'Annene tecavüz ederiz' işkencesi

2004 yılında ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) tarafından hazırlanan ancak eski ABD Başkanı George Bush'un terörle savaşına zarar vereceği çekincesiyle o dönem sansürlenen işkence raporunun dün yayımlanan tam metnindeki detayları konuşuyor.

'Annene tecavüz ederiz' işkencesi
 

Raporda dü ; nya medyasına geç ; en hafta yayımlanmasından ö ; nce sızan ' Terö ; r şü ; phelilerine matkap ve tabanca ile işkence yapıldı ' şeklindeki işkencenin ö ; tesinde insanın kanını donduran başka detaylarda bulunuyor . En ü ; rpertici olanı ise terö ; r şü ; phelilerinin konuşturulması ç ; abaları sırasında ' Bildiklerini sö ; ylemezsen akrabalarını ö ; ldü ; rü ; r veya anneni buraya getirir gö ; zlerinin ö ; nü ; nde tecavü ; z ederiz ' diye tehdit ediyorlar .

SUYLA İŞKENCE

Obama ' nın sorgu ve gö ; zaltılarda şeffaflık kararı kapsamında Adalet Bakanı ' na aç ; ıklattığı raporda 4 yıl boyunca gö ; zaltında tutulan Abdulrahim el Nasrihi ' ye ' Konuşmayı reddedersen annene gö ; zlerinin ö ; nü ; nde tecavü ; z ederiz ' denildiği belirtiliyor . Bir diğer terö ; r şü ; phelisi mahkû ; m Halid Seyh Muhammed ' e de ' ABD yeni bir saldırıya uğrarsa ç ; ocuklarını ve seni ö ; ldü ; rü ; rü ; z ' denildiği kaydedildi . Her iki mahkû ; mun da 2007 yılında yasaklanan mahkû ; mu tahtalara bağlamak ve kafasını suya sokarak boğulma hissini yaşatan ' waterboarding ' işkence yö ; ntemine de tabi tutulduğu belirtiliyor .

BAKANIN YALANI!

Ayrıca geç ; en yıl ABD Kongresi ' nde waterboarding yö ; netimi ile ilgili kendisine yö ; neltilen bir soruya ' Ben yalnızca 3 kez uygulandığını biliyorum ' cevabını veren Bush dö ; neminin Adalet Bakanı John Ashcroft ' un 117 kez mahkû ; mlara yapılan bu işkencelerden her defasında bilgilendirildiği de metinde yer alıyor . Amerikan Sivil Haklar Ö ; rgü ; tü ; direktö ; rü ; Jameel Jaffer raporla ilgili yaptığı yorumunda ' Bu ABD yasalarının ihlali demektir . Kararın sorumluları yargılanmalıdır ' diye konuştu . Nitekim ABD siyasi ç ; evreleri işkence yö ; ntemleri ile ilgili aç ; ıklanması beklenen 12 ayrı raporun daha bulunmasının sorumlulara yargı yolunu aç ; acağı dü ; şü ; ncesini taşıyor .