Chicago'da Türk festivali

3. Chicago Türk Dünyası Festivali; Türkiye, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Makedonya ve Özbekistan'ın katılımıyla Chicago'nın en gözde mekânlarından Navy Pier'de gerçekleştirildi.

Chicago'da Türk festivali
 

Chicago Tü ; rk Amerikan Derneği ( TASC ) , Niagara Kü ; ltü ; rlerarası Diyalog Vakfı ve Chicago Tü ; rk Amerikan Ticaret Odası ' nın organize ettiği festival , uzun sü ; ren ve bü ; tü ; n Chicagolu Tü ; rklerin seferber olduğu yorucu bir ç ; alışmanın ü ; rü ; nü ; olarak dü ; zenlendi . Chicago civarında yaşayan Tü ; rk , Azeri , Ö ; zbek , Kazak , Tü ; rkmen , Boşnak , Makedon ve Ahıska Tü ; rkleri bu festival iç ; in birlikte ç ; alıştı .
15&ndash ; 16 Ağustos ' ta dü ; zenlenen festivalin aç ; ılışını Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergü ; n ' le birlikte festivalin organizasyonuna katılan , Chicago ' daki Tü ; rk , Balkan ve Ortaasya derneklerinin temsilcileri yaptı . Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergü ; n aç ; ılış konuşmasında seyircilere ' Bugü ; n ü ; ç ; ü ; ncü ; sü ; nü ; yaşadığımız Tü ; rk dü ; nyası festivalinin ABD ' de de , Chicago ' da toplumsal hayata nasıl bir renk kattığını ve toplumlar arası kaynaşmayı , dayanışmayı , işbirliğini nasıl ortaya koyduğunu , bir kere daha sevinerek gö ; rü ; yoruz . Dostluğu , kardeşliği ve bü ; tü ; n farklılıklarıyla huzur iç ; erisinde bir arada yaşamayı , bunun en ö ; nemli gö ; stergesi olan bu festivalleri burada başlatanları , organize edenleri ve siz katılımcıları tekrar kutluyorum ' dedi .
Tü ; rkiye ' den Malatya , Diyarbakır , Mardin , İstanbul , Konya , Bilecik , Giresun illerinin tanıtım stantları aç ; tığı festivale , birç ; ok milletvekili , vali ve belediye başkanı da katıldı . Illinois eyalet temsilcilerinin ve belediye başkanlarının ilgi gö ; sterdiği festival tam bir kü ; ltü ; r karmasına dö ; nü ; ştü ; .
Festivalde Malatya ' nın kayısısı , Giresun ' un fındığı da Amerikalıların beğenisine sunuldu . Chicago ' lu Tü ; rk hanımların evlerinde hazırladığı sarma , dolma , mantı , hamur işi , tatlı , gö ; zleme stantlarının ö ; nü ; nde farklı lezzetler arayan Amerikalılar uzun kuyruklar oluşturdu . Tü ; rk dö ; neri ve tantuni de Amerikalıların beğenisini kazandı . Festivalde Mardin ' den gü ; mü ; ş telkari ve bakır işç ; iliği , Erzurum ' un Oltu , Eskişehir ' in Lü ; le taşı da tanıtıldı . Hediyelik eşyalar satıldı .
Eyü ; p belediyesi mehter takımı festivalin en bü ; yü ; k ilgi gö ; ren grubuydu . Mehter iki gü ; n boyunca yaptığı konserlerle Chicagoluların ilgi odağı oldu . Zaman zaman Amerikalıların da mehterin coşkusuna katıldığı gö ; zlendi .
Bilecik Valiliği tarafından sponsor olunan Osmanlı ç ; adırı ve Kırgız ç ; adırı ise festival hatırası ç ; ektirmek isteyenlerin mekanıydı .
Tü ; rkiye ' nin tanıtımı iç ; in bü ; yü ; k bir rol ü ; stlenen Tü ; rk Dü ; nyası Festivali sü ; recince Chicago ' nun en gö ; zde mekanı Navy Pier ' de Tü ; rk ve Tü ; rki cumhuriyetlerin bayrakları dalgalandı . Tü ; rk ve ABD medyası da festivale bü ; yü ; k ilgi gö ; sterdi . ABD ' de yaşayan Tü ; rk Dü ; nyası kö ; kenlileri buluşturma ve zengin kü ; ltü ; rlerini Amerikalılara tanıtmayı amaç ; layan Chicago Tü ; rk Dü ; nyası festivalinde her ü ; lke kendi standında kü ; ltü ; rü ; nü ; tanıttı . Kırgız , Kazak , Ö ; zbek , Boşnak ve Makedonlar farklı ritimleri ve folklor oyunları ile izleyicilere keyifli anlar yaşattılar .
Festivalin merakla beklenen anı ise Sema gö ; sterisi ve tasavvuf musikisi konseriydi . Konya ' dan gelen sema ve tasavvuf musikisi ekibinin konseri kü ; ltü ; r meraklısı Amerikalılarla doldu taştı . Birç ; ok dinleyici konseri ayakta dahi olsa izlemeyi tercih etti .
On binlerce insanın ilgi gö ; sterdiği Chicago Tü ; rk Festivaline ilgi , ekonomik krize rağmen ö ; nceki yılların iki-ü ; ç ; katıydı .