CHP'li Yerlikaya'dan açılıma tam destek

CHP eski MYK üyesi ve Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya, demokratik açılımı tarihi bir fırsat olarak nitelendirirken, bu sürece karşı çıkanların tarih önünde hesap vereceklerini söyledi.

CHP'li Yerlikaya'dan açılıma tam destek
 

Tü ; m partilerin siyasi mü ; lahazalardan kurtularak meseleyi ele alması gerektiğine işaret eden Yerlikaya , ' Yakalanan bu tablonun iyi niyetle ele alınması gerektiğine inanıyorum . Tü ; m partilerin de bu yaklaşım iç ; inde olaya el atması lazım ' dedi .

CİHAN ' a konuşan Yerlikaya , Tü ; rkiye ' de bazı marjinal kesimler hariç ; hemen herkesin destek verdiği demokratik aç ; ılım sü ; recine karşı ç ; ıkmanın doğru olmadığını sö ; yledi . Aç ; ılımı , Tü ; rkiye ' de barış ve huzurun hakim olması iç ; in yeni bir dö ; nemin başlangıcı olarak gö ; ren Yerlikaya , ' Hü ; kü ; met ç ; ok ö ; nemli bir adım attı . Bu meselenin ç ; ö ; zü ; mü ; konusunda bir aç ; ılım başlattı . İyi niyetle başlattığını dü ; şü ; nü ; yorum . Hü ; kü ; meti bu konuda eleştirmiyorum . Ç ; ok doğru bir ardım olarak değerlendiriyorum . Ç ; ü ; nkü ; bu olayın artık ç ; ö ; zü ; lmesi lazımdı . Ü ; lkemizde ç ; ok acı tablolara yol aç ; tı ' diye konuştu .
Yerlikaya , Kü ; rt sorununun , dışarıdan bakılarak atılan nutuklarla anlaşılamayacağını sö ; yledi . Bu sorunu bizzat yaşayanlar başka , bir de kenardan seyrederek değerlendirmenin başka olduğunu ifade eden Yerlikaya , ' Ben 30 yıldır bu işin iç ; inde olan biriyim . Zaman zaman polislerimiz , askerlerimiz şehit oldu , bazen dağdaki insanlar ö ; ldü ; . Derin devlet bu terö ; rü ; bahane ederek yaşattığı derin acı tablolar bö ; lge insanını mağdur etti . Bö ; yle bir aç ; ılım başlatılmasını ç ; ok olumlu buluyorum . Bunu kenardan seyredenler gerç ; ek anlamda anlayamaz . Siyasi bir parti dili ile konuşarak değil bir vatandaş olarak bu gayretin sonuna kadar arkasındayım . Bu bir devlet politikası . Asker de iyi niyetli olarak yaklaşıyor ' diye konuştu .

CHP , AÇ ; ILIMA KARŞI DEĞİL , YÖ ; NTEME İÇ ; ERLEMİŞ
Yerlikaya , CHP ' nin aslında bu sü ; rece karşı olmadığını savundu . İşin ö ; zü ; ne bir itirazlarının olmadığını , ortada hazır bir proje olmadığı iç ; in CHP lideri Baykal ' ın eleştirdiğini sö ; yleyen Yerlikaya , ' Ortada hazır bir proje olmadığı iç ; in sayın Baykal , projeyi eleştiriyor . CHP , daha ö ; nce raporlar hazırladı . Farklı dillerin ö ; ğretilmesi , konuşulması gibi konularda bir yasa tasarısı verdik 1989 yılında . DGM ' lik olduk . Biz hiç ; bir zaman bu işin dışında olmadık . ' ifadesini kullandı .
Yerlikaya , Başbakan Erdoğan ile Baykal ' ın mutlaka bir araya gelmesi gerektiğini de sö ; yledi . Bu gö ; rü ; şmenin , toplumu bü ; yü ; k ö ; lç ; ü ; de rahatlatacağını belirten CHP ' li Yerlikaya , şö ; yle konuştu : ' Başbakan ' ın CHP ' yi ziyaret etmesi lazım . Ne demek istediğimizi aktarmak , gö ; rü ; ş alış verişinde bulunmak iç ; in bir araya gelinmeli . Bu durum kamuoyunu da rahatlatır . DTP Genel Başkanı ile gö ; rü ; şü ; yor ama Baykal ile gö ; rü ; şmü ; yor . Yö ; ntem olarak yanlış buluyorum . Sanki CHP istemiyormuş gibi bir hava yaratıldı . CHP ' de kapılar kapalı değil . Bö ; yle bir randevu karşılıksız kalmayacaktır . '

