Halı ve araçlar için yağmur suyu

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde bir halı yıkama ve oto kuaförü, doğal kaynak sularının israfını önlemek için işyerinde yağmur suyu kullanıyor.

Halı ve araçlar için  yağmur suyu
 

Akyazı ' da ' Mevlana Halı Yıkama ve Oto Kuafö ; rü ; ' nü ; n işletmeciliğini yapan Murat Azizoğlu , işyerinde şebeke suyu yerine yağmur suyu kullanıyor . 500 metrekarelik kapalı alanın ç ; atı yağmur suyu oluklarını 2 tonluk bir tankere bağlayan Azizoğlu , burada depoladığı yağmur suyunu halı ve oto yıkamada kullanıyor . Azizoğlu , yağmur suyundan şebeke suyuna gö ; re ç ; ok daha fazla verim aldığını sö ; ylü ; yor .

Azizoğlu , Cihan muhabirine yaptığı aç ; ıklamada , kü ; resel ısınma ve doğal kaynak sularının israfı dü ; şü ; ncesinin verdiği rahatsızlıktan dolayı yağmur suyunu değerlendirdiğini sö ; yledi . Yağmur suyunu kullanarak hem sudan , hem de su parasından tasarruf elde ettiğini kaydeden Azizoğlu , ' Ö ; nce bir ç ; izim yaptım . Yaklaşık 500 metrekare kapalı alanın ç ; atı yağmur suyu inişlerinin oluklarını 2 tonluk bir tankere topladım . Toplanan yağmur suyunu dinlendirdikten sonra kireç ; siz klorsuz saf su haline getiriyorum . Su filtresi ile de sü ; zerek kullanım suyu haline getirebiliyoruz ' diye konuştu .

Yağmur suyunu toplamanın kendisine 500 TL ' ye mal olduğunu anlatan Azizoğlu , yağmur suyunun şebeke suyuna gö ; re ç ; ok daha faydalı olduğunu ifade etti . Yağmur suyundan mü ; şterilerinin ç ; ok memnun olduğunu kaydeden Azizoğlu , şunları sö ; yledi , ' Yağmur suyu kimyasal bileşenler iç ; ermediğinden yıkanan araç ; ların cam ve kaportasında kireç ; ve klor lekeleri bırakmıyor . Mü ; şterilerimiz bundan ç ; ok memnun . Mü ; şterilerimize yıkamada kullandığımız suyun yağmur suyu olduğunu sö ; ylediğimizde şaşırıyorlar . Tasarruf yaptığımızdan ve en ö ; nemlisi ç ; evre bilincini insanlara bu şekilde gö ; sterdiğimizden dolayı olumlu yorumlar alıyoruz . Klorsuz ve kireç ; siz yağmur suyunu her tü ; rlü ; kullanım alanında kullanmak mü ; mkü ; n , ö ; rneğin bahç ; e ve tarla sulaması , inşaat işleri , endü ; striyel havuzlarda yaz aylarında belediyelerin park bahç ; e sulamalarında . '

Projeye başladıktan sonra 3 ay iç ; inde 50 ton yağmur suyu topladıklarını anlatan Azizoğlu , ' Bulunduğumuz bö ; lge yağış bakımından oldukç ; a bereketli . 3 ay iç ; erisinde yaklaşık 50 ton su topladık . 2 tonluk tank kullanımımıza bağlı olmakla birlikte bize 2 gü ; n kolaylıkla yetiyor ' dedi .

Yağmur suyu depolamanın su kullanımı olan alanlarda yaygınlaştırılmasının su kaynaklarının korunmasına ö ; nemli katkı sağlayacağını belirten Azizoğlu , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; , ' Tü ; m kapalı alanı olan fabrika ve tesisler ç ; atılarındaki yağmur sularını kü ; ç ; ü ; k bir maliyetle toplamaları mü ; mkü ; n . Bu yolla ö ; nemli tasarruflar sağlayabilirler . Kurak bir memleket olmamak adına yağmur suyunu toplayalım . Doğal kaynak sularını koruyarak ekosisteme bü ; yü ; k oranda destek olalım . '

( CİHAN )