Obama'nın teşvik paketlerini yararsız buldular

Göreve gelmesinin üzerinden 6 ay geçen ABD Başkanı Barack Obama, ekonomiyi canlandırmak için bugüne kadar 787 milyar dolarlık teşvik paketine imza attı. Bu devasa pakete rağmen hâlâ belirgin bir canlılığın yaşanmadığı ekonomik hayat, Amerikalıları umutsuzluğa itmeye devam ediyor.

 

USA Today gazetesi ve Gallup Araştırma şirketi tarafından yapılan ankete gö ; re Amerikalıların yü ; zde 57 ' si teşvik paketlerinin ekonomiyi olumlu yö ; nde etkilemediğini hatta ticari hayat ü ; zerinde de kö ; tü ; bir etki bıraktığını dü ; şü ; nü ; yor . Yine ankete katılanların yü ; zde 60 ' ı yapılan teşviklerin ekonomik hayata ileriki yıllar iç ; in bile yardım etmeyeceği kanısında . Ç ; alışmaya katılanların yü ; zde 18 ' i de hü ; kü ; metin verdiği desteklerin şahsi ekonomik durumlarına hiç ; bir şekilde yardım etmediğini ifade ediyor .

6 ile 9 Ağustos tarihleri arasında bin 10 kişiyle yapılan anketin yanılma payı ise yü ; zde 4 . Değişik sorularla hü ; kü ; met tarafından oluşturulan teşvik paketlerinin piyasa ü ; zerindeki etkisini araştıran ç ; alışmada hü ; kü ; metin farklı sektö ; rlere verdiği desteğin oranının ç ; ok olduğunu dü ; şü ; nenler de var . Ankete katılanların yü ; zde 51 ' i , hü ; kü ; metin 787 milyar dolardan daha az para harcaması gerektiğini dü ; şü ; nü ; yor . Katılımcıların yü ; zde 31 ' i ise harcanan paranın yeterli olduğunu kanısında . Soruları cevaplayanların yü ; zde 50 ' si de teşviklere harcanan para hakkında endişeli olduklarını ifade ediyor .

Bugü ; ne kadar verilen teşviklerin 288 milyar dolarını vergi kesintileri , 499 milyar dolarını ise yeni harcamalar oluşturdu . Obama ' nın işbaşına geldiği gü ; nden bu yana milyarlarca dolar dağıtılmasına rağmen 2 , 2 milyon Amerikalı işsiz kaldı . Ekonomistlerin bü ; yü ; k bir kısmı devlet tarafından verilen teşviklerin olmaması halinde krizin daha kö ; tü ; sonuç ; lar doğuracağına inanıyor . ( CİHAN )