' DEMOKRASİ BÖ ; LÜ ; NME DEĞİL , BÜ ; TÜ ; NLEŞME GETİRİR '
Yerlikaya , demokratik aç ; ılım ile ü ; lkenin bö ; lü ; neceği yö ; nü ; ndeki değerlendirmelere ise katılmadığını sö ; yledi . ' Eğer bu olayı herkes siyasi dü ; şü ; nce ve mü ; lahazalar dışında tutarsa ben bu olayın rahatlıkla ç ; ö ; zü ; leceğine inanıyorum ' diyen Yerlikaya , bunun seç ; im malzemesi olarak gö ; rü ; lmesi halinde geç ; mişteki girişimlerden farklı olmayacağını , kan ve gö ; zyaşı dö ; kü ; lmeye devam edileceğine dikkat ç ; ekti .
Tü ; rkiye ' de artık kimsenin farklı bir devlet peşinde olmadığı gö ; rü ; şü ; nü ; dile getiren Yerlikaya , şö ; yle devam etti : ' Sorun ü ; niter yapı iç ; inde ç ; ö ; zü ; lü ; rse hiç ; bir sorun yaşanmaz . Bu yapı iç ; inde ele alınması lazım . Ayrılıkç ; ı taleplerde bulunulmaması gerekiyor . Zaten kimse de bunu istemiyor . DTP bile bu noktaya geldi . Bu sevindirici . Ç ; ö ; zü ; me destek olacağını dü ; şü ; nü ; yorum . Tü ; rkiye parç ; alanacak değildir . Kü ; rtler de istemiyor . Farklı kü ; ltü ; rlerimiz , dillerimiz var . Demokrasinin zenginleştirilmesi ile bu ç ; ö ; zü ; lü ; r . Yoksa bazı kalıplara sokarsanız altından kalkamazsınız . Ç ; ü ; nkü ; , bu , sıradan bir olay değil . Farklılıklarımızı , zenginliklerimiz yapma boyutunda değerlendirmemiz lazım . Herkesin birbirinin kimliklerine saygılı olması gerekir . Bu olayın ç ; ö ; zü ; lmesini kim istemez ki ? Bu acıyı hep iç ; imizde yaşadık . Hepimiz ağladık , anneler gö ; zyaşı dö ; ktü ; . Bu nedenle bu tablonun iyi niyetle ele alınması gerektiğini inanıyorum . Tü ; m partilerin de bu yaklaşım iç ; inde olaya el atması lazım . '

MHP ' NİN TAVRINA ELEŞTİRİ

Yerlikaya , MHP ' nin aç ; ılım konusundaki tutumunu da eleştirdi . Vatanı , milletini seven hiç ; kimsenin bu projeye karşı ç ; ıkamayacağına işaret eden Yerlikaya , şunları sö ; yledi : ' MHP zaten bö ; yle bir politika yaparak ayakta durmaya ç ; alışıyor . Onun iç ; in sö ; ylediklerini zaten fazla gö ; rmü ; yorum . Ç ; ü ; nkü ; bu sü ; rece karşı tepki koymadıkları takdirde kendi tabanlarından bü ; yü ; k tepki alacaklardır . Bir kere ü ; lkede vatanını milletini seven herkesin bu sü ; recin , kan ve gö ; z yaşının sona ulaşmasında fayda olduğunu anlaması lazım . Tü ; rk ve Kü ; rt milliyetç ; ileri bu ortamın devamından yana olabilirler . Ama toplum artık barış ve huzur istiyor . Buna kaşı ç ; ıkanlar tarih ö ; nü ; nde bunun hesabını vereceklerdir . '
( CİHAN )