İZTO üyelerine Bank Asya'dan kredi

Bank Asya ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) arasında kredi protokolü imzalandı. Protokole göre İZTO üyeleri, cazip koşullarda 250 bin TL'ye kadar krediyi 3 günde alabilecek.

İZTO üyelerine Bank Asya'dan kredi
 

Bank Asya Genel Mü ; dü ; rü ; Ü ; nal Kabaca , ekonomik kriz dö ; neminde dahi kredi musluğunu kesmediklerini sö ; yledi . Son dö ; nemde takibe uğrayan kredi oranlarında gerileme eğilimine girildiğini belirten Ü ; nal Kabaca , Bank Asya ' da mevduatın krediye dö ; nü ; şü ; m oranının yü ; zde 100 ' ler seviyesinde olduğunu , İzmir ' de ise nakit kullandırılan kredilerin , mevduata oranının yü ; zde 120 ' lere ulaştığını sö ; yledi . Bank Asya ' nın kurulduğu 1996 yılından beri İzmir ' de faaliyet gö ; sterdiklerini belirten Kabaca , İzmir ' deki girişimcilerin Bank Asya imkâ ; nlarından daha fazla yararlanabilmesi iç ; in İZTO ile uygun seç ; enekli kredi olanaklarını kapsayan bir protokol imzaladıklarını anlattı . Ü ; ç ; gü ; nde sonuç ; landırılacak kredinin vadesinin 24 ay olacağını aç ; ıklayan Kabaca , nakdi kredi kullanımlarında yü ; zde 1 , 45 , ipotek olması durumunda ise yü ; zde 1 , 30 kar oranı uygulanacağını ifade etti .

Bank Asya olarak kriz dö ; neminde de mevduatın krediye dö ; nü ; şü ; m oranını yü ; zde 100 ' ü ; n altına dü ; şü ; rmediklerini kaydeden Kabaca , bu oranı gelecek dö ; nemde de korumayı planladıklarını vurguladı . Kabaca , takibe uğrayan krediler konusunda da bilgi verdi . Krizin etkilerinin fazla olduğu dö ; nemde yabancı kuruluşların Tü ; rkiye ' de yü ; ksek kredi takip oranlarına ulaşılacağı , KOBİ ' lerin ç ; ö ; keceği yö ; nü ; nde tahminleri bulunduğunu sö ; yleyen Bank Asya Genel Mü ; dü ; rü ; , ' Yabancı kuruluşların bu tahmini gerç ; ekleşmedi . Bu tahminleri yapan kuruluşların Tü ; rkiye ' deki KOBİ ' lerin dinamik yapısı hakkında yeteri bilgileri olmadığını dü ; şü ; nü ; yorum . ' Tü ; rk KOBİ ' leri bü ; yü ; k bir arayış iç ; inde . Ö ; zellikle Afrika pazarına yö ; nelik birç ; ok girişim var . Bu girişimler gelecek adına bizi umutlandırıyor ' bilgisini verdi .

Kredilerin takibe dö ; nü ; şü ; m oranlarında sektö ; r ortalamasının yü ; zde 5 ' ler civarında olduğunu belirten Kabaca , ' Bizim de 6 aylık bilanç ; omuzda yü ; zde 6 . 5 ' ler civarında ' dedi .

Kredilerde takibe uğrama oranlarının son dö ; nemde gerileme eğilimine girdiğine de dikkat ç ; eken Kabaca , katılım bankalarının gö ; stergelerinin bu konuda ö ; ncü ; olduğunu anlattı . Kabaca , ticari bankaların bu alanda katılım bankalarını takip ettiğini ifade etti .

Kabaca , sicil affı ile ilgili bir soruya karşılık bankaların rekabet iç ; inde kendisini dü ; zelten firmaları tekrar sisteme dahil edeceğine inandığını sö ; yledi . Kabaca şunları sö ; yledi : ' Bankalar ışığı gö ; ren firmaları yakalamaya ç ; alışıyor . Ufak tefek konulara fazla takılmayacaklarına inanıyorum . En azından bizim iç ; in durum bö ; yle . '

Kredi Garanti Fonu ' na ( KGF ) aktarılan kaynakların kredi hacmine etkileriyle ilgili bir soru ü ; zerine ise Kabaca , bu konunun KGF ' nin gö ; stereceği performansa bağlı olduğunu kaydetti . Kabaca , fona kendilerinin de ortak olmak istediğini anlattı .

İZTO Yö ; netim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Bank Asya dahil 14 banka ile kredi protokolü ; imzaladıklarını aç ; ıkladı . Kriz ortamında ü ; yelerine uygun şartlarda kredi sağladıklarını belirten Demirtaş , bankaların iş alemi iç ; in beyaz sayfa aç ; ma zamanının geldiğini sö ; yledi .