Kanunda yazılı değilse ceza verilemez

Elazığ'da 17 Ağustos 2009 günü bir subayın, nöbette uyuyan askerin eline ceza için verdiği pimi çekilmiş bombanın dört askerin şehit olmasına sebep olduğu iddiasının yankıları sürüyor. Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, kanunda yazılı olmayan bir cezanın verilemeyeceğini vurguladı.

Kanunda yazılı değilse ceza verilemez
 

Tanrıverdi , disiplin amirinin ceza verme yetki ve selayetlerinin belli olduğunu da sö ; yledi . Bu olayın Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ' nde kaza sonucu şehit olan askerlerin ö ; lü ; mleriyle ilgili insanların akıllarına şü ; phe getirebileceğine dikkat ç ; eken Tanrıverdi , toplumdaki gü ; venirliliğin ç ; ok ö ; nemli olduğunu belirterek olayı , olduğu şekliyle nakletmenin silahlı kuvvetlerin ü ; st kademesi iç ; in ö ; nemli bir mesele olduğunu ifade etti .
Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi , Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı değerlendirmede , bu tü ; r bir kazaya ç ; anak aç ; acak cezanın verilmesinin ne Disiplin Mahkemeleri Kanunu ' na ne de disiplin amirinin ceza verme yetki ve selayetlerine girmediğini vurguladı . ' Buna bir eğitim derseniz , bunun bir nezaret altında olması gerekirdi ' diyen Tanrıverdi , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; : ' Dolayısıyla yetkilerini aşmış bir kişinin davranışı olarak değerlendirmek lazım . Yasal işlemin başlatılması doğru . Bu tü ; r fevri yanlış hareket yapan kişiler bulunur ve mutlaka askeri yargı tarafından yargılanır . Doğru bir iş değil tabii . Neticesi itibariyle de zaten doğru bulmak mü ; mkü ; n değil . Yasada olmayan veya yetkisi dışında ceza vermek , kendisini cezaya gö ; tü ; rü ; r . 4 cana mal olmak , bü ; yü ; k bir hata . '


' GÜ ; VENİRLİLİK Ç ; OK Ö ; NEMLİ '

' Genelkurmay Başkanlığı ' nın hayatını kaybeden bazı askerler iç ; in ' Başı taşa ç ; arptı , operasyon sırasında uç ; urumdan dü ; ştü ; , yıldırım ç ; arptı ' şeklindeki sebepleri gö ; stermesi , Elazığ ' daki olaydan sonra insanların akıllarına bir şü ; phe getirmez mi? ' yö ; nü ; ndeki bir soruya ise Tanrıverdi , ' Getirir , ama mutlaka perde arkasında yine yasal işlem başlatılmış demektir . Bu askerle beraber diğer şehit olmuş askerlerin aileleri iç ; in yasal olarak tazminat hakları doğar . Ama belki o bakımdan ' ihtiyatlı ' olmuş diye , bö ; yle bir aç ; ık kapı bırakmak gerekiyor . Bazen durum tam aydınlatılmadığı iç ; in veya vefat eden askerlerin hukuki haklarının korunması iç ; in bö ; yle aç ; ıklama yapılmış olması kabul edilebilir . Ama toplumdaki gü ; venirlilik ç ; ok ö ; nemli . Olayı , olduğu şekliyle nakletmek tabi ki silahlı kuvvetlerin , ö ; zellikle ü ; st kademesi iç ; in ö ; nemli bir mesele olsa gerek ' diye cevap verdi .

Askerliğin eğitimiyle , bü ; tü ; n faaliyetleriyle normal diğer faaliyet alanlarına nazaran daha fazla risk iç ; eren meslek veya hizmet olduğunu hatırlatan Tanrıverdi , dolayısıyla bazen eğitim sırasında bu tü ; r beklenmedik , istenmeyen kazaların cereyan edebileceğini savundu .

Bö ; yle bir kaza oluncaya kadar bu kişinin sorumsuzluk hareketlerinin bir yerde engellenmesi , bilinmesi gerektiğinin altını ç ; izen Tanrıverdi , ' Genç ; bir subay , dolayısıyla amirleri tarafından da kontrol ve nezaret altında tutulması gerekirdi . Bö ; yle bir olaya sebebiyet verebilecek bir yapıya sahip olduğunun anlaşılması durumunda , amirleri tarafından uyarılması gerekirdi . Dolayısıyla o zaman bu tü ; r girişimleri , idari olarak da engelleme imkanları aranmalı , daha iyi kontrol edilmeli . Ayrıca mutlaka hukuk ü ; stü ; n tutulmalı , hukuk dışı ceza verenler hakkında mutlaka amirleri tarafından onlara da işlem yapılmalı . Hukuk ç ; izgisinde kalmak gerekir . Mü ; nferit bir olay da olsa , benzeri olaylara sebebiyet vermeyecek şekilde genç ; subay ve astsubayların hukuk ç ; izgisine ç ; ekilmesi iç ; in amirlere bü ; yü ; k gö ; rev dü ; şer . ' şeklinde konuştu .


' Ç ; UKURCA ' DAKİ OLAY , AMİRLERİN İLGİSİZLİĞİ '

7 Mayıs 2009 tarihinde Hakkâ ; ri ' nin Ç ; ukurca ilç ; esi kırsalında askeri aracın geç ; işi sırasında patlayan ve altı askerin şehit olduğu mayınları , askerin kendisinin dö ; şediği yö ; nü ; ndeki iddiaları da değerlendiren Tanrıverdi , şö ; yle konuştu : ' Gü ; venlik aç ; ısından birlik kendi ç ; evresine veya bir kısım tehlikenin geleceği yerlere mayın dö ; şeyebilir ama işaretlenmesi lazım . Birlikte o istikamette gö ; rev yapan personelin bilgilendirmesi lazım . Tabi yine amirlerin biraz ilgisizliği var diye değerlendirmek gerekiyor . Eğer kendi birliğinin personeli , o birliğin dö ; şediği mayınlardan haberdar değil , o bö ; lgeyi bilmiyorsa ; tanıtılması , gö ; sterilmesi gerekiyor . Yine amirlerde bir hata olduğu anlaşılıyor . O bö ; lgeyi askerlerine tanıtmaması aç ; ısından . '