Faturasını geçiktirene yüzde 79 faiz!!!

Enflasyon yüzde 5’e geriledi ama aidat, su, elektrik, telefon ve gaz faturaları geciktiğinde çok ağır faiz yükü biniyor.

Faturasını geçiktirene yüzde 79 faiz!!!
 

Temmuz ayında enflasyon yıllık yü ; zde 5 . 39 ' a inerek , 1970 ' ten bu yana en dü ; şü ; k seviyeye geriledi . Merkez Bankası borç ; lanma faiz oranı yıllık yü ; zde 7 . 75 ' lere dü ; ştü ; , konut faizlerinde yü ; zde 1 ' lerin altı telaffuz edilmeye başlandı . İşte adeta her gü ; n yeni bir faiz indirim haberi gelirken , Tü ; rk halkının aylık sabit ö ; demeleri bundan bir tü ; rlü ; nasibini alamıyor . Faturalara uygulanan gecikmefaizleri o denli yü ; ksek ki , bir aylık aksatma neredeyse bir yıllık enflasyon bedeline denk dü ; şü ; yor . Yıllık bileşik faiz uygulandığında ise gecikme bedeli faizi tü ; keticinin karşısına
yü ; zde 26 ile yü ; zde 80 ' lere varan oranlarda ç ; ıkıyor .

EN YÜ ; KSEĞİ AİDAT

Her ailenin aylık dü ; zenli ö ; demeleri arasında elektrik , su , telefon , cep telefonu
doğalgaz , son dö ; nemde birç ; ok aile iç ; in de ADSL eklendi . Doğal olarak faturaların ö ; demesinde gecikme olması halinde bir faiz uygulanıyor . Ancak bu faizler ne enflasyona , ne de Merkez Bankası ' nın aç ; ıkladığı faiz oranlarına uzaktan yakından yanaşmıyor . Ö ; rneğin sufaturasını ö ; demeyen biri aylık yü ; zde 2 faiz ö ; demek zorunda . Bunun yıllık bileşiği yü ; zde 26 . Ü ; stelik bu en insaflı rakam . Cep telefonunda bu rakam yü ; zde 4 , ev telefonunda ise yü ; zde 4 . 5 . Bu da cep telefonunda yıllık bileşik faizin yü ; zde 60 , ev telefonunda ve ADSL ise yü ; zde 69 faiz ile karşı karşıya kalması anlamına geliyor . Hanelerin ü ; zerindeki en bü ; yü ; k yü ; kü ; ise aidatlar ü ; zerindeki gecikme faizi oluşturuyor . Konutlardan alınan aylık aidatlarda gecikme faizi oranı yü ; zde 5 seviyesinde bulunuyor . Bu da yıllık yü ; zde 79 ' luk bir oran demek . Sö ; z konusu rakamların fahiş olduğunu ifade eden tü ; ketici dernekleri ise harekete geç ; meye
hazırlanıyor . Gecikme faizlerinin oluşan yeni duruma gö ; re yeniden dü ; zenlenmesi gerektiğini ifade eden yetkililer , bu yö ; nde ç ; alışma başlatılmasını talep ediyor . Ekonomik kriz nedeniyle faturalarını ö ; demekte zorlananların sayısının arttığına dikkat ç ; ekilirken , kamusal hizmet , vergi , kredi kartı , aidat gibi ö ; demeler iç ; in uygulanan gecikme faizlerinin bir an ö ; nce yıllık enflasyon rakamlarına daha yakın seviyelere ç ; ekilmesi isteniyor . Burada da en bü ; yü ; k gö ; rev hü ; kü ; mete dü ; şü ; yor . Ç ; ü ; nkü ; bu faiz oranlarının bazılarında dü ; şü ; ş iç ; in Bakanlar Kurulu kararı , hatta bazılarında yasal dü ; zenleme gerekiyor .

' GECİKME FAİZLERİ BİR AN Ö ; NCE YENİDEN DÜ ; ZENLENSİN '

Tü ; keticiler Birliği Onursal Başkanı Av . M . Bü ; lent Deniz , kamusal hizmet bedellerine uygulanan gecikme faiz oranlarının yeniden belirlenerek dü ; şü ; rü ; lmesini istedi . Deniz , yaptığı aç ; ıklamada , &ldquo ; Yıllık enflasyon oranının ç ; ok ü ; zerindeki olan gecikme faiz oranları makul seviyeye ç ; ekilmelidir&rdquo ; dedi . Deniz , gerç ; ekleşen yıllık enflasyon rakamları ile firmaların alacaklarına uyguladıkları aylık gecikme faiz oranları arasında bü ; yü ; k bir uç ; urum bulunduğunu ifade ederek , &ldquo ; Gerç ; ekleşen yıllık enflasyona yakın bir oranda , aylık gecikme faizinin tü ; keticiden alınması , ekonominin gerç ; ekleri ve insafla bağdaşmamaktadır&rdquo ; değerlendirmesinde bulundu .