanlara göre klavye kullanış biçimi erken bunamanın belirtileri arasında olabilir.

Hafıza durumunuz klavyenizle ölçülebilir
 

Amerikan Maryland Ü ; niversitesi ' nden Lisa Vizer ve takım arkadaşlarına gö ; re ; bireysel klavye kullanım değişikliklerini gö ; steren yazılımlar sayesinde , yaşa bağlı bunama ve hafıza problemleri teşhis edilebilir .

Araştırmacılar , yaşanması muhtemel bir bilişsel rahatsızlığın ya da hafıza sorununun erken belirlenmesi ile tedaviye zamanında başlayarak hastalığın ilerlemesi engellenebilir .

Nasıl yapılabilir?

Araştırma ekibi kişilerin yazma ritminin belirgin ve zaman iç ; erisinde yerleşen bir yapıya sahip olduğunu biliyor . Ancak geç ; ici stres zamanlarında yazma şeklimiz değişebilir . Ekip , fiziksel ya da bilişsel bir duruma bağlı zihinsel stresin teşhis edilebilir olup olmadığını da araştırıyor .

Araştırma ç ; erç ; evesinde 12 yıllık klavye tecrü ; besi olan 24 gö ; nü ; llü ; ye , istedikleri bir konuda e-mail yazmaları gibi bir dizi klavye egzersizin ardından onları fiziksel ve zihinsel stres altına sokacak gö ; revler verildi .

Gö ; nü ; llü ; ler bu gö ; revlerin ardından tekrar klavye testine tabi tutuldu ve kelime uzunluklarını , kelime kullanımı gibi bilgileri iç ; eren ö ; nceki verilerle yeniler karşılaştırıldı .

Araştırma sonucunda ; zihinsel stresin yazım hızı ve ö ; zelliklerini , fiziksel stresin ise kullanılan kelimeleri ve kullanım şekillerini etkilediği gö ; rü ; ldü ; .

Ö ; rneğin ; zihinsel olarak baskı altında kalan bireyler daha fazla &ldquo ; Caps Lock&rdquo ; ve daha az &ldquo ; backspace&rdquo ; tuşunu kullandılar . Lisa Vizer , eğer veriler kullanıcının yazım şeklinde uzun sü ; reli bir değişimi işaret ediyorsa bireylerin en kısa zamanda bir doktora gö ; rü ; nmesi gerektiğini belirtiyor .

Sonuç ; lar ve bunama ile klavye kullanımı arasındaki bağ henü ; z kesinlik kazanmamış olsa da , hastalıklar ve gü ; nlü ; k hayatın rutinlerindeki değişiklikler arasında bö ; yle ilişkiler ö ; ne sü ; rü ; lmesi bile , ileriki yıllarda ç ; oğu hastalığın erken teşhisini kolaylaştıracak ve tedavi edilebilirliğini artıracaktır .